"Hissu" Hietalahti heräsi tv-ohjelman teon myötä kalastuksen varjopuoliin: "Vaelluskalat ovat lainsuojattomia"

Saimaan rannalla syntyneen Hietalahden lapsuus kului virveliä heitellen ja jääkiekkoa pelaten. Silloin ei mietitty kalastuksen vaaroja.

Markku Tissarinen

Katiskan kokeminen on jännittävää puuhaa. Kari Hietalahti (oik.) hilaa katiskaa vedestä Juha Taskisen pitäessä huolta veneen kurssista.
Katiskan kokeminen on jännittävää puuhaa. Kari Hietalahti (oik.) hilaa katiskaa vedestä Juha Taskisen pitäessä huolta veneen kurssista.

Näyttelijä Kari ”Hissu” Hietalahti on harrastanut perhokalastusta kahdeksan vuotta. Harrastuksen ja siihen liittyvän televisio-ohjelman teon myötä hän tuli tietoiseksi vaelluskalojen vaikeasta tilanteesta.
— Vaelluskalat ovat lainsuojattomia. Viitasammakon tappamisesta saa sakon, mutta uhanalaisesta kalasta verkossa voi tehdä kalakeiton, Hietalahti harmittelee.

Saimaan rannalla syntyneen Hietalahden lapsuus kului virveliä heitellen ja jääkiekkoa pelaten. Verkkokalastus oli siihen aikaan yleisempää kuin nyt.
— Ei silloin oltu niin tietoisia verkkojen aiheuttamasta vaarasta saimaannorpille tai lohikaloille, hän toteaa.

Nyt hän uskoo vahvasti uuden sukupolven kasvavan tietoisemmaksi ympäristöstä ja uhanalaisista lajeista kuin omansa. Verkkojen lisäksi vaelluskalojen elämää rajoittavat vesivoimalat ja etenkin kalateiden puute. Hietalahti kannustaakin myös vanhempia opettamaan lapsilleen katiskakalastusta ja onkimista verkkokalastuksen sijaan.
— Olisihan se ihan hirveä trauma lapselle, joka käy isänsä kanssa verkoilla ja sieltä löytyykin kuollut norppa, hän toteaa.

Katiskakalastuksen niksit


* Kokeile kalastaa usealla katiskalla eri syvyyksistä ja etsi kalaparvet.

* Selkävesien 3—8 metrin syvyydessä sijaitsevilta luodoilta, sekä penkoilta löytyy parhaat katiskapaikat.

* Vaihda katiskan paikkaa heti, jos kala ei käy pyydykseen.

* Puhdista katiskat aina noston yhteydessä pieksämällä niitä veteen. Heitä kuolleet ja katiskan silmiin tarttuneet kalat pois.

* Tarkasta ja säädä takanielu viiden senttimetrin levyiseksi, tulitikkurasia on tässä hyvä mitta apu.

* Käy kokemassa katiskasi 3—5 päivän välein.

* Sulje katiskan luukut, kun säilytät sitä kuivalla maalla, jotta eläimet eivät kuole katiskaasi.

* Muista merkitä katiskasi kalastusasetusten mukaisesti.

* Tainnuta ja verestä syöntikalat heti ja laita saalis jäihin.

Videolla Kari Hietalahti ja Juha Taskinen vertailevat katiskoja.

Saara Lavi

Anniina Jeskanen

Anniina Jeskanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.