Kuningas Rogerin ohjaajaksi vaihtuu Erik Söderblom, Oopperajuhlien tuotanto etenee suunnitellusti, liputkin käyvät kaupaksi

Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesän uutuusteoksen ohjaajaksi tuleekin Erik Söderblom. Kuoroleiri on koronan vuoksi peruttu, mutta muuten juhlien tuotanto etenee normaalisti. Tähtäimessä on ensi-ilta heinäkuun alussa ja normaali kausi.

Agata Anttonen

Erik Söderblom ohjaakin Oopperajuhlien ensi kesän uutuuden Kuningas Rogerin.
Erik Söderblom ohjaakin Oopperajuhlien ensi kesän uutuuden Kuningas Rogerin.

Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom korvaa puolalaisen Krystian Ladan Oopperajuhlien Kuningas Rogerissa.

Ohjaajavaihdos tapahtuu oopperajuhlista ja Ladasta riippumattomista syistä. Teos on Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesän uutuus.

– Tällä hetkellä meillä ei ole muuta suunnitelmaa kuin se, että juhlat alkavat heinäkuun kolmas päivä ja että oopperajuhlat pidetään suunnitellusti, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

– Me voimme tehdä töitä ajankohtaisia koronavirus-rajoituksista huolimatta.

Myös yleisö luottaa siihen, että juhlat pidetään.

– Luulimme, että lipunmyynti loppuisi kuin seinään, mutta näin ei käynyt. Lippuja menee kaupaksi jatkuvasti, sanoo markkinoinnista vastaava Sonja Eiramo.

– Luotamme siihen, että kun poikkeustila on ohi, on yleisöllä suuri kulttuurin nälkä. Ehkäpä ulkomaan matkat vaihtuvat Savonlinnan matkaan. Lipunmyynnin vilkkain kausi alkaa toukokuussa.

Timo Seppäläinen

La Traviata palaa oopperajuhlille kesällä 2020. Juhlien alkuun on vielä aikaa, ja niitä valmistetaan nyt ennakkosuunnitelmien mukaisesti koronaviruksesta huolimatta.
La Traviata palaa oopperajuhlille kesällä 2020. Juhlien alkuun on vielä aikaa, ja niitä valmistetaan nyt ennakkosuunnitelmien mukaisesti koronaviruksesta huolimatta.

Eniten koronatilanne vaikuttaa oopperajuhlakuoroon: huhtikuun viikonloppuharjoitus on peruttu. Kuoro harjoittelee läpi talvikauden kerran kuukaudessa yhden viikonlopun.

– Kuka tietää, mikä on tilanne toukokuussa, miettii kuoron varajohtaja Olli Tuunanen.

– Kuorossa on laulajia myös Baltian maista, Venäjältä, Ruotsista ja Englannista. Kansainvälinen tilanne vaikuttaa kuoron toimintaan suoraan.

Kuoro aloitti kesän 2020 valmistelut vaikeimmasta päästä eli Kuningas Rogerista.

– Roger on jo hyvässä kunnossa. Siitä oli jo harjoituksia, joissa kaikki lauloivat teoksen ulkoa ikään kuin olisivat lavalla. Muut kaksi kuoron teosta, La Traviata ja Carmen, ovat tutumpia eivätkä yhtä vaativia, kertoo Tuunanen.

– Jos ja kun kuoroleirejä joudutaan perumaan, tarkoittaa se aikataulun tiukentamista kesällä.

Tuotantopäällikkö Jukka Pohjalaisen ei korona-tilanne vaikuta juhlien muihin töihin tällä hetkellä.

– Etenemme sen mukaan, mikä on uusin tieto, Tähtäimessä ovat kesän ensi-illat. Lavasteita valmistetaan suunnitellusti. Harjoitusaikatauluja pitänee tarkistaa ainakin kuoron osalta, mutta aina löytyy ratkaisuja. Tällä alalla on totuttu venymään.

Timo Seppäläinen

Nadja Krasteva oli Carmenina muutama vuosi sitten. Maailman ehkä tunnetuin ooppera nähdään myös ensi kesänä Olavinlinnassa.
Nadja Krasteva oli Carmenina muutama vuosi sitten. Maailman ehkä tunnetuin ooppera nähdään myös ensi kesänä Olavinlinnassa.

Festivaalijohtaja Jan Strandholm pahoittelee ohjaajavaihdosta, mutta on tyytyväinen uuteen valintaan.

– Muutokset ovat harmillisia, mutta eivät poikkeuksellisia. Valitsimme nopeasti uuden ohjaajan.

– Erik Söderblom on näkemyksellinen osaaja, joka tuo oman tulkinnallisen kerroksensa jo ennestään vaikuttavaan teokseen, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Puolalaisen Karol Szymanowskin 1920-luvun teos nähdään Suomessa näyttämöllä nyt ensimmäisen kerran.

– Kuningas Roger on hieno, monipohjainen, ajaton ja samalla juuri tätä maailmanaikaa peilaava teos, joka tulvii uskomattoman kaunista musiikkia, Söderblom sanoo.

Ohjaaja tuo yleisen käytännön mukaisesti mukanaan myös oman suunnittelijatiiminsä, eli Kuningas Rogerin puku- ja valaistussuunnittelija vaihtuvat .

Esityksen visualisoivat pukusuunnittelija Manuela Paladin Šabanović Kroatian kansallisoopperasta ja valaistus- ja videosuunnittelija Ville Seppänen.

– Lavastuksen konseptin tekee Erik itse ja meidän näyttämömestarimme Ahti Jalkanen suunnittelee sen teknisen toteutuksen. Lavasteet valmistetaan Savonlinnan verstaalla. Tämä on hyvä ratkaisu. Ville Seppäsen valoilla ja videoilla kokonaisuudesta tulee näyttävä, kertoo tuotantopäällikkö Jukka Pohjalainen.

Erik Söderblomille Kuningas Roger on mieluinen teos.

– Olin iloinen, että Matvejeff valitsi juuri Kuningas Rogerin ensimmäisen festivaalinsa uutuustuotannoksi. Hyvin mielelläni astun äkkiä syntyneessä muutostilanteessa ohjaajan rooliin, Söderblom sanoo.

Kuningas Roger on hänen ohjaajandebyyttinsä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Kokenut Erik Söderblom on ohjannut noin yli viisikymmentä näytelmä ja lisäksi yli kolmekymmentä ooppera- ja musiikkiteatterituotantoa muun muassa Suomen Kansallisoopperassa.

Klassikoiden ohella mukana on myös lukuisia kantaesityksiä. Tuorein on Andy Warhol -ooppera Flash Flash Musica nova Helsinki -festivaalin ja Espoon kaupunginteatterin yhteistyönä 2019.

Söderblom on Espoon kaupunginteatterin johtaja. Hän on työskennellyt muun muassa Q-teatterissa, Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professorina ja vararehtorina sekä Baltic Circle -festivaalin ja Helsingin juhlaviikkojen taiteellisena johtajana.

Erik Söderblomin isä Ulf Söderblom oli oopperajuhlien merkittävimpiä kapellimestareita, joka muun muassa johti alkavan juhlan kaikki teoksen 60-luvulla. Erik Söderblom on viettänyt lapsena lukuisia kesiä Olavinlinnassa isänsä työtä seuraten.

Kuningas Rogerin ensi-ilta on 4. heinäkuuta. Päärooleissa laulavat Helena Juntunen, Fredrik Zetterström ja Sam Furness. Esitykset johtaa Ville Matvejeff.

Uusimmat uutiset