Sukella meren syvyyksiin — Haaksirikkojen Märket esitetään kirjastossa torstaina

Majakan vedenalaiset salaisuudet paljastuvat uutuuselokuvassa.

Pekka Väisänen

134 vuoden ikäinen Märketin majakka ohjaa edelleen meriliikennettä Ahvenanmerellä.
134 vuoden ikäinen Märketin majakka ohjaa edelleen meriliikennettä Ahvenanmerellä.

Suomen Majakkaseura on ensi kertaa sukeltanut pinnan alle. Seuran tuore majakasta ja hylyistä kertova elokuva Haaksirikkojen Märket saa Savonlinnan ensi-iltansa torstaina pääkirjasto Joelissa.

Dokumentäärisessä elokuvassa tutustutaan Märketin majakkaan ja varsinkin sen lähivesiin ja niiden lukemattomiin haaksirikkoihin. Lähemmin käydään läpi viisi erikoista haaksirikkoa, joissa uponneet laivat katosivat syvyyksiin vuosikymmeniksi.

Suurin sensaatio on majakkalaiva Storbrottenin hylky, josta sukeltajat kuvaavat ehjän, meren pohjahiekalla lepäävän majakkalinssin.Toinen hyvin mielenkiintoinen hylky on neuvostoliittolaisen sukellusveneen S-2:n hylky vain parin kilometrin päässä Märketistä. Se on nykyisin sukelluskiellossa, mutta seura on onnistunut saamaan käyttöönsä 10 vuotta sitten kuvattua materiaalia.

Vuonna 2009 samassa yhteydessä S-2:n hylyn kanssa löytyi myös englantilaisen rahtilaiva Belliverin hylky, joka ehti olla kateissa liki sata vuotta. Vanhat hylyt on löydetty viime vuosina uuden tekniikan ansiosta.

Elokuvan toinen kadonnut rahtilaiva on Raumalle matkalla ollut m/s Irma, suomalainen rahtilaiva, joka katosi vuonna 1968 kovassa myrskyssä ja löytyi vasta tämän vuoden keväällä. Siitä nähdään tuoretta sukelluskuvaa.

Elokuvan pituus on 43 minuuttia ja se esitetään torstaina aamupäivällä, kello 10.15 pääkirjasto Joelissa. Elokuvaan on vapaa pääsy.

Tapahtuman yhteydessä pidetään Majakkaseuran tukimyyjäiset. Tuotto käytetään majakoiden kunnostustyöhön. Seuran ensi kesän kunnostuskohde on Hailuodossa sijaitseva tunnusmajakka.

Lisänä esitetään lyhytelokuva Haaveena Bogskär, joka kertoo kolmen miehen melontaretkessä Suomen eteläisimmille majakalle.

Maistiaisia esitettävästä elokuvasta voi nautiskella trailerin muodossa tästä.