Tämän ovat nähneet jo tuhannet ympäri Suomea: Markuksen evankeliumi ja yksi ainoa näyttelijä, vihdoinkin Savonlinnassa

Tornion kaupunginteatterin johtaja, näyttelijä Pauli Mahlamäki on tulkinnut Markuksen evankeliumia vuosien ajan ympäri Suomea. Lauantaina on vihdoin vuorossa Savonlinna.

Picasa

Näyttelijä Pauli Mahlamäki tulkitsee kaikki Markuksen evankeliumin kymmenet hahmot lauantaina Savonlinnan Tuomiokirkossa.
Näyttelijä Pauli Mahlamäki tulkitsee kaikki Markuksen evankeliumin kymmenet hahmot lauantaina Savonlinnan Tuomiokirkossa.

Lauantaina voi Savonlinnassa nähdä lähes legendaarisen kirkkodraamaesityksen. Näyttelijä, teatterinjohtaja Pauli Mahlamäki Torniosta on tulkinnut Markuksen evankeliumia vuosia eri puolilla Suomea.

Lauantaina hän esittää tämän vajaan kaksituntisen monologin Savonlinnan Tuomiokirkossa.

Markuksen evankeliumi on lyhyin Uuden testamentin neljästä evankeliumikirjasta. Sitä pidetään myös evankeliumeista vanhimpana. Tässä kirkkodraamassa näyttelijä Pauli Mahlamäki tulkitsee yksin kaikki evankeliumin kymmenet henkilöhahmot.

Tapa esittää Markuksen evankeliumi kirkkodraamana ja sooloteatterina alkoi Tanskasta. Se levisi sen jälkeen nopeasti kaikkialle Eurooppaan.

Suomessa aiheeseen tarttuivat ensimmäisinä Tampereen Teatterin Paavo Liski ja Kari Hakala vuonna 1995.

Pauli Mahlamäki törmäsi Markuksen evankeliumiin ja sen tekemiseen teatteriksi toimiessaan 1995–2000 draamaopettajana Suomen Kirkon Sisälähetysseuran opistolla Pieksämäellä. Opiskelijoina oli muun muassa diakoneiksi ja kirkon nuorisotyönohjaajiksi pätevöityviä.

Ajatus oli ensin, että opiskelijaryhmät tekisivät itseään innoittavia, moderneja kirkkonäytelmiä. Yksi ryhmä valitsi aiheekseen Markuksen evankeliumin, mutta sitten suunta kääntyi: Mahlamäki, joka oli jo valmistunut Teatterikorkeakoulusta, esitti, ja opiskelijat ohjasivat. Asiantuntijoina käytettiin laajasti kirkon työntekijöitä

Mahlamäki alkoi opiskella Raamatun tekstiä ja esitti sen ryhmälle. Näin alkoi syntyä esitys, joka on elänyt vuosia.

Tornion kaupunginteatterin näyttelijäksi siirryttyään Pauli Mahlamäki tarttui uudestaan Markuksen evankeliumiin. Torniossa esityksestä luotiin kiertueversio.

Nyt monologiesitys on esitetty jo noin  400 kertaa ympäri Suomea. Esityspaikkoina on ollut kouluja, seurakuntataloja, teattereita ja lukemattomia kirkkoja.

Esityksen motto on: ””Hän kiersi kylästä kylään ja opetti.” Näin on tehnyt Mahlamäkikin teoksellaan.

Seurakuntalainen-lehdessä Mahlamäki kertoo:

— Markus tahtoo rohkaista ihmisiä uskomaan Jeesuksen voimaan, joka pelastaa heidät. Samalla täytyy muistaa, että kristityn pitää olla valmis kärsimään Jeesuksen tavoin. Uusi elämä Jeesuksen seuraajana ei ole helppoa, tiivistää Mahlamäki.

Markuksen evankeliumi monologiesityksenä Savonlinnan tuomiokirkossa la 23.3. klo 16. Tornion kaupunginteatterin vierailuesitys, näyttelijä Pauli Mahlamäki. Vapaa pääsy. Esityksessä on väliaika, jonka aikana kahvi- ja teetarjoilu.