Kiinalaisen pianokomeetta Mei-Tingin Chopin-maraton jatkuu torstaina Melartin-salissa — ”Se, että joku artisti esittää noin viikon sisällä näin huomattavan määrän jonkun säveltäjän tuotannosta, on erittäin suuri saavutus”

Lontoon Royal Academy of Musicin professori Mei-Ting konsertoi ja opettaa Savonlinnan kesässä. Oppilailleen hän on antanut läksyksi järven rannalla istumista.

Tuija Pauhu

Chopinin tuotannossa Mei-Tingiä viehättää tunteiden syvyys. — Hänen myöhäisemmistä teoksistaan löytyy paljon tunteita ja myös katumusta. Se voi auttaa ja lohduttaa ihmisiä.
Chopinin tuotannossa Mei-Tingiä viehättää tunteiden syvyys. — Hänen myöhäisemmistä teoksistaan löytyy paljon tunteita ja myös katumusta. Se voi auttaa ja lohduttaa ihmisiä.

Kiinalainen pianokomeetta, Lontoon Royal Academy of Musicin pianonsoiton professori ja pianon mestarikurssia Savonlinnassa vetävä Mei-Ting esiintyy torstai-iltana soolokonsertissa Melartin-Salissa. Konsertti on osa neljän soolokonsertin sarjaa, joiden aikana Sun esittää puolet Chopinin pianotuotannoista Savonlinnassa.

— Chopinin musiikki on valtavan hienoa. Hän pystyi jo nuorena ilmaisemaan säveltämissään teoksissa jotain hyvin humaania, joka koskettaa syvemmältä kuin pop-musiikki.

Musiikin tehtävä on Mei-Tingin mukaan antaa ihmiselle tunne, ettei hän ole yksin haasteidensa keskellä.

— Chopinin musiikki kertoo, että muillakin on ollut vaikeaa. Chopin on tuntenut rakkautta ja sitten menettänyt sen. Hän on elänyt muukalaisena ja maahanmuuttajana ja ihmisenä, joka ei kuulunut minnekään, ja silti hän selvisi. Sitä on lohdullista kuunnella.

Kriitikoiden ylistämä Mei-Ting on soittanut monissa maailman hienoimmista konserttisaleista ja esittänyt laajaa ohjelmistoa, mukaan lukien Brahmsin, Chopinin ja Debussyn soolopianotuotannot kokonaisuudessaan sekä kaikki 32 Beethovenin sonaattia.

Savonlinna vei sydämen

Savonlinnaan Mei-Ting tuli ensimmäistä kertaa esiintymään ja opettamaan kaksi vuotta sitten, jolloin hän esitti puolet koko Beethovenin soolopianotuotannosta. Kesällä 2018 hän esitti siitä loput. Pianisti ihastui kaupunkiin ensisilmäyksellä.

— Tietysti puut ja järvet ovat minulle tärkeitä, mutta myös ihmiset. Ensinnäkin, kaikki joita tapaan täällä, ovat erittäin ystävällisiä. Toiseksi, täällä ei tapaa montaa ihmistä, Mei-Ting naurahtaa.

Tuija Pauhu

Kiinalainen huippupianisti on ihastunut Savonlinnaan, järviin, luontoon ja mansikoihin. Ihmispaljouden puuttuminen on hänestä positiivinen asia.
Kiinalainen huippupianisti on ihastunut Savonlinnaan, järviin, luontoon ja mansikoihin. Ihmispaljouden puuttuminen on hänestä positiivinen asia.

Läksyksi auringonlaskun ihailua

Lontoossa tällä hetkellä asuva Mei-Ting pitääkin hiljaisuutta ja rauhaa elintärkeänä taiteilijuuden kehittymisen kannalta.

— Viime vuonna annoin Kiinasta tuomilleni oppilaille läksyksi istua järven rannalla katsomassa auringonlaskua puolentoista tunnin ajan. Kännykkää ei sallittu, eivätkä he saaneet tuoda ystäviä mukaansa. Kun he palasivat Kiinaan, he kertoivat minulle, ettei samanlaista rauhaa löydy mistään. Aiemmin he eivät olleet edes tienneet, mitä heiltä puuttui!

Savonlinnaan Mei-Ting tulee mielellään joka vuosi tästä eteenpäin.

— Jos minut vain huolitaan tänne, hän heittää hymyillen.

Savonlinnan musiikkiakatemian toiminnanjohtaja Matti Makkonen pitää Mei-Tingin konsertteja ainutlaatuisina.

— Se, että joku artisti esittää noin viikon sisällä näin huomattavan määrän jonkun säveltäjän tuotannosta, on erittäin suuri saavutus. Erittäin harvat pianistit pystyvät tällaisiin maratoneihin.

Shangaista lähtöisin oleva Mei-Ting sopii Makkosen mukaan hyvin Savonlinnan kulttuuriympäristöön, koska Savonlinnan kaupunki ja musiikkiakatemia ovat molemmat pyrkineet viime vuosina vahvistamaan yhteyksiään Kiinaan päin.

— Tämän viikon konsertit nostavat esiin Sunin oman briljanttiuden, mutta toisaalta myös Savonlinnan kaupungin ja musiikkiakatemian orastavat Kiina-yhteydet. Nämä asiat sopivat yhteen erittäin hyvin.

Erittäin harvat pianistit pystyvät tällaisiin maratoneihin.Chopin on tuntenut rakkautta ja sitten menettänyt sen. Hän on elänyt muukalaisena ja maahanmuuttajana ja ihmisenä, joka ei kuulunut minnekään, ja silti hän selvisi. Sitä on lohdullista kuunnella.Mei-Ting — Matti Makkonen

Chopin III -konsertti Melartin-salissa torstaina 18.7. kello 15.

Chopin IV -konsertti Kerimäen kirkossa sunnuntaina 21.7. kello 18.

Liput konsertteihin ovelta tai ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi.