La Scalan esimakua Killan sarjassa: keväällä kaksi oopperaelokuvaa Milanosta, baletti aloittaa sarjan

Killassa nähdään kevään aikaan kolme oopperaa ja kaksi balettia, luvassa La Scalan helmiä ja dramaattinen Macbeth.

Stuttgartin baletti

Onegin-baletti avaa Killan ooppera- ja balettikevään tiistaina. Kuvassa  Alicia Amatriain (Tatjana) ja  Friedemann Vogel (Onegin) Stuttgartin baletista.
Onegin-baletti avaa Killan ooppera- ja balettikevään tiistaina. Kuvassa Alicia Amatriain (Tatjana) ja Friedemann Vogel (Onegin) Stuttgartin baletista.

Elokuvateatteri Killan ooppera- ja balettisarja alkaa tiistaina 15. tammikuuta. Kevään mittaan nähdään kaksi balettia ja kolme oopperaa. Kukin sarjan teos nähdään valkokankaalla kahdesti: tiistai-iltaisin ja keskiviikkona päivällä.

Kevään ooppera- ja balettisarjan aloittaa Pjotr Tšaikovskin baletti Onegin, joka on Stuttgart Ballet’n tuotantoa. Oneginin tarina perustuu Alexander Pushkinin romaaniin Jevgeni Onegin.

Se kertoo röyhkeästä aristokraatista, joka hylkää nuoruudenheilansa Tatjanan ja ymmärtää vuosia myöhemmin, millaisen virheen typeryyksissään tekikään: hylkäsi ainoan naisen, joka oli koskaan häntä todella rakastanut.

Baletti on koreografi John Crankon ensimmäinen työ, ja se siivitti hänet kerrasta 1900-luvun koreografien eturintamaan. Teos juhlistaa myös Stuttgartin baletin 50-vuotista taivalta. Rooleissa tanssivat mm. Tatjana Amatrjain, Friedemann Vogel, Elisa Badenes, David Moore, Jason Reilly ja Marcia Haydée.

Sarja jatkuu oopperalla Varasteleva harakka. Gioachino Rossinin teos on MIlanon Teatro alla Scalan tuotantoa ja sen rooleissa laulavat Rosa Feola, Serena Malfi, Teresa Iervlolino, Paolo Bordogna, Edgardo Rocha ja Alex Esposito.

Tragikoominen ooppera kertoo Ninetasta, nuoresta palvelijattaresta, joka tulee aiheettomasti syytetyksi varkaudesta. Itse ooppera on harvoin esitetty, mutta sen suurenmoinen alkusoitto on yksi maailman suosituimmista orkesterikappaleista. Kapellimestarina eläväisessä oopperassa toimii Rossini-spesialisti Riccardo Chailly, joka on myös La Scalan musiikillinen johtaja.

Vahvempia tunnelmia tarjoilee Giuseppe Verdin klassikko Macbeth, jonka tuotannosta vastaa Berliinin Staatoper unter den Linden. William Shakespearen samannimiseen näytelmään pohjautuvassa oopperassa voittoisa komentaja Macbeth kuulee ennustuksen, jonka mukaan hänestä on tuleva Skotlannin kuningas.

Vaimonsa yllyttämänä hän tekee kaikkensa saadakseen ennustuksen toteutumaan. Verdi halusi työnsä seuraavan Shakespearea mahdollisimman tarkkaan, ja tuloksena onkin eräs kaikkein synkimpiä ja vaikuttavimpia oopperateoksia . Vaikuttava on myös oopperatähtien lista; rooleissa ovat mm. Placido Domingo, Kwangchul Youn, Anna Netrebko, Evelin Novak, Fabio Sartori, Fabio Hoffmann ja Dominic Barberi.

Teatro alla Scalasta saadaan oopperasarjaan myös toinen teos: Don Pasquale. Gaetano Donizettin koomisessa oopperassa iäkäs ja varakas herra halajaa naimisiin, mutta nuori sukulaispoika yrittää rynniä jonon ohi alttarille. Juonia punomassa, valehäitä viettämässä ja kierouksia hyvittelemässä ovat laulajat Ambrogio Maestri, Rosa Feola, René Barbera ja Mattia Olivieri.

Kevään sarja päättyy toukokuussa balettiin Iloinen leski. Australian Ballet’n teos on rönsyilevä ja teatraalinen huvittelu, joka marssittaa näyttämölle sotkuisia suhteita, tiukkoja tilanteita ja mustasukkaisia rakastajia ranskalaisen farssin malliin.

Rakastettuun operettiin perustuva tarina sijoittuu ihastuttavaan Pariisiin, ja verhoutuu silkkeihin ja sametteihin, paljetteihin ja höyheniin. Franz Lehárin sävelten tahdissa tanssivat mm. Amber Scott, Adam Bull, Leanne Stojmenov, Andrew Killan, Steven Heathcote ja David McAllister.

Oopperoiden keskiviikkoesitysten alustajina vuorottelevat kulttuuritoimittaja Riitta-Leena Lempinen-Vesa ja kapellimestari Hannu Vesioja. Kaikki oopperat ovat suomeksi tekstitettyjä.

Killan oopperat baletit kevät 2019

Ti 15.1. klo 18.30 ja ke 16.1. klo 13. Baletti: Onegin (Stuttgart)Ti 12.2 klo 18.30 ja ke 13.2. klo 13. Ooppera: Varasteleva harakka (Teatro alla Scala) Ti 12.3 klo 18.30 ja ke 13.3. klo 13.Ooppera: Macbeth (Staatsoper unter den Linden, Berlin) Ti 9.4. klo 18.30 ja ke 10.4. klo 13. Ooppera: Don Pasqule (Teatro alla Scala)Ti 14.5. klo 18.30 ja ke 15.5. klo 13. Baletti: Iloinen leski (Australian Ballet)