Teatteriarvio: Taidelukiolaiset tekivät aidon ja vilpittömän Vittulajängän

Taikkari tekee Mikael Niemen romaanista itsensä kokoisen ja näköisen nuorisonäytelmän.

Soila Puurtinen

Pajalan koulussa vallitsivat kuri ja järjestys, mikä tarkoitti, että lapsuus oli ohi. Skåne oli parasta Ruotsia, Pajala ei mitään. Tämä tuli selväksi. Opettajan roolissa Milla Purhonen.
Pajalan koulussa vallitsivat kuri ja järjestys, mikä tarkoitti, että lapsuus oli ohi. Skåne oli parasta Ruotsia, Pajala ei mitään. Tämä tuli selväksi. Opettajan roolissa Milla Purhonen.

Terveiset Vittulajänkältä, Tornionjokilaaksosta Pajalan kylästä, jossa puhuthaan meänkieltä eikä olla mithään eikä kethään!

Silti tiukkaan normitetussa lestadiolaisyhteisössä kasvetaan aikuisiksi.
Päähenkilöitä ovat kaverukset Matti ja Niila. Matin muistoihin nojaava kertomus toimii näyttämöllä tarinan kehyksenä.

Eletään 60- ja 70-lukua. Käydään koulua, haaveillaan ja sytytään liekkiin Beatlesien ja rock ’n’ rollin myötä.

Tämä Populäärimusiikkia Vittulajänkältä ei kopioi romaania eikä myöskään siitä tehtyä elokuvaa, joilla on ollut kulttimaine.

Taikkarin esityksessä törmäytetään nuorten ja aikuisten elämä. Siinä on tulkinnan paino.

Kira Boesenin ohjaus korostaa sitä, että viattomuus karkaa käsistä kuin varkain eri suuntiin tempovassa ja asenteisiinsa lukkiutuneessa yhteisössä.

Jänkhällä kiroillaan ja tapellaan, ryypätään ja saarnataan, naidaan ja synnytetään, mutta eletään myös arkea. Tässä esikuvat!

Kolmen kurssin mittaisen valinnaisaineen tulos

Parasta nuorten esityksessä on aitous. On ronskia kieltä, kreisejä tilanteita, huumorin pilkettä ja myös kasvukipuja ja elämänmenoa tunnelmoivaa musiikkia.
Nyt ei mennä juoni edellä vaan irrallisin kohtauksin tilanteesta toiseen.

Kavalkadiotteesta seuraa kuitenkin ongelmia esitysrytmissä, tasatahtisuutta, seisoskelevaa hapuilua ja selkeän kohokohdan puute, mutta ne hyväksyttäköön koulunäytelmässä tekemisen ilon vuoksi.

Esityksen alku ja loppukaan eivät istu aivan saumatta kokonaisuuteen.
Iso haaste on kuitenkin selätetty, kun kolmen kurssin mittainen valinnaisaine on saatu ensi-iltaan.

Hienosti svengaavaa musiikkia

Ensisävellysten monipuolisuus, sovitukset, orkesterityö ja laulujen tulkinnat kertovat karttuneista taidoista ja osaavasta ohjauksesta, joiden takana ovat opettajat Mikko Nikula ja Heidi Takanen.

Hienosti svengaavat esimerkiksi Eero Kelosuon Ruoka suussa -hääjuhlalaulu ja Skåne-laulu. Kalle Siitosen Saunafinaalissa on pirteää kärvistelyä ja Severi Boesenin ja Ville Pellikan Gehennassa ilmettä, muutamia mainitakseni.

Solisteissa on sävyjä ja kuorossa virkeää iskua. Heidi Takasella on ote nuoriin tulkitsijoihin. Hyvinä laulajina jäivät mieleen muun muassa Pinja Pesonen, Milla Purhonen ja Severi Boesen.

Oivaltavaa puvustusta

Rooleja on paljon. Muutaman hahmon nostan esille: Pinja Pesosen säteilystä ja sopusuhtaisesta liikkeestä näkyy vuosien teatterikokemus. Masi Virran Niila on herkkä hahmo, Miika Paakkunaisen Matti taas häntä karumpi.

Raikasta intoa on Aino Innasessa, Iida Kupiaisessa, Iida Hämäläisessa ja Anni Luostarisessa.

Mari Lehtiön puvustuksessa on kivoja oivalluksia. Esimerkiksi Niilan lestadiolaisäiti räsynuket helmoissaan on vakavan koomista työtä. Anne Peltosen lavastus syntyy pelkistetysti monikäyttöisistä pukkipöydistä.
Kaunein on lava loppukohtauksen tähtivälkkeessä, taustalla Annapurnan huimat huiput.

Esityksen tekijät:

Taikkarin Teatteri: Mikael Niemi, Populäärimusiikkia Vittulajänkältä.

Dramatisointi Niemen romaanin pohjalta: Ilpo Tuomarila.

Ohjaus: Kira Boesen.

Sävellys ja sovitus: sävellyskurssilaiset Mikko Nikulan ohjauksessa.

Orkesterin ja laulajien harjoittaminen: Heidi Takanen.

Puvustus: Mari Lehtiö (Savonlinnan Teatteri).

Lavastus: Anne Peltonen ja ammattiopisto Samiedun teatteritekniikka.

Valot ja -operointi: Jenni Kosonen ja valokurssilaiset.

Äänet ja miksaus: Rami Lätti (vier.) ja äänikurssilaiset.

Piirustukset: Kaspian Sonné.

Käsiohjelma ja juliste: Juho Kinnunen.

Rooleissa: Miika Paakkunainen, Masi Virta, Severi Boesen, Iida Hämäläinen, Aino Innanen, Noora Koivisto, Iida Kupiainen, Anni Luostarinen, Sini Löppönen, Heta Penttinen, Pinja Pesonen, Milla Purhonen, Hanna Riikonen, Essi Tolvanen, Ämmi-painajaisen kertoja Eero Kelosuo.

Orkesterissa: Niilo Saarlemo, Senja Ala-Vainio, Mirjami Hanhisalo, Pauliina Ahokas, Tatu Rahikainen, Tellu Loikkanen, Kalle Siitonen, Eero Kelosuo, Joonas Huhtanen, Ville Pellikka, Juho Rasimus.

Ensi-ilta: 7.4.2018 Savonlinnan Taidelukio.

Kommentoidut