Mummolameininki valtaa Kulttuurikellarin sunnuntaina — Leena Pukin dokumentaarisen videoteoksen kruunaa Joose Keskitalon keikka

Jää hyvästi, mummola on videoteos, joka käsittelee vanhenemista, sukurakkautta ja välittämistä. Teoksen esittämisen jälkeen lavalle astuu Joose Keskitalo.

Leena Pukki

Stilli Jää hyvästi, mummola -videoteoksesta. Teos käsittelee muun muassa sukurakkautta.
Stilli Jää hyvästi, mummola -videoteoksesta. Teos käsittelee muun muassa sukurakkautta.

Jää hyvästi, mummola on kuvataiteilija Leena Pukin dokumentaarinen videoteos, joka kertoo Pukin isovanhempien muutosta Voinsalmen kylältä Rantasalmen kirkonkylälle.

Teosta on kuvattu neljän vuoden aikana, ja se käsittelee vanhenemista, itsemääräämisoikeutta, sukurakkautta, välittämistä, kiintymistä paikkaan ja sukupolvien välisiä näkemyseroja. Samalla seurataan maaseudun autioitumista ja palvelujen siirtymistä, sekä vanhustenhoidon ja omaishoitajuuden haasteita. Isona teemana teoksessa on myös sodan vaikutus ihmisiin ja yksilön reagointi koko elämää varjostaneeseen traumaattiseen kokemukseen.

Leena Pukki on kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen, videotaiteen ja animaation parissa. Savonlinnan Taidelukiossa opiskellut Pukki on osa Miracle Workers -kollektiivia, joka edustaa Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2019. Hänen teoksiaan on esitelty myös esimerkiksi Helsingin Taidehallissa, MUU- galleriassa ja Galleria Huudossa sekä Suomen käsityön museon galleriassa Jyväskylässä. Pukki työskentelee myös julkisessa tilassa toteuttaen suurikokoisia seinämaalauksia.

Pukki valmistui Aalto-yliopiston Kuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2015, Lahden Taideinstituutista vuonna 2007 ja Savonlinnan taidelukion kuvataidelinjalta 2003. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Videoteoksen katsomisen jälkeen lavalle astuu legendaarinen Joose Keskitalo, jonka debyyttilevy Luoja auta ilmestyi vuonna 2004. Viimeisin albumi En lähde surussa on kerännyt kehuja kriitikoilta ja konserttiyleisöltä ympäri Suomen.

Leena Pukin Jää hyvästi, mummola -videoteoksen näytös ja Joose Keskitalon konsertti sunnuntaina 21.7. kello 17—19 Savonlinnan Kulttuurikellarilla. Liput 5 euroa.