"Orkesteri auttoi Japania tsunamin aikaan, nyt minä haluan auttaa orkesteria" Laulajat tempaisevat orkesterin hyväksi

Kun Japanissa oli hätä, lähti Savonlinnan orkesteri järjestämään tukikonserttia. Kun orkesterilla on hätä, päätti Chieko Okabe tulla orkesterin avuksi ja pani pystyyn laulajien tukikonsertin. Niin syntyi Valoa kohti.

Tuija Pauhu

Valoa kohti -konsertissa laulavat oopperalaulaja Chieko Okabe-Silvasti ja hänen oppilaansa Pauliina Leminen, Ida Parviainen, Matias Vesa ja Anni Karvinen sekä useita laulun ammattilaisia, kuten Sanna Pirttisalo. Liza Ivleva on yksi konsertin pianisteista. Laaja laulajajoukko haluaa toimia Savonlinnan orkesterin hyväksi.
Valoa kohti -konsertissa laulavat oopperalaulaja Chieko Okabe-Silvasti ja hänen oppilaansa Pauliina Leminen, Ida Parviainen, Matias Vesa ja Anni Karvinen sekä useita laulun ammattilaisia, kuten Sanna Pirttisalo. Liza Ivleva on yksi konsertin pianisteista. Laaja laulajajoukko haluaa toimia Savonlinnan orkesterin hyväksi.

Chieko Okabe-Silvasti ei ole unohtanut, mitä tapahtui Savonlinnassa vuonna 2011:

Japanin tsunami kylvi tuhoaan. Silloin lähti Savonlinnan Orkesteri kokoamaan seurakunnan kanssa Japani-konserttia. Konsertti saatiin pystyyn parissa viikossa, ja sen tuottona saatiin tsunamin uhreille yli 3 000 euroa ja lisäksi valtavasti villasukkia kotinsa menettäneille.

Yli satavuotias orkesteri on tärkeä kaikille Savonlinnan asukkaille ja kaikille musiikintekijöille. — Chieko Okabe-Silvasti

Konsertista tehty nauhoitus kuultiin kevätjuhlan tilalla koulussa, joka toimi evakuoituneiden majoitustilana ja jossa Savonlinnan taidelukion oppilaat olivat käyneet muutama kuukausi ennen tsunamia.

Savonlinnalaisten Japani-konsertin nauhoitus, hyvän tahdon osoitus toiselta puolelta maailmaa, merkitsi paljon vaikeuksissa oleville.

Näin muistelee sopraano, laulunopettaja Chieko Okabe-Silvasti. Nyt on tullut aika tehdä vastapalvelus.

— Orkesterin työ ja into silloin konsertin kokoamisessa oli niin hienoa, että en ole sitä koskaan unohtanut. Nyt on orkesterin tulevaisuus uhattuna. On meidän vuoromme toimia orkesterin hyväksi, joten päätimme järjestää laulajien yhteisen tukikonsertin, kertoo Okabe-Silvasti.

— Yli satavuotias orkesteri on tärkeä kaikille Savonlinnan asukkaille ja kaikille musiikintekijöille. Se on ainoa ammattirunkoinen esittävän musiikin toimija, jonka ympärille on syntynyt monta hienoa tapahtumaa.

Orkesterin tukikonsertissa laulavat Chieko Okabe-Silvastin lisäksi mezzosopraano Minna Raassina, sopraanot Kaisa Makkonen ja Chieko Okabe-Silvasti sekä Sanna Pirttisalo, jonka laulu sävähdytti viimeksi vappushowssa.

— Orkesteri on tärkeä osa kaupungin musiikkielämää. On ollut suuri ilo saada tehdä orkesterin kanssa yhteistyötä viihdekonserteissa ja myös Savonlinna-kvartetin kiertueella. Orkesteri on tärkeää myös taidelukion musiikkilinjan kannalta, sanoo Pirttisalo, joka on yksi taidelukion kolmesta musiikinopettajasta.

Konsertissa laulavat myös taidelukion ooppera-musiikkiteatterilinjan laulajat Mirjami Hanhisalo, Pauliina Leminen, Anni Karvinen, Ida Parviainen ja Matias Vesa. Pianisteina ovat Maija Teikari, Minna Raassina, Chieko Okabe-Silvasti ja savonlinnalaistunut pianotaiteilija Liza Ivleva, joka soittaa myös soolona Franz Lisztin teoksen Consolation.

Ohjelma on vaihtelevaa musikaalisävelmistä Belliniin. Esimerkiksi Sanna Pirttisalon ohjelmassa ovat laulut musikaaleista Jesus Christ Superstar ja Annie, Kaisa Makkonen laulaa Gershwinin Summertimen ja Mascagnin Ave Marian, Minna Raassina laulaa kaksi itse säveltämäänsä laulua sekä duettona Kaisa Makkosen kanssa Bellinin Angiol di pace.

Kahvikonsertti Valoa kohti Savonlinnan Seurakuntakeskuksen salissa to 30.5. klo 14. Savonlinnan orkesterin tukemiseksi. Kaisa Makkonen, Chieko Okabe-Silvasti, Minna Raassina, Sanna Pirttisalo, Liza Ivleva, Mirjami Hanhisalo, Pauliina Leminen, Anni Karvinen, Ida Parviainen, Matias Vesa, Maija Teikari. Kahvitus alkaa klo 13 ennen konserttia.