Linnanneidot juhlii laulamalla

Nuorisokuoro, jota Yle on palkinnut ja oopperajuhlat työllistänyt, on jo 30-vuotias. Konsertti pidetään lauantaina.

Tuija Pauhu

Nuorisokuoro Linnanneidot juhlii 30-vuotista taivaltaan lauantaina Tuomiokirkossa. Linnalassa on harjoiteltu kiivaasti, mukana myös laulajista ja vanhemmista koostuvat soitinyhtye, johtajana Leena Astikainen.
Nuorisokuoro Linnanneidot juhlii 30-vuotista taivaltaan lauantaina Tuomiokirkossa. Linnalassa on harjoiteltu kiivaasti, mukana myös laulajista ja vanhemmista koostuvat soitinyhtye, johtajana Leena Astikainen.

Kirkas, puhdas laulu täyttää Linnalan salin. Siihen yhtyy pehmeästi soiva yhtye.

Kaunista ja tarkkaa musisointia, mutta vielä sitä pitäisi parantaa. Leena Astikainen päättä, että otetaan vielä kerran uusiksi.

Nuorisokuoro Linnanneidot harjoittelee 30-vuotisjuhlakonserttiaan varten.

Ensi lauantaina saavat kaikki tulla juhlimaan yhdessä ehkäpä Savonlinnan menestyneimmän ja näkyvimmän kuoron tasavuosia ja nauttimaan tasokkaasta konsertista.

Tuija Pauhu

Leena Astikainen on haaveillut jo pitkään Harri Wessmannin Vesi väsyy lumen alla -teoksesta. Siinä musisoivat myös Maria Padatsu, piano, ja Mirjami Hanhisalo, huilu. Kuva harjoituksista.
Leena Astikainen on haaveillut jo pitkään Harri Wessmannin Vesi väsyy lumen alla -teoksesta. Siinä musisoivat myös Maria Padatsu, piano, ja Mirjami Hanhisalo, huilu. Kuva harjoituksista.

– Konsertissa on alkuaikojen a cappella -lauluja, lisäksi oopperaa, musikaalia ja elokuvamusiikkia viime vuosilta. Lisäksi ensiesitetään kaksi teosta, jotka ovat olleet pitkään toiveissa: Harri Wessmanin Vesi väsyy lumen alle upeine huilusooloineen sekä riemukas Heikki Sarmannon Hanget soi, kertoo Astikainen.

– Konserttipaikaksi tuli Tuomiokirkko hyvän akustiikan vuoksi. Kuoron eniten arvostamani ominaisuus on puhdas, kirkas a cappella –kuorolaulu. Nyt voi kuulija juhlakonsertissa keskittyä olennaiseen: tekstien runous, melodioiden ja harmonioiden hienous ja säestävän orkesterin soitto.

Konserttiohjelmaa on valmisteltu parin vuoden ajan muiden töiden ohella. Aikaa menee myös kolmen oopperan, Carmenin, Wertherin ja Kuningas Rogerin opetteluun.

Syksyllä 1989 Leena Astikainen perusti Linnanneidot-yhtyeen, jossa lauloi kymmenkunta teini-ikäistä Astikaisen lauluoppilasta musiikkiopistosta.

Tammikuussa 1990 tuli tarve muodostaa jatkokuoro Iloiselle Lapsikuorolle, ja niin syntyi Nuorisokuoro Linnanneidot. Sen ytimenä oli ensin perustettu yhtye.

Kuoron taustayhteisö oli pitkään Savonlinnan Työväenyhdistys, vuodesta 2007 alkaen Linnalan opisto. Kuoro kuuluu Cantilena ry:n kuoroihin.

– Linnanneidoissa laulaa vuosittain 20–25 iältään 12–18-vuotiasta tyttöä. Monet ovat aloittaneet uransa Iloisessa Lapsikuorossa, kertoo Astikainen.

Tuija Pauhu

Kuoron vahvuus on vaihdellut vuosikymmenten mitatan. Nyt laulajia on parikymmentä.
Kuoron vahvuus on vaihdellut vuosikymmenten mitatan. Nyt laulajia on parikymmentä.

Linnanneidot on tärkeä tekijä Savonlinnan musiikkielämässä: äitienpäivä- ja isänpäiväkonsertit, kirkkokonsertit, kaupungin ja seurakunnan tilaisuudet. Kuoro on laulanut myös Faurén Requiemissa.

Linnanneitojen laulajat ovat tärkein osa Savonlinnan Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuoroa, joka on esiintynyt vuodesta 1991 lähes joka kesä oopperajuhlilla, jo 19 teoksessa.

Kuoro on ollut monessa Savonlinnan teatterin lastenmusikaali- ja musikaaliproduktioissa, osallistunut kuorofestivaaleille ja tehnyt matkoja Ruotsiin, Saksaan, Venäjälle, Norjaan ja useita kertoja Italiaan.

Se on julkaissut useita äänitteitä sekä äänittänyt lauluja Yleisradiolle.

Linnanneitojen meriittilista on komea: Kuoro sai Ylen Ykkösen Kunniapunnus -palkinnon1995 äänitteestä Laula, tyttö! Se oli Yleisradion Vuoden nuorisokuoro kaudella 2002–2003 ja yhdessä Leena Astikaisen kanssa Savonlinnan Oopperajuhlien Vuoden taiteilija vuonna 2012. Marraskuussa 2019 Cantilena ry vastaanotti Opetusministeriön Lapsenpäivän palkinnon.

Kuoron entisen laulajien kuoro laulaa alkuvuosilta tutun Tula tuulan -laulun, ja seniorit ja nykylaulajat yhdistävät myös voimansa muutamassa laulussa.

Solisteina laulaa nykyisiä ja entisiä laulajia.

Kuoron eniten arvostamani ominaisuus on puhdas, kirkas a cappella –kuorolaulu. — Leena Astikainen

– Entisen laulajien kohtaamista odotan suurella ilolla. Heitä on tulossa ympäri Suomea, iloitsee Leena Astikainen.

"Parasta ovat harjoitukset ja kaverit"

Taidelukion abi Linda Kämäräinen tuli Linnanneitoihin "vasta" 11-vuotiaana. Olga Knuth, nyt yläasteella, aloitti Laululeikkikuorossa jo ennen kouluikää.

– Sitten tuli Iloinen lapsikuoro, 12-vuotiaana Linnanneidot, kertoo Knuth.

Kuoroharjoitus maanantai-iltana on kuulunut molempien elämään pitkään, joten on vaikea kuvitella elämää ilman sitä.

– Kuoroon on kiva tulla, kun näkee kerran viikossa tämän hyvän kaveriporukan. Tulee heti iloinen mieli, sanoo Olga Knuth.

Linda Kämäräinen komppaa.

– On laulettu yhdessä niin monta vuotta, oltu oopperoissa ja ulkomaillakin, niin ryhmä on tiivis ja henki on hyvä.

Tärkeää on tietysti myös laulaminen.

– On hieno tunne, kun ensin ei osaa jotain kohtaa,mutta parin viikon ja parin harjoituksen jälkeen se meneekin. Kuorossa oppii laulamaan puhtaasti ja nuoteista. Ääni vahvistuu vuosi vuodelta, sanoo Olga Knuth.

Konsertit ovat ihan tärkeitä, mutta tärkeintä ovat viikoittaiset harjoitukset.

– Harjoitus on oikeaa kuoroelämää. Konsertit menevät nopeasti ohi, harjoituksia on paljon, kertoo Linda Kämäräinen.

Molempien pikkusiskot laulavat myös kuorossa. Kuoro onkin myös perheen asia.

Juhlakonsertti ei jännitä tavallista konserttia enempää.

– Molemmat lauletaan alinta stemmaa eli alempaa alttoa. Kuorossa ei oikeastaan enää jännitä yhtään, koska stemmassa on aina useampi laulaja. Jos itse tekee virheen, joku laulaa oikeinkin eikä oma virhe ehkä kuulu yleisöön. Siksi tämä on aika rento harrastus, miettii Knuth.

Molemmat laulavat ensi kesänä kolmessa oopperassa.

– Siihen menee koko kesä, mutta ei se haittaa. Mieli tekisi festareille, mutta mietin, että oopperan lapsikuorosta kasvaa ulos, mutta festareille ehtii myöhemminkin, sanoo Olga Knuth.

Linda Kämäräinen on abi. Hän myös soittaa viulua, Knuthin soitin on saksofoni.

– Uskon, että vaikka muuttaisin pois Savonlinnasta, jatkan jossain kuorossa. Kuorolauluun on kasvanut kiinni, se on osa elämää.

Juhlakonsertti

Nuorisokuoro Linnanneidot 30

Konsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa 15.2. klo 17.

Johtaa Leena Astikainen, solistit Jaana Hannikainen, Aaro Jaatinen, Tiia Jaatinen, Melissa Korhonen, Lotta Kämäräinen.

Ohjelmassa mm. a cappella -lauluja 1400-luvulta, kansanlauluja, spirituaaleja, Muistatko minut oopperasta Isän tyttö, Memory musikaalista Cats, ym.

Historiaa:

Kuoro perustettu 1990 Savonlinnan Työväenyhdistyksen alaisuudessa.

Vuodesta 2007 Linnalan ryhmänä, osa Cantilena ry:n kuorotoimintaa.

Perustaja ja johtaja Leena Astikainen.

Kuorossa laulaa 20–25 12–18-vuotiasta tyttöä.

Vuodesta 1991 Linnanneidot toimineet Oopperajuhlien lapsikuoron ytimenä.

Ylen Ykkösen Kunniapunnus-palkinto 1995 levystä Laula tyttö.

Yleisradion Vuoden nuorisokuoro 2002–2003.

Lapsenpäivän palkinto Cantilena ry:lle 2019.

Vuosittain äitienpäivä- ja isänpäiväkonsertit, kirkko- ja joulukonsertteja.

Useita ulkomaanmatkoja, eniten Italiaan, ja kuorofestivaaleja.

Uusimmat uutiset