Bingo, kupletti ja muuta iloista – Trubaduuri Matti Muhonen valmisti ilopommin ja yhdisti viisi polkkaa hurjaksi sanatulvaksi

Matti Muhonen yhdistää hassut kupletit, pikabingon ja imitaation puolentoista tunnin ilopommiksi. Sanatulvaa on luvassa enemmän kuin tarpeeksi.

Petri Vanhanen

Matti Muhonen päätti tehdä illan, jossa yhdistyvät monet ilon tekijät: kupletit, bingo ja imitaatio sekä kahvitauko.
Matti Muhonen päätti tehdä illan, jossa yhdistyvät monet ilon tekijät: kupletit, bingo ja imitaatio sekä kahvitauko.

Kupletti. Imitaatio. Bingo.

Näistä syntyy Trubaduurin ilopommi, aika iloinen tapahtuma. Ja trubaduuri on tietenkin Muhasaaren maestro Matti Muhonen.

– Ajattelin tehdä sellaisen pienen esityksen, jossa on vain mukavia ja iloisia asioita. Kupletithan ne tulivat ensimmäisenä mieleen.

– Koska en ole sellainen varsinainen laulaja, jonka tulkinnoista muut sanovat että ah miten ihanaa, niin ajattelin, että jospa juttu olisivat ne Muhosen omat kupletit. Niitähän ei kukaan muukaan esitä, kertoo Muhonen vakavana.

Kuplettihan on laulu, jossa on tarina. Tekstiä tulee solkenaan, ja tarina on usein hauska.

– Minun lauluissani seikkailee usein sellainen henkilö kuin veli. Se ehtii tehdä kaikenlaista vähän oudonoloista. Kuten pyydystää lammen pinnalta kaloja dynamiitilla ja toilailee muutenkin.

– Velipoikalaulujen ja muiden kuplettien lisäksi on yksi toisten tekemä laulua: viiden polkan potpuri. Se kestää viisi minuuttia, eli minuutti per polkka. Siinä mennään Ievan polkat ja Säkkijärvet vauhdilla läpi. Sanat tulevat melkoisella vauhdilla. Sitä tässä vielä hioskelen.

Matti Muhonen on paitsi trubaduuri ja lauluntekijä myös näyttelijä. Hän oli yhden kauden Jaakko Teppona Savonlinnan teatterissa, ja kuinkas kävikään.

– Nyt on se kaivo ammennettu tyhjiin. Ei enää Jaakko Tepon musiikki oikein sytytä, vaikka aikoinaan tein paljonkin hänen musiikistaan iltoja. Näin se menee: kun liikaa tekee jotain, ei se sitten maistu, ehkä joskus.

Jaakko Teppo saattaa vierailla lavalla muutamien muiden tuttujen hahmojen seurassa.

– Yritin välttää imitoimista viimeiseen saakka, mutta kyllä se piti pakolla mukaan ottaa. Moni on kysellyt näiden hahmojen perään, joten kyllä sieltä joitain, enimmäkseen jo kuolleita laulajia ilmestyy, Malmsteneita ja Rautavaaroja.

– Tai ei: puolet porukastahan taitavatkin vielä elää, kuten Danny tai Friman, hyvänen aika sentään, huudahtaa Muhonen.

Jotta yleisö ei joutuisi vain kuuntelemaan, on Ilopommi-illassa bingoa.

– Ihan vain sellainen pieni bingo, yhden rivin bingo. Olen hankkinut bingo koneen ja kokeillut, kuinka nopeasti rivi löytyy. Yleisö saa myös laulaa, mutta ei enää Nestori Miikkulaista.

– Mielessä on laulu Silirimpsis, jossa yleisön tehtävä on laulaa kertosäe, ja sitten kansakoululauluja, niitä, joita tämä minun yleisöni, siis hieman varttuneempi väki, osaa ulkoa.

Iloisten laulujen, imitaatioiden ja bingoilun väliin mahtuu myös Muhosen mukavaa tarinointia.

Muhosen mukaan tyylilaji ei ole stand up, vaan jotain hieman muuta, ehkä vanhempaa.

– Kaksimielisiä tarinoita ei ole ensimmäistäkään, ei mitään sinne viittavaakaan. Se ei kuulu tyyliin.

Muhonen toivoo, että väkeä tulisin niin vähän, että Kulttuurikellarin pehmeät penkit riittäisivät katsojille ja hän itse voisi esiintyä salin keskellä, ei lavalla.

– Kartan äänentoistoa, jos mahdollista. Siinä menetetään tunnelmaa ja aitoutta. Mukavampi olisi olla kuulijoita lähellä ja siinä vain lauleskella, miettii Muhonen.

Trubaduurin Ilopommi -esityksiä on tulossa näillä näkymin vain kaksi.

Trubaduurin ilopommi, aika iloinen tapahtuma Kulttuurikellarilla pe 24.1. klo 14 ja ke 5.2. klo 14.