Haku Timo Mustakallio -laulukilpailuun on nyt käynnissä – Oopperalaulaja Karita Mattila mukaan kilpailun tuomaristoon

Jo vuodesta 1974 järjestetty laulukilpailu on ollut monelle suomalaislaulajalle hyvä ponnahduslauta kansainväliselle uralle.

Soila Puurtinen

Vuoden 2019 Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat Sonja Herranen ja Iris Candelaria.
Vuoden 2019 Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat Sonja Herranen ja Iris Candelaria.

Haku valtakunnalliseen Timo Mustakallio -laulukilpailuun on avoinna helmikuun loppuun asti, kertoo kilpailua järjestävä Savonlinnan Oopperajuhlat tiedotteessaan.

Kilpailuun etsitään lupaavia, uransa alussa olevia laulajia.

– Mustakallio-kilpailu on yksi parhaista tavoista esittäytyä ja ponnahtaa kotimaisen oopperakentän ja -yleisön tietoisuuteen, sanoo tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff tiedotteessa.

Järjestyksessään jo 31. Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä 18. heinäkuuta.

Valtakunnallinen kilpailu on nostanut vuosittain esiin tulevaisuuden laulajakykyjä. Järjestäjien mukaan voittajana ei välttämättä palkita pisimmälle kehittynyttä kilpailijaa, vaan laulaja, jolla on poikkeuksellinen ääni tai erityistä tulkinnallista taitoa.

Oopperajuhlien taiteellisen johtajan ja tuomariston puheenjohtajan Ville Matvejeffin mukaan Mustakallio-kilpailu on osallistujilleen monesti yksi tärkeimpiä uran varhaisvaiheen esiintymisiä.

– Paitsi ammattilaiset, myös intohimoinen yleisö seuraa uusien lahjakkuuksien esiintymisiä. Muidenkin kuin palkinnoille yltävien tekemisiä ja kehitystä seurataan uteliaina ja tarkalla korvalla, ja hyvä kehitys poikii lähes poikkeuksetta mahdollisuuksia. Henkilökohtaisesti odotan, että ’tutkaan’ ja seurantaan nousee mielenkiintoisia uusia laulaja- ja taiteilijatuttavuuksia, hän sanoo.

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat muun muassa menestyneet Walton Grönroos, Raimo Sirkiä, Jorma Silvasti, Kirsi Tiihonen, Johanna Rusanen, Helena Juntunen, Marjukka Tepponen ja Tuuli Takala. Viimeisimmän kilpailun vuonna 2019 voitti Iris Candelaria. Kesällä 2020 kilpailua ei järjestetty koronapandemian vuoksi.

Tänä vuonna kilpailun tuomaristossa ovat Matvejeffin lisäksi sopraano Karita Mattila ja Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen.

– Tuomaristossamme yhdistyvät kokemus ja näkemyksellisyys, hyvä kansainvälisen tason ja kotimaisen oopperakentän tuntemus, ymmärrys historiasta ja visio tulevaisuuden tavoitteista, Matvejeff summaa.

Timo Mustakallio -laulukilpailuun voivat hakea vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat.

Osallistujat valitaan mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailevat yhdessä yhteisessä sarjassa.

15 000 euron pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaetaan 10 000 euron palkinto Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta.

Palkintojen voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa kilpailun jälkeen 29.7.2021 ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.

Yleisölle Timo Mustakallio -laulukilpailu on yhdistettävissä vierailuun Oopperajuhlilla, sillä kilpailu käydään yhden päivän aikana. Lipunmyynti alkaa kevättalven aikana, ja katsomoon varmistetaan turvavälit.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja ja Oopperajuhlien entinen johtaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestää Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Haku kilpailuun on avoinna 28. helmikuuta asti.

Timo Mustakallio -laulukilpailu Olavinlinnassa sunnuntaina 18. heinäkuuta 2021. Alkukilpailu kello 11, loppukilpailu kello 19. Ohjelmassa kilpailijoiden valitsemia liedejä ja ooppera-aarioita. Lisätietoja netissä oopperajuhlat.fi.