"On varmasti aivan erityinen, herkistävä tunnelma." Päivi Pylvänäinen laulaa elämänsä tärkeät laulut "omassa" kirkossa, jossa pääsi ripiltä ja meni naimisiin

Savonlinnalähtöinen sopraano Päivi Pylvänäinen kokosi yhteen konserttiin tärkeimmät hengelliset laulut lapsuudesta aikuisuuteen. Savonlinnassa ja Punkaharjulla hän laulaa ja myös soittaa tuttuja sävelmiä oopperasta lastenlauluihin.

Päivi Pylvänäinen ja Laura Kivikoski ovat kertiäneet Levolle laskeun, Luojani -konsertin kanssa Suomea jo yli vuoden. - Perjantain konsertti on erityinen: Savonlinnan Tuomiokirkko on"oma" kirkkoni, rippi- ja vihkikirkko, johon liittuu valtavasti muistoja, sanoo Pylvänäinen.
Päivi Pylvänäinen ja Laura Kivikoski ovat kertiäneet Levolle laskeun, Luojani -konsertin kanssa Suomea jo yli vuoden. - Perjantain konsertti on erityinen: Savonlinnan Tuomiokirkko on"oma" kirkkoni, rippi- ja vihkikirkko, johon liittuu valtavasti muistoja, sanoo Pylvänäinen.

Tämä on minulle hyvin henkilökohtainen ja rakas konsertti. Käyn siinä läpi kaikki elämäni hengelliset laulut.

Näin kertoo savonlinnalaislähtöinen sopraano Päivi Pylvänäinen, joka pitää Levolle laskeun, Luojani -konsertin perjantai-iltana Savonlinnan Tuomiokirkossa ja lauantai-iltapäivällä Punkaharjun kirkossa.

Pylvänäisen pianistina on Laura Kivikoski.

— Lapsena äiti aina lauloi samaa tuttua virttä. Nyt huomaan laulavani omille lapsilleni samaa laulua.

— Tuntuu turvalliselta, että arjen keskeltä löytää pieniä asioita, perinteitä, joihin voi hyvällä mielellä tukeutua. Näistä kokemuksista rakentuu tämä konsertti, kertoo Päivi Pylvänäinen.

Lapsuuden tärkeitä hengellisiä lauluja olivat Levolle laskeun, Luojani -laulun lisäksi esimerkiksi Hyvyyden voima.

— Laura Kivikoski on tehnyt näistä lauluista lapsuuspotpurin, joka on minulle hyvin tärkeä. Lapsuutta seuraa nuoruus rippileirilauluineen. Mukana ovat kaikki musiikkityylit oopperasta puhelauluun ja kevyempään musiikkiin.

Konsertti kestää noin tunnin. Pylvänäisen mukaan se on yleisölle viihdyttävä ja helposti vastaanotettava, mutta esittäjälle yllättävän vaativa.

— Aluksi käytän oopperaääntäni suuremmissa ja vakavimmissa lauluissa. Myöhemmin mennään viihteellisempään lauluun, sellaiseen, joka ei enää toimi oopperatekniikalla. Muutan laulutekniikkaa useita kertoja konsertin mittaan.

— En arvannut alunperin, että tämän konsertin henkilökohtaisuus vaikuttaisi myös siihen, että se on raskas. Siinä tulee käytyä läpi oma elämä, laulujen ja muun musiikin kautta. Silloin ovat tunteet pinnalla.

Päivi Pylvänäinen, silloin Niskanen, opiskeli Savonlinnan musiikkiopistossa viulunsoittoa ja lauloi lapsena muun muassa Leena Astikaisen johtamissa kuoroissa.

— Olen kaivanut viulunkin esiin tätä konserttia varten, ja soitan myös kitaraa. Kaikki taidot ovat käytössä.

Lokakuussa 2017 Pylvänäinen lauloi Ilkka Kuusiston Aino Ackté -oopperan nimiroolissa Savonlinnassa ja Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Useat lehdet arvosteluissaan ylistivät Pylvänäisen roolisuoritusta.

Oopperan tuotti ESMO eli Etelä-Savon Musiikki- ja oopperayhdistys. Kesällä 2019 Pylvänäinen laulaa Savonlinnan Oopperajuhlilla Sevillan parturissa Bertan roolin. Kyseessä on Pylvänäisen debyytti Savonlinnan Oopperajuhlilla.

— Kävi niin, että Aino Ackté nähdään ensi kesänä Ilmajoen musiikkijuhlissa. Mukana on paljon samoja solisteja kuin kantaesityksessäkin, mutta minä en ole siellä nimiroolissa. Sen laulaa Marjukka Tepponen.

— Tämä johtuu siitä, että Sevillan parturissa on paljon näyttämöllistä tekemistä ja myös laulamista, oma aariakin, joten en voi olla samaan aikaan Ilmajoella. Näin tärkeä rooli oopperajuhlilla on merkittävä asia, kertoo Pylvänäinen.

Pylvänäisen oopperarooleja ovat olleet muun muassa Kuusiston

Gabriel tule takaisin -oopperassa Kristiina Anger, Lemmenjuoman Adina, Figaron häiden Susanna ja La Traviatan Violetta. Pylvänäinen on esiintynyt muun muassa Jyväskylä Sinfonian, Saimaa Sinfoniettan, Savonlinnan Orkesterin ja Varusmiessoittokunnan solistina.

Päivi Pylvänäinen aloitti muusikonuransa viulistina, mutta päätyi opiskelemaan laulua ensin Pirkanmaan ammattikorkeakouluun teatterimusiikin ja musiikindraaman koulutusohjelmaan, sitten Kuopion musiikki- ja tanssiakatemiaan. Hän oli myös kiinnityksellä Savonlinnan teatterissa.

Lopulta Pylvänäinen päätyi Sibelius-Akatemiaan oopperakoulutukseen, jossa hän suoritti diplomitutkintonsa erinomaisin arvosanoin keväällä 2014.

— On hienoa tulla laulamaan tämä läheinen konsertti ”omaan” kirkkooni Savonlinnaan. Siellä pääsin ripille ja menin naimisiin. Voiko tärkeämpää kirkkoa olla?

Levolle laskeun, Luojani -kirkkokonsertti Savonlinnan tuomiokirkossa pe 22. 3. klo 18 ja Punkaharjun kirkossa la 23.3. klo 15. Päivi Pylvänäinen, sopraano, Laura Kivikoski, piano.