Värikkäät, tunnetta tulviva Vuodenajat kiertää jopa kartanossa

Savonlinna-kvaretin Ilkka Vesioja sovitti Tshaikovskin rakastetun pianosarjan Vuodenajat jousikvartetille. Uusi versio kuullaan Rantasalmella, Riihisaaressa ja Tiittalan kartanossa.

Timo Seppäläinen

Kolmessa konsertissa kuultavat Tsaikovskin Vuodenajat-sarjan osat kertovat muun muassa syksyn väreistä. Savonlinna-kvartetti soittaa tunteikkaan teoksen kolmella paikkakunnalla.
Kolmessa konsertissa kuultavat Tsaikovskin Vuodenajat-sarjan osat kertovat muun muassa syksyn väreistä. Savonlinna-kvartetti soittaa tunteikkaan teoksen kolmella paikkakunnalla.

Syksyllä 1875 Pjotr Tshaikovski sai sävellystilauksen Pietarissa ilmestyvää Nouvelliste-musiikkilehteä

toimittavalta Nikolai Bernardilta. Hän halusi julkaista lehdessään vuoden aikana kuukausittain lukijoille sopivia pianokappaleita, jotka kuvailisivat vuodenkiertoa.

Tshaikovski otti tilauksen vastaan, ja niin syntyi Vuodenajat, 12 ilmeikkään kappaleen sarja, jonka osiin on vangittu lämminhenkisiä tunnelmia venäläisestä elämänmenosta ja vuodenaikojen tapahtumista.

Kymmenisen vuotta sitten  Savonlinna-kvartetin sellisti Ilkka Vesioja sovitti sarjan sellokvartetille, ja nyt syntyi idea tehdä jousikvartettisovitus.

Seuraavina päivinä soittaa Savonlinna-kvartetti ihastuttavan sarjan Rantasalmella, Savonlinnassa ja Sulkavalla.

— Rantasalmella kuullaan tämän version ensiesitys lauantaina. Musiikki on todella hehkuvan kaunista romantiikkaa, vaikka teoksen osat pienimuotoisia miniatyyrejä ovatkin. Tshaikovskin sydämellisen laulavat melodiat soivat jousilla tietysti erityisen lämpimästi, kertoo Vesioja.

—  On myös kiva päästä vähän erilaisiin paikkoihin esiintymään! Rantasalmen seurakuntatalolla ei kvartetti ymmärtääkseni ole koskaan soittanut; Sulkavalla Tiittalan kartanolla ei ole ollut tätä ennen kausikonserttia.

Kaikki paikat ovat erinomaisen tunnelmallisia ja hienosti sopivia vahvasti ohjelmallisen musiikin esityspaikaksi.

Jokaiseen sarjan osaan liittyy pieni, kuvaileva teksti, joka luetaan konsertissa.

Helmikuussa on karnevaali, heinäkuussa sadonkorjuu, lokakuussa syksy saa mielen hetkellisesti perin alakuloiseksi, mutta marraskuinen troikka-ajelu helisevine kulkusineen piristää jälleen.

— Vuodenajat pistää ajatukset ja mielikuvituksen liikkeelle. Epätavalliset esiintymispaikat tuovat lisää tunnelmaa, miettii Vesioja.

Tsaikovski: Vuodenajan, sov. Ilkka Vesioja. Savonlinna-kvartetti. La 13.10. klo 15 Rantasalmen seurakuntakeskus Kirkkorinne; ke 17.10. klo 19 Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus, Riihisaari; to 18.10. klo 18 Tiittalan Kartano, Sulkava

Uusimmat uutiset