Savonlinnan parturi-Tanesta syntyi elokuva – Anne Välinoro teki lyhytelokuvan elämänilosta ja hiustenveistäjästä, jolle Martti Talvela antoi arvonimen päätaiteilija

Anne Välinoro innostui hiusveistäjä Taneli Muhosen tarinasta ja teki hänestä lyhytelokuvan, joka nähdään Kulttuurikellarissa 13. ja 15. heinäkuuta.

Anne Välinoro

 Saimaan vesistö on Taneli Muhoselle jatkuva ilon ja latautumisen paikka. Myös siitä kertoo tuore lyhytelokuva.
Saimaan vesistö on Taneli Muhoselle jatkuva ilon ja latautumisen paikka. Myös siitä kertoo tuore lyhytelokuva.

Elokuvantekijä, taidetoimittaja Anne Välinoro teki 2017 lyhytelokuvaa Karvan verran, joka kertoo 88-vuotiaasta naisesta ja hänen taipumattomista hiuksistaan.

– Kun hiukset eivät taipuneet, niille haettiin vaihtoehdoksi peruukkia. Paikka oli Tanen kampaamo Savonlinnasta, ja Taneli Muhonen päätyi elokuvan erääseen kohtaukseen sovittelemaan hiuslisää päähänsä, kertoo Välinoro tiedotteessaan. Tamperelainen Välinoro viettää kesänsä Savonlinnan seudulla.

– Sittemmin halusin tehdä elokuvan ikämiehestä ja hänen elinvoimastaan, ja kohteeksi valikoitui Tane. Hän aloitti uransa lietelannan levittäjänä ja päätyi parturikampaajaksi.

Uusi, 25 minuutti kestävä lyhytelokuva Savonlinnan parturi – Hiustenveistäjä Taneli Muhonen on Välinoron mukaan tarina luovasta ikämiehestä, jolla leikkaa.

– Aina on peiliin kahtomisen paikka, letkauttaa Tane elokuvassa.

Elokuva kertoo Tanelin matkasta kampaajaksi ja hänen elämästään muutenkin. 60-luvun Suomessa ei kampaajan ura ollut itsestäänselvyys. Isä Eino J. Muhonen joutui miettimään hetken, ennen kuin antoi siunauksensa 11-lapsisen katraan keskimmäisen pojan uralle.

Tane on 50-vuotisen uransa aikana leikannut yli 50 000 päätä, ja kampa on kulkenut niin myyjä Maija Makkosen kuin basso Martti Talvelankin hiusten läpi. Talvela antoi Tanelle arvonimen päätaiteilija – onhan onnistunut leikkaus kuin kuvanveistoa.

– Savonlinnan parturi – hiustenveistäjä Taneli Muhonen on tarina elämänilosta, kekseliäisyydestä ja rakkaudesta Saimaaseen. Leffassa piipahdamme myös Savonlinnan oopperajuhlien Sevillan parturissa kesällä 2019, kertoo Välinoro.

Elokuva nähdään kaksi kertaa Kulttuurikellarissa. Koronatilanteen vuoksi katsomoon voidaan ottaa vain rajattu määrä yleisöä.

Savonlinnan parturi – Hiustenveistäjä Taneli Muhonen -lyhytelokuva Kulttuurikellarissa Olavinkatu 34 ma 13.7. ja ke 15.7. klo 19.