Haluatko, että maapallo säilyy elinkelpoisena nykynuorten lastenlapsille? Mertalan kasiluokkalaiset tekivät rohkean, musikaalisen kannanoton ilmastonmuutokseen.

Nuoret käsikirjoittivat ja nyt esittävät musiikillisen kannanoton ilmastonmuutoksesta. Toiveena on, että maapallolla voivat elää myös nykynuorten lastenlapset.

Soila Puurtinen

Mertalan koulun 8-luokkalaisten Kolmas vuodenaika oli rohkea kannanotto ilmastonmuutokseen heräämiseen. Hyvin soivat laulut ja soitinnumerot vuorottelevat nuorten kirjoittamien, ilmastonmuutosta pohtivien tekstien kanssa. Viesti on selvä: Nyt on toimittava.
Mertalan koulun 8-luokkalaisten Kolmas vuodenaika oli rohkea kannanotto ilmastonmuutokseen heräämiseen. Hyvin soivat laulut ja soitinnumerot vuorottelevat nuorten kirjoittamien, ilmastonmuutosta pohtivien tekstien kanssa. Viesti on selvä: Nyt on toimittava.

Ei se minulle kuulu, vaikka ilmasto lämpenee. Eikä se varmasti ole edes totta, kuka niitä tiedemiesten tutkimuksia uskoo. Ihan turhaa hömpötystä!

Näin huutelee ääni yleisön joukosta Mertalan koulun salissa.

Oikeasti kommentti on osa käsikirjoitusta, jonka ovat laatineet Mertalan yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset.

Käynnissä on nuorten musiikillinen kannanotto ilmastonmuutokseen eli esitys Kolme vuodenaikaa. Se on syntynyt osana koko koulun projektia.

— Nykyiseen opetussuunnitelmaan kuuluvat projektipäivät, jolloin erilaisia, yhteisiä teemoja käsitellään eri oppiaineiden kautta. Meillä oli koulun yhteisenä teemana ilmastonmuutos. Esitys syntyi lähinnä musiikkiluokan nuorten tekemänä,

— Nuoret ovat itse kirjoittaneet tekstit, kertoo luokanopettaja Johanna Silvennoinen.

Nuoret itse etsivät kappaleet, jotka istuvat tekstiin ja käsittelevät luontoa ja huolta siitä.

Musiikki ja tekstit vuorottelevat, mutta kertovat samaa tarinaa. Bändissä ja laulusolisteina on enimmäkseen musiikkiluokan oppilaita, laulaja ja soittajia, mutta myös muutama nuori toisilta kasiluokilta.

Laulu soi puhtaana ja tyylikkäänä, bändi samoin.

Nuorten viesti ei voisi olla selvempi. Huoli tulevaisuudesta on todellinen, nyt pitää toimia.

Se kuuluu erityisesti jaksossa, jossa tulevaisuudesta tulee puhelu ja soittaja kertoo, mitä oli tapahtunut vuoden 2019 jälkeen. Autioituminen oli jatkunut, metsät vähentyneet, jäävuoret sulaneet ja merenpinta noussut. Suuri osa Maasta oli tullut elinkelvottomaksi, maanviljely vaikeutunut ja vesipulakin uhkaa.

Mutta silti ihmiset eivät olleet tehneet mitään, vaan kaikki ajattelevat vain rahaa, omaa hyötyään ja mukavuuttaan ja näkevät vain lyhyen ajan eteenpäin. Miksi kukaan ei tehnyt mitään silloin, kun se vielä oli mahdollista?

Teksteissä nuoret toivovat, että maapallo, meidän yhteinen kotimme, säilyisi heidän lapsilleen ja lapsenlapsilleen yhtä hienona kuin se on nyt.

— Meidän sukupolvemme on toimittava.

Tekstejä lukivat vuorotellen samat oppilaat, jotka myös soittivat ja lauloivat. Seinälle heijastettiin tekstiä tukevia kuvia.

Musiikiksi oli valittu esimerkiksi Clint Mansellin kappale Requiem for a dream, Mikael Gabrielin räppi Mun koti ei oo täällä, Juice Leskisen Musta aurinko nousee ja Lavender Skyes -yhtyeen Zombie. Klassiselta puolelta kuultiin Sibeliuksen Kuusi ja Saint-Saensin Joutsen.

Kun tulevaisuuden kauhut oli näytetty, alkoi toiveikas osuus. Teksti muistutti jokaisen vastuussa.

Siitä kertoi myös ekaluokkalaisten kuoron iloinen Hiilipäästötön Suomi, jonka takana ovat M. A. Numminen ja Pedro Hietanen, sekä kaikkien kasiluokkalaisten yhteisesti esittämä Michael Jacksonin Heal the world.

Koko noin oppitunnin mittainen esitys päättyi Arvi Lindin kappaleeseen Hyviä uutisia. Se kertoo päivästä, jolloin uutisissa kerrotaan saastumisen loppumisesta, otsonikerroksen paksuuntumisesta ja Amazonin sademetsien hakkuiden päättymisestä.

Kolme vuodenaikaa, musiikillinen kannanotto ilmastonmuutokseen. Ke 17.4. klo 18 Mertalan koululla kaikille avoin esitys. Ilmainen sisäänpääsy, käsiohjelma 5 euroa.