Rantasalmella on luvassa musiikin juhlaa: Puhallinorkesterin 40-vuotisjuhla ja Paroni Paakkunaisen teoksen kantaesitys sekä lasten Supermarsu-musikaali, keväällä The Addams Family

Rantasalmelle kuuluu hyvää: marraskuussa on puhallinorkesterin 40-vuotiskonsertti ja lapsiteatterin lastenmusikaali Supermarsusta, keväällä nuorten The Addams Family. Jo nyt voi ilmottautua tekemään Nunnia ja konnia -musikaalia 2021.

Soila Puurtinen

Kapellimestari Marja Ikosella on kiirettä: tulossa musikaaleja ja juhlakonsertti, jossa on mukana työtä vaativa kantaesitys, säveltäjänä Seppo Paroni Paakkunainen.
Kapellimestari Marja Ikosella on kiirettä: tulossa musikaaleja ja juhlakonsertti, jossa on mukana työtä vaativa kantaesitys, säveltäjänä Seppo Paroni Paakkunainen.

Rantasalmelta tulee hyviä uutisia: Puhallinorkesterin 40-vuotisjuhlat lähestyvät (10.11.), samoin lastenteatteri Ranttalin musikaalin Supermarsu pelastaa Itämeren silakat -ensi-ilta (20.11).

Nuorisoteatterin kevään musikaali on kauhokumedia on The Addams Family, jonka prosessi etenee hyvällä vauhdilla.

Juhlakonsertin suurin asia on kantaesitys, joka on odottanut esittämistä jo yli 30 vuotta.

— Rantasalmella esitettiin 80-luvulla musiikkinäytelmää Saunasalmen sotahäät, johon Paroni Paakkunainen teki musiikin. Löysimme kansalaisopiston kätköistä partituurin samannimisestä puhallinorkesterisarjasta, kertoo kapellimestari Marja Ikonen.

— Tiedustelin entiseltä johtaja Risto Nyyssöseltä, tietääkö hän jotain tästä sarjasta. Risto kertoi, että puhallinorkesteri oli tilannut Paakkunaiselta orkesterisarjan näytelmän musiikista, mutta teos oli jäänyt kantaesittämättä, koska ei ollut stemmoja. Janne Ikonen on nyt kirjoittanut stemmat ja hyväksyttänyt kaiken Paakkunaiselta.

Niinpä juhlakonsertissa kantaesitetään noin 15-minuuttia kestävä Seppo Paroni Paakkunaisen teos, Saunasalmen sotahäät -sarja.

— Se on nyt tuottanut A-orkesterille eniten töitä, mutta toki muutakin konserttiohjelmistoa on harjoiteltu. Paakkunainen tulee itse paikalla, kertoo Ikonen.

— Juhlakonsertissa julkaistaan myös joululevy, joka äänitettiin elokuussa.

Supermarsu-musikaalin ovat tehneet Susanna Haavisto ja Juha Tikka Paula Norosen kirjojen pohjalta. Ohjaaja on Iiris Salmela Varkaudesta. Musikaali tarttuu ympäristöaiheeseen: Miten käy, kun 11-vuotiaan Emilian sisäinen sankari Supermarsu päättää ryhtyä toimeen?

Kuwaamo Sampo Luukkainen

Elokussa harjoittelivat Rantasalmen nuoren puhaltajat joululevyn levystä varten. Levy julkaistaa juhlakonsertissa marraskuussa.
Elokussa harjoittelivat Rantasalmen nuoren puhaltajat joululevyn levystä varten. Levy julkaistaa juhlakonsertissa marraskuussa.

Keväällä 2020 Tornado-salissa esitetään kauhukomediaa The Addams Family, jonka ohjaajaa rantasalmelainen Marjo Isotalus. Tekemässä ovat Rantasalmen Nuorisoteatterin harrastajat 8.- luokkalaisista lukioikäisiin.

Tarina käynnistyy, kun Addamsin perheen tytär rakastuu ”tavalliseen” poikaan ja kutsuu hänet perheineen päivälliselle. Komiikka ja jännitys sekä latino-, tango- ja rock-rytmit lyövät kättä tässä teoksessa. Musikaalin harjoitukset ovat jo käynnissä.

Nyt on selvillä myös kevään 2021 teos, jossa Ranttali ja Nuorisoteatteri yhdistävät voimansa. Se on disco-, soul- ja gospelhenkeen sävelletty Nunnia ja konnia, joka perustuu elokuvaan vuodelta 1992.

— Se on aivan ihana, lämminhenkinen ja räväkkä hyvän tuulen svengimusikaali, jossa oli hyvä roolitus: paljon tyttöjä ja muutama poika, kuten meillä on teatterissakin, kertoo Ikonen.

— Ihastuimme teokseen musiikinopettaja Anna-Maija Saaren kanssa jo sen Lontoon ensi-illassa vuonna 2009. Nyt, kymmenen vuoden jälkeen päästään suunnittelemaan tätä teosta Tornado-salin lavalle!

Rantasalmen Nuorisoteatteri on viettänyt 25-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Teatterin ovat perustaneet Tarja Heiskanen (nyk. Pyhähuhta) ja Risto Nyyssönen.

Matkan varrella on esitetty 38 musikaalia ja mukana on ollut noin 550 harrastajaa ja yhtä paljon työntekijöitä ja talkoolaisia toiminnan pyörittäjinä.
Rantasalmen Nuorisoteatterin puheenjohtajana toimii Minttu Huupponen ja opetusta koordinoi Marja Ikonen.

Musikaalin opetus järjestyy Järvi-Saimaan kansalaisopiston ja Rantasalmen lukion musiikkiteatterilinjan yhteistyönä.

Uusimmat uutiset