Löytty-levy on vihdoinkin valmis, tulkaa siis konserttiin!

Savonlinna-kuoron, Esa Ruuttusen ja Cello Spirituals -yhtyeen Jaakko Löytyn tuotantoa esittelevä levy valmistui tällä viikolla. Toisena pääsiäispäivänä sen laulut soivat Tuomiokirkossa.

Timo Seppäläinen

Savonlinna-kuoro äänitti Jaakko Löytyn lauluja maaliskuun alkupuolella. Nyt on levy valmis ja julkistamiskonsertti ensi maanantaina.
Savonlinna-kuoro äänitti Jaakko Löytyn lauluja maaliskuun alkupuolella. Nyt on levy valmis ja julkistamiskonsertti ensi maanantaina.

Savonlinna-kuoro juhlii 50-vuotista taivaltaan kuluvana vuonna. Kevätkauden ensimmäisenä ponnistuksena kuoro levytti johtajansa Matti Makkosen sovittamia Jaakko Löytyn lauluja Savonlinnan Tuomiokirkossa maaliskuun alussa.

Levynjulkistamiskonsertti kajahtaa toisena pääsiäispäivänä maanantaina. Silloin kuoron solistina laulaa baritoni Esa Ruuttunen. Ruuttunen laulaa myös levyllä, mutta ei äänittänyt osuuttaan kuoron kanssa Savonlinnassa vaan erikseen Helsingissä.

Pääsiäismaanantaina kuoro ja solisti sekä lisäksi yleisö vihdoin kohtaavat.

Levytetyissä lauluissa ovat mukana pienen ihmisen ilot ja surut. Niiden elämänmakuisissa teksteissä pohditaan myös naisen ja miehen suhdetta.

— Monia lauluja kuunnellessa ei tule ensimmäisenä mieleen, että kyseessä olisi gospel-laulu. Myös musiikkilajit yllättävät: Siellä on humppaa, tangoa ja lattareita, kertoo Matti Makkonen.

Levyllä on 12 Matti Makkosen sovittamaa Jaakko Löytyn laulua. Savonlinna-kuoro on levyllä pääroolissa, eli laulaa soolona seitsemän laulua. Baritoni Esa Ruuttunen laulaa vastaavasti soolona kolme laulua ja yhdessä kaksi laulua. Selloyhtye on mukana kaikissa lauluissa.

Kaipaus-levyn julkistuskonsertti on Savonlinna-kuoron 50-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen suuri tapahtuma.
Kaipaus-levyn julkistuskonsertti on Savonlinna-kuoron 50-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen suuri tapahtuma.

Esa Ruuttunen ja Cello Spirituals -yhtye ovat esiintyneet yhdessä yli sadassa konsertissa niin koti- kuin ulkomailla. Ensimmäisen kerran he esiintyivät yhdessä Espoon Herättäjäjuhlilla vuonna 2008. Ruuttunen ja Cello Spirituals julkaisivat ensimmäisen yhteisen levynsä Matkavirsiä vuonna 2010.

Tämän nyt julkaistavan Kaipaus – Jaakko Löytyn lauluja -levyn lauluissa kuuluu pienen ihmisen sekä hengellinen että maallinen kaipaus. Suomi 100 -juhlavuonna 2017 Herättäjäjuhlia vietettiin Nilsiässä Ukko-Paavon kotikonnuilla. Esa Ruuttunen, Cello Spirituals ja Kamarikuoro Harmonia ensiesittivät siellä tälle levylle taltioituja Matti Makkosen sovituksia.

Tuoreella levyllä ja maanantain konsertissa Cello Spirituals -yhtyeessä soittavat muodostavat sellistit Seeli Toivio, Iida-Wilhelmiina Sinivalo, Katariina Kolehmainen ja Matti Makkonen.

Jaakko Löytty vietti lapsuutensa Namibiassa. Hän on ensimmäisiä suomalaisia gospelmuusikoita, ja monista hänen lauluistaan on tullut kristillisten nuorisolaulujen klassikkoja. Löytyn keskeistä sanomaa on Martin Luther King -henkinen oikeudenmukaisuuden vaatimus.

1980-luvulla Löytyn musiikissa alkoivat kuulua afrikkalaiset vaikutteet. Vuonna 1987 Löytty lähti lähetystyöhön Senegaliin, jossa hänen työhönsä kuului mm. sereerinkielisen virsikirjan toimittaminen.

Uusimmassa tuotannossaan, "pettuleipägospelissa", Löytty on kaivautunut vielä aiempaa enemmän suomalaisen virsiperinteen ja amerikkalaisen mustan gospelin juurille.

Kaipaus-levyn julkistamiskonsertti 2.pääsiäispäivä 22.4. klo 15 Savonlinnan Tuomiokirkko. Savonlinna-kuoro, Cello Spirituals -yhtye, Esa Ruuttunen, baritoni. joht. Matti Makkonen, Jaakko Löytyn musiikkia.

Kaipaus-levy

Jaakko Löytyn lauluja.

Savonlinna-kuoro, Cello Spirituals -yhtye, Esa Ruuttunen, baritoni. joht. Matti Makkonen.

Tuottaja Nova Records Oy.

Äänitetty: Savonlinnan Tuomiokirkko 8.–9.3.2019 ja Lauttasaaren kirkko (Helsinki) 21.3.2019.

Äänitys, editointi ja miksaus: Sampo Härkönen Masterointi: Markku Veijonsuo/Varistoteles Studios. Taiteellinen ja vastaava tuottaja: Matti Makkonen.

Kansikuvat: Taru Tikka, muut valokuvat: Mika Kirsi, Taru Tikka, Pasi Karjalainen ja Mira Jumppanen.

Layout: Seija Tikka Graafinen ulkoasu: Mika Kirsi/Micarte Productions.

Kiitokset: Lauttasaaren seurakunta, Savonlinnan seurakunta ja Savonlinnan Taidelukio.