Ihkauutta hauskuutta: Uusi kirjallisuustapahtuma Punkakirjaharju perjantaista lauantaihin, pääpaikkana Aseman Taidelaituri

Uusi kirjailijatapahtuma Punkakirjaharju tarjoaa kaksi kirjailijatapaamista kirjastoissa sekä kodikkaan kolmituntisen lauantaina viiden kirjailijan seurassa Taidelaiturilla Luston pysäkillä.

ntamo

Soile Veijola ja Janne Säynäjäkangas kertovat Taidelaiturilla lauantaina tietokirjastaan Matkasanakirja hiljaisuuteen osana Punkakirjaharju-tapahtumaa.
Soile Veijola ja Janne Säynäjäkangas kertovat Taidelaiturilla lauantaina tietokirjastaan Matkasanakirja hiljaisuuteen osana Punkakirjaharju-tapahtumaa.

Perjantaina ja lauantaina on yleisölle tarjolla upouusi kirjallisuustapahtuma Punkakirjaharju. Sen takana on filosofi, kustantaja Jarkko S. Tuusvuori.

— Äitini on kotoisin Punkaharjulta, ja me vietämme paljon lomia mummolassa. Punkaharjulla on hienot kirjalliset perinteet Runebergistä ja Topeliuksesta lähtien. Niinpä syntyi ajatus, että juuri Punkaharju ansaitsee talviaikana hauskan ja leppoisan kirjallisuustapahtuman, sanoo Tuusvuori, joka on toiminut ntamo-kustantamon kustantajana kesästä 2017 alkaen.

— Nyt siis kokoonnumme juhlimaan sanataiteen voimaa kauneimpaan kansallismaisemaan.

ntamo on perustettu vuonna 2007. Se kuuluu pienkustantamoihin, vaikka sillä on useita nimekkäitä kirjailijoita, kuten Juha Hurme ja Pirkko Saisio. Punkakirjaharju-tapahtumaan ovat tulossa kirjailijat Gerry J. Ilvesheimo, Jouni Tossavainen ja Anneli Pääkkönen sekä tietokirjailijat Soile Veijola ja Janne Säynäjäkangas.

Päätapahtuma on Punkaharjulla, Aseman Taidelaiturilla eli entisessä Luston asemarakennuksessa. Lauantai-iltapäivällä puhutaan kolmisen tuntia kirjoista kirjailijoiden kanssa. Samalla yleisö voi nauttia Valamon teepöydän antimia.

— Aikana, jolloin kaikki tuntuu siirtyvän verkkoon ja muuttuvan nopeaksi ja sähköiseksi, nousee keskittynyt, ihmiseltä ihmiselle -tapahtuma arvoonsa, miettii Tuusvuori.

— Se hetki, että yleisö kuuntelee keskittyneesti kirjailijan puhetta ja keskustelee tämän kanssa, on ainutlaatuinen. Vuosi vuodelta olen vakuuttuneempi siitä, kuinka tärkeää ovat pienetkin tapahtumat, joissa kirjailija ja yleisö kohtaavat ja joissa puhutaan kirjoista.

Tapahtuma levittäytyy myös kirjastoihin. Perjantaina klo 16 Jarkko S. Tuusvuori, tietokirjailija itsekin, vierailee Punkaharjun kirjastossa ja käynnistelee kirjakeskustelua.

Soila Puurtinen

Anneli Pääkkönen on kustantaja Jarkko S. Tuusvuoren mukaan elämänsä vedossa.

Lauantaiaamupäivänä käväisee Punkakirjaharju Savonlinnassa, pääkirjasto Joelissa. Vieraina ovat kirjailijat Anneli Pääkkönen ja Jouni Tossavainen, haastattelijana Jarkko S. Tuusvuori. Molempiin kirjastotilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Varsinainen päätapahtuma on Aseman Taidelaiturilla oli Luston vanhalla asemalla Punkaharjulla.

— Asemalaiturin omistajat Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti haluavat asemalle paljon iloisia ja hienoja tapahtumia, ja niin he lähtivät mukaan kirjallisuustapahtumaan. Paikka on tunnelmallinen ja sopii oikein hyvin iloiselle kirjallisuuskeskustelulle.

— Uskon, että meillä on siellä todella hauskaa — jo siksi, että paikalla on Gerry B. Ilvesheimo, joka on mielestäni loistava humoristi. Hän osaa yhdistää scifin ja huumorin ainutlaatuisella tavalla. Ilvesheimo tuore Ilmestyskirja on huikea teos, joka varmasti tempaa nuoretkin mukaansa. Kulttikirjailija itse saapuu paikalle kertomaan, kuinka tämä ilmastonmuutoskatastrofin jälkeiseen Pohjolaan sijoittuva luomus oikein syntyi, kertoo Tuusvuori.

Tuusvuoren mukaan hyvä kirja ei ole menettänyt merkitystään. Päin vastoin.

— Painokas kirjallinen teos on heppoisen elämäntyylijournalismin ja itsehoito-oppaiden aikakaudellamme jatkuvasti tärkeämpi ajattelun väline ja keskittyneen pohdinnan mahdollistaja. Siksi on tärkeää nostaa hyviä kirjoja esille.

Savonlinnalaisen Anneli Pääkkösen tuore Somerikko on Tuusvuoren mukaan parasta Pääkköstä.

— Anneli on löytänyt nyt uuden vaihteen. Romaanin rakenne on todella hallittu ja komea, sisäinen kuvaus ihmismielestä mestarillinen.

Jouni Tossavainen

Jouni Tossavainen, Savonia-palkittu, kertoo tuoreesta teoksestaan.

Kuopiolainen Jouni Tossavainen, Savonia-palkittu, on julkaissut hiljattain teokset Kuohari I—III, jota esimerkiksi Savon Sanomat arvioi kirjailijan pääteokseksi.

Paikalla kuullaan myös kehutun Matkasanakirja hiljaisuuteen -tietokirjan tekijäkaksikkoa Soile Veijolaa ja Janne Säynäjäkangasta. Sosiologi Veijola toimii matkailun kulttuurintutkimuksen professorina Lapin yliopistossa ja Säynäjäkangas tutkii Jyväskylän yliopistossa filosofian ja taloustieteen yhteyksistä.

— Tämä muun muassa hiljaisuuden ja matkailun yhteyksiä pohtiva teos on ollut hyvin suosittu esimerkiksi Lapin matkailuyrittäjien keskuudessa, kertoo Tuusvuori.

Punkakirjaharju 2019

Kirjallisuustapahtuma 22.–23. 2.

Pe 22.2. klo 16—17 Punkaharjun kirjasto: Jarkko S. Tuusvuori. Vapaa pääsy.

La 23.2. klo 11—12 Savonlinnan pääkirjasto: Anneli Pääkkönen ja Jouni Tossavainen. Haastattelijana Jarkko S. Tuusvuori. Vapaa pääsy.

La 23.2. klo 14:30—17:30 Aseman Taidelaituri, Luston seisake, Punkaharju. Vieraina: Soile Veijola ja Janne Säynäjäkangas, Anneli Pääkkönen, Jouni Tossavainen ja Gerry B. Ilvesheimo. Haastattelijana Jarkko S. Tuusvuori. Pääsyliput 15/10 euroa, sis. valamolainen teepöytä.

Luetuimmat