Taikkarin kasvatti Sampo Elias Asikainen nähdään Mustakallio-kilpailuissa — Raati valitsi 15 nuorta heinäkuun kovaan kisaan, paikkana Savonlinnasali

Savonlinnan Oopperajuhlien Timo Mustakallio -kilpailuun on valittu nauhakarsinnan perusteella 15 lupaavaa laulajaa. Mukana taidelukion ooppera-musiikkiteatterilinjalta muutama vuosi jatko-opintoihin lähtenyt Sampo Elias Asikainen.

Soila Puurtinen

Timo Mustakallio -kilpailun finalisteja vuonna 2017, vasemmalla voittaja Aurora Marthens.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Heinäkuussa käytävän valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun osanottajat on valittu esikarsinnan perusteella. Kilpailuun osallistuvat: Sampo Elias Asikainen, baritoni, Karoliina Hautala, mezzosopraano, Iris Hernandez Toppari, sopraano, Sonja Herranen, sopraano, Olivia Kyllönen, mezzosopraano, Tuomas Miettola, tenori, Emma Mustaniemi, sopraano, Irina Nuutinen, mezzosopraano, Johannes Pessi, baritoni, Aku Rantama, baritoni, Elisaveta Rimkevich, sopraano, Anna Saaritsa, mezzosopraano, Heta Sammalisto-Muhonen, sopraano, Olli-Tapio Tikkanen, baritoni ja Veikko Vallinoja, baritoni.

Sampo Elias Asikainen opiskeli Savonlinnan Taidelukion ooppera-musiikkiteatterilinjalla, josta jatkoi Kokkolaan laulunopintoihin. Hän on laulanut solistina muun muassa Aino Ackté -oopperassa ja Vaasan Carmenissa ja lauloi kesän 2018 Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

— Kilpailusta näyttää tulevan tiukka ja mielenkiintoisen tasaväkinen, sanoo tuomariston puheenjohtaja, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Vuonna 2014 oli Sampo Elias Asikainen vielä taidelukion Ooppera-musiikkiteatterilinjan opiskelija. Nyt hän opiskelee laulua ja tekee jo rooleja muun muassa Vaasan oopperassa. Ensi kesänä on kilpailee Timo Mustakallio -kilpailun voitosta.

Silvastin ohella varsinaisen kilpailun tuomaristoon kuuluvat sopraano ja pedagogi Soile Isokoski sekä tenori Topi Lehtipuu.

Timo Mustakallio -kilpailun voittaja ei välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta.

— Mustakallio-kilpailusta on alkanut monen nuoren taiteilijan tie, joka on vienyt kansainvälisille areenoille saakka. Se on toiminut ponnahduslautana myös Savonlinnan Oopperajuhlille, Silvasti sanoo.

Vuodesta 1974 järjestetyn kilpailun voittajia ovat mm. Walton Grönroos, Raimo Sirkiä, Kirsi Tiihonen, Johanna Rusanen ja Helena Juntunen. Joka toinen vuosi käytävän kilpailun edellinen voittaja vuodelta 2017 on Aurora Marthens.

Silvasti tekee avauksen Mustakallio-kilpailun suhteesta kahteen muuhun suureen laulukilpailuun Suomessa:

— Tänä vuonna heinäkuun puoliväliin mennessä meillä ehtii olla kolme kilpailua: Lappeenrannan laulukilpailu, kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu ja Mustakallio.

— Tulevaisuudessa näkisin tärkeänä, että nämä kolme kilpailua voitaisiin syklittää vielä paremmin niin, että järjestys olisi Mustakallio, Lappeenranta, Helin — eli ensin lahjakkuuskilpailu, suurin kansallinen kilpailu ja sen jälkeen tärkein kansainvälinen kilpailu Suomessa. Näin synnyttäisimme nuorille luonnollisen etenemistien ajatellen myös eri kilpailujen vaatimustasoa, Silvasti sanoo.

Timo Mustakallio -kilpailuun ovat voineet ilmoittautua suomalaiset vuonna 1993 tai sen jälkeen syntyneet laulajat. Naiset ja miehet kilpailevat yhdessä yhteisessä sarjassa. 15 000 euron pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaetaan 10 000 euron palkinto Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta.

Kilpailu käydään Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä 14.7. yhden päivän aikana.

Valtakunnallinen Timo Mustakallio -laulukilpailu Savonlinnasali su 14.7., alkukilpailu klo 11, loppukilpailu klo 19.