Kirja-arvio: Sovittelijan viimeiset ohjeet

Minna Helle: Järki ja tunteet. Oivalluksia riidoista, neuvotteluista ja sopimisesta. 205 s. Otava 2018.

Kirja-arvio: Sovittelijan viimeiset ohjeet

Vastikään valtakunnansovittelijan tehtävät jättänyt Minna Helle ehti ennen pestinsä loppua koota kokemuksiaan koviin kansiin. Kirjassaan Järki ja tunteet hän esittelee erilaisia neuvottelutilanteita, taktiikoita ja antaa ohjeita parempaan neuvottelemiseen.

Kuten Jane Austenin klassikolta lainattu nimi kertoo, pelkät järkiperustelut eivät aina riitä, vaan neuvottelutuloksiin on sitouduttava myös tunteiden tasolla. Määrittely sopii kaikenlaisiin neuvotteluihin niin valtakunnansovittelijan toimistossa, työpaikalla, keittiön pöydän ääressä tai vaikkapa kirpputorilla.

Helle on tullut tunnetuksi avoimesta tiedotuslinjastaan, jolle kirja on looginen jatke. Hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa myös yksityishenkilönä.

Välillä avoimuus hämmentää. Kirjan alkupuoli on kotialbumikuvin varustettua elämäkertaa, jossa arasta mutta sinnikkäästä tytöstä kasvaa menestyvä juristi ja neuvottelija. Helle inhoaa vähättelevää ilmaisua ”kympin tyttö”, missä on tietysti oikeassa. Nyt työpaikan vaihduttua etuajassa ei kuitenkaan voi välttyä ajatukselta, että kirjan alku on kuin työhakemus.

Helle ei pidä kynttiläänsä vakan alla, mutta toisaalta hän on itsekriittinen ja sanoo pyrkineensä tosissaan eroon huonoista puolistaan. Ystävän luonnehdinta ”pässi” järkytti, vaikka hän myöntää olevansa aikamoinen puskija.

Neuvottelijoille Helteen ohje on, että kuuntele, älä oleta, ole rehellinen ja jätä tilaa vaihtoehdoille. Hänen mukaansa suurin osa riidoista johtuu kommunikaatio-ongelmista ja luottamuspulasta.

Mielenkiintoisimmillaan kirja on kuvatessaan tilanteita valtakunnansovittelijan toimistossa, ilman nimiä tietysti. Suurelle yleisöllehän tihkuu tietoja vain uutisissa tai neuvottelujen katkettua työtaisteluina.

Helle luonnehtii hyviä ja huonoja neuvottelijoita, jääräpäitä ja ilkeilijöitä. Hän kannustaa uudenlaiseen neuvottelukulttuuriin, jossa sovintoa ei haettaisi vuorokausia valvoen.

Hyvää: Konkreettisia neuvoja kaikenlaisille neuvottelijoille.

Huonoa: Ajoittain löysä kielenkäyttö ja toistuvat sanonnat.

Erityistä: Helle siirtyi etuajassa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi.