Iloitkaa: Savonlinnan Uusi Taidemuseo tulee sittenkin tänä kesänä, paikkana Nälkälinnanmäki, linjana tiukka ei kompromisseille ja uutena nimena lyhenne SLUT!

Savonlinnan Uusi Taidemuseo -näyttely pidetään heinäkuussa entisen kirjaston tiloissa. Luvassa on kompromissitonta tekemistä. Nimi on lyhentynyt muotoon SLUT.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan Uusi Taidemuseo aloitti 2017 vanhan kirjaston tiloissa, ja sinne se palaa tämän vuoden heinäkuussa. Kesällä 2017 SLUT tarjosi muun muassa sirkustapahtumia, nyt on tulossa jopa shokeeraavaa taidetta.
Savonlinnan Uusi Taidemuseo aloitti 2017 vanhan kirjaston tiloissa, ja sinne se palaa tämän vuoden heinäkuussa. Kesällä 2017 SLUT tarjosi muun muassa sirkustapahtumia, nyt on tulossa jopa shokeeraavaa taidetta.

Savonlinnan Uusi Taidemuseo -näyttely pidetään sittenkin myös kesällä 2019. Tulevan kesän tapahtuma järjestetään 12.—21.7. Nälkälinnanmäellä, entisen kirjaston tiloissa.

Luvassa on taidetta, joka ei kysele lupaa keneltäkään, ja sisältöä, joka ei pyydä oikeutusta olemassaoloonsa.

Vuoden 2019 taiteilijat ovat Jussi Kivi, Kalevi Helvetti, Hemuloordi, Milena Huhta, Lauri Löppönen, Jaakko Pallasvuo, Marko Kaiponen ja Savonlinnan Palvojat -ryhmittymä.

— Savonlinnan Uusi Taidemuseo on tänä kesänä kompromissitonta tekemistä, ja tapahtuman nimi lyhentyy muotoon SLUT. Onko se ruotsin slut eli loppu tälle kaikelle vai onkohan tarkoitus vain provosoida...?

Näin pohtii Lauri Ainala, joka on ollut alusta saakka SLUTin tärkeä taustavoima ja on tänä vuonna tapahtuman taiteellinen johtaja ja kuraattori yhdessä Joose Keskitalon kanssa.

SLUT-tapahtuma on lyhyempi kuin aikaisempina vuosina, koska se sai aiempaa vähemmän rahoitusta ja senkin viime tipassa.

Syksystä 2017 lähtien toiminut, vapaasti organisoitunut, riippumaton taho on järjestänyt kaupungissa useita sisällöllisesti korkealaatuisia nykytaidenäyttelyitä ja monitaidetapahtumia. Uusi Taidemuseo on myös lähentänyt savolaisten suhdetta taiteeseen ja taideväen suhteita Savonlinnaan.

Kesän 2019 tapahtuma herättää ajatuksia taiteeseen ja sen kaupallisuuteen liittyen.

— Teoksille mietitään esimerkiksi sitä, kuka määrittää, mikä on hyvää tai mikä oikeastaan on taidetta, kertoo Lauri Ainala.

Entistä shokeeraavammalla ohjelmallaan SLUT lukeutuu heinäkuun erikoisimpiin taidetapauksiin Suomessa, lupaavat tekijät.

Lauri Ainalan ja Joose Keskitalon lisäksi kuuluvat tämän vuoden työryhmään Elina Lammassaari ja Erno Heinonen. Alusta asti mukana ollut Veera Kolehmainen ei ole enää mukana järjestämässä tapahtumaa.

Tyhjät tilat houkuttavat edelleen SLUTin tekijöitä. Viime kesänä taidetta nähtiin Savolan entisen kirpputorin tiloissa.

— Vaikka kaupungissa tyhjiä liikehuoneistoja riittää, on haasteeksi paljastunut niiden valjastaminen tapahtumakäyttöön. Uusi Taidemuseo on pyrkinyt löytämään sijaa mielenkiintoisista, jopa hylätyistä paikoista. Tapahtumajärjestelyillä on kuitenkin tietyt kriteerit, sanoo Lauri Ainala.

Vanha kirjastorakennus Nälkälinnanmäellä todettiin SLUTille oikein sopivaksi. Pelkistetty tila luo houkuttavat puitteet taiteen esittämiseen, ja myös sijainti on ihanteellinen.

Tapahtumasisältö lupaa tässä vaiheessa muun muassa kuvataidetta, performanssia, ambientmusiikkia, runoutta ja videotaidetta. Ensimmäistä kertaa Uuteen Taidemuseoon kytkeytyy myös oheisohjelmaa Kulttuurikellarilla.

Lauantaina 13.7. SLUT ylpeänä esittää Artturi Rosténin ja Juho Liukkosen elokuvakatselmuksen nimeltään Elämän tanssi. Tekijöiden mukaan luvassa on vaihtoehtoiselokuvaa vailla moraalia ja hyvää makua.

Avajaisillan ohjelmisto julkistetaan myöhemmin facebook-sivulla.

Savonlinnan Uusi Taidemuseo eli SLUT 2019 13.—21.7. klo 11—17 Vanhassa kirjastossa Nälkälinnanmäelle. Avajaistapahtuma pe 12.7. klo 17

Luetuimmat