Punkaharjun ja Kerimäen kirjastojen aukioloihin toivotaan iltalisää

Hyvä palvelu ja hyvä aineistovalikoima saa kiitosta lähikirjastojen asiakkailta. Harmistusta aihauttavat liian lyhyet aukiolot nimenomaan illalla. Lapsiperheiden illat tuppaavat olemaan ruuhkaisia, mutta kirjastossa halutaan käydä rauhassa.

Eeva Mikkonen

Punkaharjulainen Hanna Paulus on aina ollut ahkera kirjaston käyttäjä ja hän viettäisi kirjastossa useammin iltaisin aikaa, jos ovet olisivat auki pitempään. Hän lukee paljon, ja aina on joku kirja kesken. — Kirjasto on palvelu, joka pitää löytyä entisistä kuntakeskuksista. Jos sitä ei olisi, olisi aikamoinen tyhjiö.
Punkaharjulainen Hanna Paulus on aina ollut ahkera kirjaston käyttäjä ja hän viettäisi kirjastossa useammin iltaisin aikaa, jos ovet olisivat auki pitempään. Hän lukee paljon, ja aina on joku kirja kesken. — Kirjasto on palvelu, joka pitää löytyä entisistä kuntakeskuksista. Jos sitä ei olisi, olisi aikamoinen tyhjiö.

Punkaharjun ja Kerimäen kirjastoissa on hyvä palvelu ja Lumme-kirjastokimppa tarjoaa aineiston käyttöön melkein koko maakunnan alueelta.

Negatiivista palautetta tulee aukioloajoista, jotka eivät juuri palvele virka-aikaan töitä tekeviä tai ruuhkavuosissa eläviä, jotka kuitenkin ovat ahkerin kirjaston käyttäjäryhmä lastenkirjalainoillaan. Punkaharjulla kirjasto on auki maanantaina ja tiistaina 12–18, loppuviikosta 10–16. Kerimäellä kuuden illat ovat maanantai ja keskiviikko.

Kirjaston pitäisi olla auki vähintään viiteen, mieluummin kuuteen, useampana päivänä.

— Aukioloon ei ole suunnitteilla muutoksia toistaiseksi. Punkaharjun tilanne on vielä kriittisempi kuin Kerimäen, koska Punkaharjulla on vain yksi vakituinen kirjastovirkailija. Se ei riitä. Olin juuri juttelemassa kaupungintalolla, millaista ratkaisua tilanteeseen voisi löytää ja mitä valmistellaan. Asia on menossa johtoryhmään, sanoo kulttuurijohtaja Outi Rantasuo.

Kerimäellä on yksi vakituinen kirjastovirkailija, mutta toiveena on saada toinen vakituinen virkailija, sillä joulukuun alusta siellä alkaa kahden vuoden oppisopimuskoulutus.

Naapurissa Kesälahdella on tällä hetkellä kirjastonhoitaja ja kaksi virkailijaa. Kirjasto on avoinna maanantaina, tiistaina ja torstaina 13–19, muina arkipäivinä 11–15.

Olisi tärkeää voida viettää kirjastossa aikaa illalla ihan rauhassa

Punkaharjulainen Hanna Paulus kysyy, ketä neljän aukiolot palvelevat. Hän harmittelee sitä, jos kirjastossa pitää käydä niin, että suurin piirtein juoksee sen läpi.

— Itse teen vuorotyötä, mutta käynnit on mietittävä silti etukäteen. Kirjasto voisi olla useammin kuuteen, joskus seitsemäänkin. Luulen, että kävijöitä olisi enemmän.

Perheen 11-vuotias poika viettää koulun jälkeen aikaa kirjastossa, lukee kirjoja ja lehtiä ja käy koneella. Pauluksen mielestä on tärkeää opettaa lapset käymään kirjastossa.

— Olisi ihanaa käydä kirjastossa illalla ja viettää aikaa ihan rauhassa. Ymmärrän, että kaupungilla on resurssipula, mutta kirjasto ei palvele sillä tavalla kuin ajattelen, että se voisi palvella, johtuen juuri aukioloajoista. Yhdellä virkailijalla kirjaston pitäminen avoinna ei vain toimi.

— Virve (kirjastovirkailija Virve Honkanen) on kehittänyt kirjastoa erilaisilla tapahtumilla kansalaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Uutuuksia saa todella hyvin. Siskoni oli Oulussa Remeksen uusimman varausjonossa sijalla 50, kun minä sain sen suoraan hyllystä.

Töiden jälkeen ei aina ehditä kirjastoon

Milla, 8, Ilona, 4, Salla ja Mika Lirkki ovat tuttu näky Kerimäen kirjastossa. Joku heistä käy kirjastossa viikoittain ja mukaan lähtee iso satsi erityisesti lastenkirjoja ja Mikan netissä varaamia jännitys- ja tieteiskirjoja.

Perhe kävisi kirjastossa useamminkin, mutta töistä Punkaharjulta ja Parikkalasta ei ehditä neljän aukioloon. Niinpä Milla käy usein hakemassa varaukset koulumatkallaan.

— Kirjaston pitäisi olla auki vähintään viiteen, mieluummin kuuteen, useampana päivänä, sanoo Salla.

Hän arvostaa kirjaston palveluja ja pitää tärkeänä, että lapset lukevat oikeita kirjoja eivätkä vain eri viestimiä. Hän kehuu paikallista kirjavalikoimaa ja sitä, että varsinkin uusia lastenkirjoja tulee hyvin ja niistä henkilökunta myös vinkkaa.

Mika Lirkki laatii uutuuksista ja kavereiden suosittelemista teoksista nettiin listan, jonka mukaan on kätevä tehdä varauksia. Lista riittää varmaan puoleksi vuodeksi eteenpäin. Uutuuskirjat ovat kohtuuajassa ja maksutta saatavissa.

Sallakin kehuu nettiä.
— Kirjojen uusinta netissä ja uusittavista kirjoista sähköpostiin tulevat muistutukset sopivat kiireiselle äidille.

Tilapäinen työvoima kysyy vakituisen työaikaa

Kirjaston henkilöstö on vähentynyt Savonlinnassa 25 prosentilla 3–4 viime vuoden aikana. Tilapäistä työvoimaa oli apuna viime vuonna 30 henkeä 2–6 kuukauden työsuhteissa. Outi Rantasuo myöntää, että kaupungin kannattaisi satsata vakituiseen henkilöstöön.

— Tukityöllistetyt ja kesätyöntekijät ovat tärkeitä, että voidaan pitää nykyiset aukioloajat, mutta tilapäinen työvoima sitoo vakituisen henkilöstön aikaa jatkuvana perehdytyksenä. Punkaharjulle on ollut vaikea saada työllistettyjä, joten sen varaan ei voi laskea ja jatkuvasti muutella aukioloaikoja.

Kirjasto on käytetyin kulttuuripalvelu ja ainoa lakisääteinen.
— Kirjastolla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä, mutta emme pysty vastaamaan uusiin haasteisiin, kuten digitalisaatioon. Olemme eriarvoisessa asemassa niihin paikkakuntiin nähden, joilla on enemmän resursseja.

Luetuimmat