Parikkalan patsaspuiston rikotut patsaat hymyilevät jälleen – Hampaat on nyt konservoitu, myöhemmin entisöinti jatkuu patsaiden silottelulla

Pehtoori Atte Paju löysi puiston pusikosta sinne kuulumattoman esineen. Hän epäilee, että ilkivallan tekijä käytti tätä tukkimiehen hakaa muistuttavaa esinettä patsaita lyödessään. Yleensä patsaat ovat saaneet olla rauhassa.

Atte Paju

Kai Kawada ja Polina Semenova helsinkiläisestä konservointiliike Patinasta konservoivat viittä ilkivallan kohteeksi joutunutta patsasta.
Kai Kawada ja Polina Semenova helsinkiläisestä konservointiliike Patinasta konservoivat viittä ilkivallan kohteeksi joutunutta patsasta.

Parikkalan patsaspuistossa Koitsanlahdessa tehtiin kolme viikkoa sitten ilkivaltaa. Silloin rikottiin viisi taiteilija Veijo Rönkkösen tekemää patsasta. Pehtoori Atte Paju huomasi tämän, kun hän oli puistossa kierroksellaan torstaina 16.4.

Nyt patsaat ovat jo paremmassa kunnossa, sillä Kai Kawada ja Polina Semenova helsinkiläisestä konservointiliike Patinasta ovat konservoineet patsaita kahden päivän ajan.

– Tärkeimmät ja vaativimmat osat eli hampaat saatiin korjattua, kertoo Paju.

Kawada ja Semenova palaavat vielä patsaiden ääreen.

– Myöhemmin patsaat korjataan ihan kokonaan. Ensin niiden pitää antaa kuivua ennen kuin työtä pääsee jatkamaan, sanoo Paju.

Ilkivallan kohteeksi joutuneet patsaat ovat valmistuneet vuonna 1990. Ne esittävät kukkaruukkuja kantavia naisia ja kuuluvat Sadonkorjaaja-patsaiden ryhmään.

Atte Paju

Polina Semenova entisöi patsaan hampaita.
Polina Semenova entisöi patsaan hampaita.

Moni on auttanut Parikkalan patsaspuistoa

Pajun mukaan Kawada ja Semenova tekivät hienon työn.

– He ovat ammattilaisia, kertoo Paju.

Kawada ja Semenova eivät olleet aiemmin vierailleet Parikkalan patsaspuistossa. He kiinnostuivat kohteesta luettuaan uutisen ilkivallasta ja tulivat korjaamaan patsaita ammatillisesta mielenkiinnosta maksutta.

Työtään he pääsevät jatkamaan arviolta viikon sisään. Silloin patsaita pääsee silottelemaan.

Kolme viikkoa sitten tapahtuneiden tuhotöiden jälkeen Parikkalan patsaspuisto sai muitakin lahjoituksia. IT-Lähituki Oy Simpeleeltä sponsoroi patsaspuistolle kameravalvonnan ja VVS-Sähkö Oy Parikkalasta kaapelien vedon ja kytkennät.

– Luulen, että kameravalvonta tulee hyvin pian käyttöön, jo ensi viikolla, sanoo Paju.

Atte Paju

Ilkivallan myötä patsaiden kasvot, suut ja hampaat vaurioituivat. Nyt ne ovat jo paremmassa kunnossa.
Ilkivallan myötä patsaiden kasvot, suut ja hampaat vaurioituivat. Nyt ne ovat jo paremmassa kunnossa.

Atte Paju

6433875.jpg

Atte Paju

6433873.jpg

Atte Paju

6433874.jpg

Yleensä patsaat ovat saaneet olla rauhassa

Puisto on avoinna koko ajan ja siellä voi vierailla mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Pajun mukaan patsaat ovat pääpiirteittäin saaneet olla rauhassa.

– Ei siellä meidän aikanamme ole ollut minkäännäköistä ilkivaltaa, ihan jotain harmitonta pientä, kertoo Paju.

Paju muistelee, että silloin, kun taiteilija Rönkkönen vielä ylläpiti puistoa, muutamaan otteeseen liikkeellä oli pahantekijöitä.

– Veijolla oli siinä lähellä pääporttia sellainen karhu, jolla oli rahankeräyslipas. Se oli sitten traktorilla vedetty nurin, sanoo Paju.

Kerran tapahtui tihutyökin.

– Veijon elämäkertakirjasta saa lukea, että keihäänheittäjältä on penis viety kerran, mutta nyt ovat saaneet peniksetkin olla rauhassa, kertoo Paju.

Pusikosta löytyi mahdollinen tekoväline

Viime kuussa tapahtuneen ilkivallan jälkeen Paju huomasi puiston pusikossa sinne kuulumattoman esineen. Se muistuttaa tukkimiehen hakaa.

– Epäilen vahvasti, että se on se tekoväline, sanoo Paju.

Hän on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, mutta ilkivallan tekijää ei ole vielä saatu selville.

– Ei voi muuta kuin toivoa, että tällaista ei enää tapahdu.

Paju kertoi patsaiden korjaamisesta tänään Parikkalan patsaspuiston Facebook-sivulla.