Eino Leinon eksät marssivat Muhasaaren näyttämölle tiistaina — ”Luvassa on 70 minuutin humoristinen katsaus sadan vuoden takaiseen kulttuurielämään”

Eksät pääsevät ääneen palkitussa Pinja Hahtolan monologissa. Jo kolmatta kesää Muhasaareen saapuva näyttelijä tutkii teoksessa taiteilijamyyttejä ja tarjoaa uutta naisnäkökulmaa Eino Leinon elämään.

Maila S. Honkanen

Vihdoinkin eksät pääsevät purkamaan Eino Leinoon liittyviä tuntojaan terapiaryhmässä. Pinja Hahtola halusi tuoda aiheeseen naisnäkökulmaa.
Vihdoinkin eksät pääsevät purkamaan Eino Leinoon liittyviä tuntojaan terapiaryhmässä. Pinja Hahtola halusi tuoda aiheeseen naisnäkökulmaa.

Näyttelijä Pinja Hahtolan käsikirjoittama monologinäytelmä Eino Leinon eksät — enemmän ja vähemmän muusina marssittaa nimensä mukaisesti lavalle koko joukon Eino Leinon sydämen valittuja. Sanoja ei säästellä, kun eksät pääsevät purkamaan tuntojaan Anonyymien Apollon muusien terapiaistunnossa. Kyytiä saavat niin juopottelevat taiteilijamiehet kuin kulisseja kannattelevat vaimotkin.

Hahtola sai idean kuultuaan, kuinka miespuolista kollegaa haviteltiin näyttelemään Leinoa tämän muistokiven paljastustilaisuuteen.

— Seisoin vieressä ja sanoin, että minä tulen tuomaan kaikki Eino Leinon eksät sinne muistokivelle, että saadaan hieman naisnäkökulmaa tähän juttuun, Hahtola naurahtaa.

Hahtolan mielestä teema sopii hyvin Me Too -kampanjoiden aikakauteen.

— Vaikka oikeastaan esityksessä tutkitaan myös yleisemminkin taiteilijamyyttiä. Luvassa on 70 minuutin humoristinen katsaus sadan vuoden takaiseen kulttuurielämään.

Asiantuntijat hyväksyivät

Teoksen hahmojen joukosta löytyy kuuluisia eksiä Aino Kallaksesta L. Onervaan, jotka terapiaryhmä saa näyttäytymään aivan uudessa valossa.

— Teoksen on käynyt katsomassa useampi Eino Leino -tutkija, ja he ovat olleet vaikuttuneita siitä faktan määrästä, joka sinne fiktiiviseen tarinaan on laitettu. Onkin ollut todella mielenkiintoista tutustua Eino Leinon ja näiden naisten elämään silloisessa Helsingissä.

Esitys sai Kajaanin Runoviikoilla kesällä 2018 huikean vastaanoton, ja helmikuussa 2019 se voitti 22. valtakunnallisen monologikilpailun. Samassa tapahtumassa se äänestettiin myös yleisön suosikiksi. Syksyllä teos nähdään muun muassa Tampereen Teatterikesässä ja Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Teoksen on ohjannut Seppo Honkonen ja äänimaailman on suunnitellut Marko Pakarinen. Lavalla nähdään Pinja Hahtola, joka on vieraillut aiemminkin Muhasaaressa Suomen kansan rivot runot -teoksen kanssa.

Esitys kestää noin 75 minuuttia ilman väliaikaa. Tarkempi ohjelmisto, aikataulut ja lipunmyynti löytyvät sivustolta muhasaarenteatteri.com.

Eino Leinon eksät — enemmän ja vähemmän muusina Muhasaaren teatterissa tiistaina 25.6. kello 19, lauantaina 13.7. kello 19 ja sunnuntaina 14.7. kello 14.