Ihanat naiset ja vappuaaton ilot —  Naiskuoro Bel canton ensimmäinen jazzkonsertti 30 vuoteen, solistina jazzin ammattilainen, ihana Ruta

Naiskuoro Bel canto ottaa rennosti ja opetteli jazzin saloja. Solistina savonlinnalaistunut jazzin ammattilainen Ruta Sokolnikiene.

Kuwaamo Sampo Luukkainen

Naiskuoro Bel canto kutsuu kaikkia kuulemaan, millaisen vappucocktailin naiset ovat saaneet sekoitettua jazzista ja swingistä.
Naiskuoro Bel canto kutsuu kaikkia kuulemaan, millaisen vappucocktailin naiset ovat saaneet sekoitettua jazzista ja swingistä.

Kerrankin sattui vappuaatto niin, että voimme toteuttaa tärkeän unelmamme ja pitää vappukonsertin!

Näin sanoo kuoronjohtaja Leena Astikainen. Naiskuoro Bel canto on toiminut jo 30 vuotta, mutta vasta nyt on tulossa kuoron ihka ensimmäinen vappukonsertti.

— Tämä konsertti on todella tärkeä ja hauska asia kuorollemme. Tämä on kuorolle myös ohjelmiston suhteen uusi aluevaltaus, kertoo Astikainen.

— Porukka on kovasti pitänyt ja innostunut jazz- ja swing-genreistä, vaikka uuden opettelu on vaatinut kovaa työtä. Naiset ovat nyt joutuneet opettelemaan aivan uudenlaista laulutyyliä ja materiaalia.

Uutta on sekin, että kaikki on laulettava ulkoa.

— Kaikki ovat joutuneet tai saaneet tehdä myös kotityötä, muuten tämä ei olisi onnistunut, kertoo Astikainen.

— Panostamme tällä kertaa erityisesti esittämiseen, jotta syntyisi rento olo sekä esiintyjille että yleisölle.

Jazz- ja swing-klassikoiden lisäksi kuoro esittää myös muutaman kokonaisuuteen sopivan Kaj Chydeniuksen laulun säveltäjän 80-vuotisjuhlavuoden merkeissä.

— Kaj Chydenius on erityinen henkilö Savonlinnalle ja myös itselleni. Hän sävelsi Olavinlinnasta kertovaan Raija Orasen Kuut, tähdet ja aurinko -näytelmään musiikkiosuudet. Valmensin kuoron tähän näytelmään ja sain tutustua säveltäjään.

— Chydeniuksen laulut istuvat laulettaviksi hyvin, ja niissä on oma, vahva tunnelmansa.

Konsertissa soittaa paikallisista muusikoista koottu huipputason bändi. Siinä soittavat Janne Järvensivu, rummut, Ilkka Vesioja, basso, ja Teemu Nikali, piano.

Bel canto laulaa noin puolet konsertista, toisen puolen laulaa jazzlaulun ammattilainen Ruta Sokolnikiene, joka on muuttanut Savonlinnaan jokin aina sitten.

Sokolnikiene on musiikki- ja tanssiopiston vaskisoitinten opettajan ja muun muassa puhallinorkesteri Saiman kapellimestarin Vitoldas Sokalnikasin vaimo. Ruta Sokolnikiene on opettanut laulua muun muassa Kuopiossa ja Suomenjoella ja nyt Savonlinnassa ja myös Rantasalmella.

— On todella suuri ilo, että saamme jazzlaulun ammattilaisen, upean Rutan konserttiimme vieraaksemme. Konserttiin tulee jännittävä rytmi, sanoo Leena Astikainen.

The S(w)inging Vappucocktail Kulttuurikellarissa 30.4. klo 19. Bel canto -kuoro, joht. Leena Astikainen, Ruta Sokolnikiene, jazzlaulu.