Junttikauhuelokuva sai toisen palkinnon Yhdysvalloissa — Sulkavalaiskylän nimeä kantava elokuva leviää maailmalla

Kyrsyä-elokuva on saanut nimensä sulkavalaisesta Kyrsyän kylästä. Kuvakaappaus elokuvasta.
Kyrsyä-elokuva on saanut nimensä sulkavalaisesta Kyrsyän kylästä. Kuvakaappaus elokuvasta.

Suomalainen junttikauhuelokuva Kyrsyä palkittiin jo toistamiseen Yhdysvalloissa. Elokuva voitti parhaan fiktiivisen elokuvan pääpalkinnon Arizonassa järjestetyissä Arizona Underground Film Festivaaleilla. Elokuva on voittanut myös Other Worlds Austin -elokuvafestivaaleilla palkinnon parhaasta ohjauksesta.

Kyrsyä-elokuva on saanut osittain inspiraatiota sulkavalaisesta Kyrsyän kylästä. Innoituksen lähteenä on tosin vain kylän nimi, ja elokuvan Kyrsyä on kuvitteellinen kylä, kertoo Neea Viitamäki, käsikirjoittaja Kyrsyän takana. Elokuva perustuu Viitamäen näytelmään.

— Kyrsyä on nimenä niin alkuvoimainen ja väkevä. Onhan näitä paikkoja niin kuin Lahti ja Tampere, mutta missään muussa ei ole samanlaista klangia.

Kyrsyä päätyi nimeksi elokuvalle osin sattuman kautta.

— Veljen vaimo on Savonlinnasta kotoisin. Veli oli ajamassa sinne, ja soitin, missä hän on. Veli vastasi, että ei tiedä, mutta tästä on kymmenen kilometriä Kyrsyälle. Olin heti, että mikä: Kyrsyä? Se on ihana nimi, joka kutittelee mielikuvitusta.

Kyrsyä on nähty Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Saksassa ja Intiassa. Roope Oleniuksen ohjaama Kyrsyä tulee Suomessa teattereihin loppukeväästä.

Vielä ei tiedetä, näytetäänkö elokuvaa Savonlinnan seudulla tai nimen alkulähteillä Sulkavalla.