Markus Pesonen ja Catarina Brazão tulivat Euroopasta Enonkosken Ihamaniemelle tekemään Suurmäen koulusta kulttuuri- ja hyvinvointikeskusta

Äänimatkat ovat pariskunnan yhdessä kehittämä tuote. Savonlinnassa voi luontoelokuvafestivaalien aikaan kokeilla, miltä äänimatka tuntuu. Äänimatka kulkee halki keväisen Euroopan Madeiralta Saimaalle.

Soila Puurtinen

Markus Pesonen ja Catarinan Brazão aikovat tehdä Enonkosken Ihamaniemellä sijaitsevasta Suurmäen kyläkoulusta kulttuuri- ja hyvinvointikeskuksen.
Markus Pesonen ja Catarinan Brazão aikovat tehdä Enonkosken Ihamaniemellä sijaitsevasta Suurmäen kyläkoulusta kulttuuri- ja hyvinvointikeskuksen.

Luonnon äänillä ja akustisella musiikilla on ihmeitä tekevä voima, kun niitä soitetaan yhdessä ja kolmiulotteisesti. Vaikutus ei ole vain rentouttava vaan jopa terapeuttinen.

Näin uskovat Markus Pesonen ja Catarina Brazão, jotka ovat tarjonneet somaattisia äänimatkoja jo tuhannelle ihmiselle muutaman vuoden aikana.

Pesonen äänittää itse kaikki äänet delfiinien ja valaiden ääntelyä lukuunottamatta. Erityisesti veden äänet kiinnostavat häntä.

Hän myös soittaa itse äänimatkoilla kuultavat instrumentaaliäänet. Pesonen on taustaltaan säveltäjä ja jazzkitaristi ja kiertänyt esiintymässä eri kokoonpanoissa kolmella mantereella.

Madeiran saarelta Portugalista kotoisin oleva Catarina on sosiaalialan ammattilainen, joka on erikoistunut kehon ja mielen vuorovaikutukseen.

Muun muassa Koneen Säätiö on tukenut heidän työtään Somatic Sound Journeys -äänimatkan luojina.

Soila Puurtinen

Maapaikan hankkiminen pitää Markus Pesosen ja Catarinan Brazãon tiiviisti Enonkoskella ainakin osan vuodesta.
Maapaikan hankkiminen pitää Markus Pesosen ja Catarinan Brazãon tiiviisti Enonkoskella ainakin osan vuodesta.

Saksasta Enonkosken Ihamaniemelle

Pariskunta teki työtään pitkään Tanskassa, Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa, mutta nyt heidän tukikohtansa on Enonkosken Ihamaniemessä sijaitseva Suurmäen koulu, jonka he ostivat pitkän etsinnän ja nopeasti syntyneen päätöksen jälkeen kesällä 2017.

Koulusta ollaan remontoimassa hyvinvointikeskusta, taiteilijaresidenssiä sekä paikkaa, johon halukkaat voivat tulla tulla tekemään talkootyötä luonnonympäristössä.

— Tarkoituksena on pitää erilaisia retriittejä ja vähemmän ohjelmaa sisältäviä puoliretriittejä erilaisille kohderyhmille luonto ja kuunteleminen kärjessä, Markus Pesonen kertoo.

Soila Puurtinen

Markus Pesonen ja Catarinan Brazão aikovat tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se tarkoittaa muun muassa luonnonyrttien hyödyntämistä ravinnossa.
Markus Pesonen ja Catarinan Brazão aikovat tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se tarkoittaa muun muassa luonnonyrttien hyödyntämistä ravinnossa.

Keskus voi jatkossa työllistää paikallisia

Paikan ylläpidossa aiotaan hyödyntää ihmisten halua olla maalla ja tehdä yksinkertaisia työtehtäviä luonnossa. Tälle toiminnalle on olemassa englanninkielinen termikin, farming.

Käytännössä se tarkoittaa vapaaehtoistyötä maatilalla. Tässä tapauksessa työ tapahtuu puutarhassa ja metsässä, ja se voisi olla esimerkiksi kasvimaan hoitoa, villiyrttien keruuta ja käsittelyä sekä polttopuiden tekoa.

Kun toiminta saadaan käyntiin, paikka voi tarjota ainakin sesonkityötä paikallisille osaajille.

— Talkoolaiset tarvitsevat ohjausta, paikat ylläpitäjää ja paikallisilta luontoyrittäjiltä voidaan ostaa asiakkaille näiden haluamia palveluja kuten kanootti-, vene- ja patikkaretkiä, Pesonen luettelee.

Soila Puurtinen

Somaattisia äänimatkoja toteutetaan erikoiskaiuttimilla, jotka on rakennettu vaahterapuusta Saksassa.
Somaattisia äänimatkoja toteutetaan erikoiskaiuttimilla, jotka on rakennettu vaahterapuusta Saksassa.

Luonnon äänet ovat terapeuttisia

Pariskunta on asettunut asumaan osa-aikaisesti Enonkoskelle, josta käsin johdetaan koulun remontointia sopivaksi kurssi- ja residenssikäyttöön. Suunnitelmia käydään parhaillaan läpi yhdessä arkkitehdin kanssa.

— Vastaanotto on ollut Enonkoskella ja Ihamaniemen kylässä hieno. Naapurit ovat jo tarjonneet auttavaa kättään ja kunnan kanssa on ollut helppo toimia, Pesonen kiittelee.

Tavoitteena on löytää muitakin tapoja hyödyntää somaattisia äänimatkoja.

Pariskuntaa kiinnostaisi tarjota äänimatkoja ja niiden terveysvaikutuksia esimerkiksi vanhuksille, jotka eivät itse pääse luontoon aistimaan ja kuuntelemaan.

Myös psykiatristen ongelmien hoidossa äänellä voisi saada paljon hyvää aikaan.

— Kaikki ymmärtävät nykyään miten tärkeitä musiikki, ääni ja luonnossa oleskelu ovat, mutta niiden käyttö terapiana on vielä vähäistä, sillä se vaatii myös tekniikan hallitsemista, sanoo Pesonen.

Äänimatkan voi tehdä Kisalinnassa elokuussa

Pesonen ja Brazao aikovatkin lähestyä alan toimijoita päästäkseen tarjoamaan näille palveluitaan.

Yhteyksiä on luotu myös tapahtumajärjestäjiin — äänimatkoja voisi tehdä esimerkiksi osana tapahtumia ja festivaaleja.

Savonlinnassa tällainen tilaisuus tarjoutuu Savonlinnan luontoelokuvafestivaalien yhteydessä 18. ja 19. elokuuta. Puolentoista tunnin mittaisen somaattisen äänimatkan voi tehdä Kisalinnassa lauantaina kello 13 ja sunnuntaina kello 16.

—Äänimatka koostuu äänistä, joita kohtasimme, kun lähdimme viime keväänä matkustamaan Madeiralta Euroopan halki pohjoiseen kohti Suomea ja Enonkoskea. 

Äänentoiston aitouden takaavat Saksassa vaahterapuusta teetetyt erikoiskaiuttimet, jotka nostavat ääntä ylöspäin. Kuulija kokee joutuvansa keskelle autenttista äänellistä tilannetta.

Äänimatkalle mahtuu 30 osallistujaa kerrallaan. Maksullinen osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen täältä.

Luontoelokuvafestarit yhdeksännen kerran 17.—19.8.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään yhdeksännen kerran 17.–19.8.2018.  

Kolmipäiväinen festivaali tarjoaa puhuttelevien ympäristöteemaisten elokuvien ohella livemusiikkia, taidetta, työpajoja ja keskustelua ainutlaatuisessa miljöössä Saimaan rannalla.

Vuoden 2018 festivaalin koko ohjelmisto löytyy täältä.