Alusasuliike AlexSandra alkoi myydä rintaproteeseja — "Haluamme tehdä rintasyöpäpotilaiden arjesta helpompaa"

Alusasuliike AlexSandra myy rintaproteeseja rinnanpoiston kokeneille. Myymälä haluaa tehdä proteesin hankkimisesta potilaille helpompaa.

Tuija Pauhu

AlexSandran yrittäjä Tuija Ovaska esittelee, kuinka rintaproteesin saa helposti piilotettua uimapukuun tai rintaliiveihin sille tarkoitetuun taskuun.
AlexSandran yrittäjä Tuija Ovaska esittelee, kuinka rintaproteesin saa helposti piilotettua uimapukuun tai rintaliiveihin sille tarkoitetuun taskuun.

Savonlinnassakin toimiva alusasuliike AlexSandra on ottanut viime syksynä myyntiin proteesitaskuisten rintaliivien ja uima-asujen rinnalle rintaproteesit.


Aiemmin rintaproteeseja on myynyt Savonlinnan seudulla ainoastaan paikallinen syöpäyhdistys.
— Meiltä proteesin saaminen onnistuu nyt nopeammin, sillä proteeseja on paljon valmiina myymälässä, kertoo AlexSandran yrittäjä Tuija Ovaska.


Henkilökunta on erikseen koulutettu myymään proteeseja ja auttamaan niiden sovituksessa.
— Emme kuitenkaan halua kilpailla proteesien hankinnasta syöpäyhdistyksen kanssa. Toimimme heidän kanssaan yhteistyössä ja ohjaamme aina asiakkaita ottamaan yhteyttä syöpäyhdistykseen, jos joku asia askarruttaa vielä mieltä, koska kaikessa me emme tietenkään osaa auttaa.

Sairaaloita kyllästymiseen asti

AlexSandra on ottanut proteesit myyntiin selkeän kysynnän ja tarpeen vuoksi. Moni rintasyövän sairastanut ja rinnanpoiston kokenut on kyllästymiseen asti joutunut vierailemaan sairaaloissa, eikä halua enää palata sinne, jos ei ole pakko.
— Meille proteeseja voi tulla kokeilemaan koska tahansa, ilman erillistä aikaa tai jos asiakas haluaa, sovitus onnistuu myös silloin, kun myymälän ovet ovat muilta asiakkailta suljettuina. Samalla pystyy ostamaan heti myös proteesiin sopivat liivit.

Rintaproteesin voi hankkia alusasuliikkeestä maksusitoumuksella.

Rintaproteesien myynti alusasuliikkeissä on valtakunnallisesti yleistä. Etenkin pääkaupunkiseudulla proteeseja myydään useissa eri liikkeissä.

Koskaan ei tiedä, kenen kohdalle syöpä sattuu. Kaikki työ on siis tarpeellista.


Itä-Suomessa AlexSandra on ainakin toistaiseksi ainut proteeseja myyvä taho syöpäyhdistysten lisäksi.
— On olemassa vielä monia ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, että proteesitaskullisia liivejä ja vaatteita voi ostaa aivan tavallisista asuliikkeistäkin.

Savonlinnan lisäksi AlexSandralla on myymälät Lappeenrannassa ja Imatralla, missä rintaproteesit ovat myös valikoimissa.

Apuna rintasyöpätyössä

Yrittäjä Tuija Ovaskalle on tärkeää, että hän voi yrityksen kautta olla osaltaan mukana rintasyöpätietoisuutta lisäävässä työssä ja auttaa heitä, joita syöpä on jo koskettanut.
— On tärkeää, että kaikki, missä voimme rintasyöpätyössä olla avuksi, voimme olla mukana. Koskaan ei tiedä, kenen kohdalle syöpä sattuu. Kaikki työ on siis tarpeellista.

Perjantaina vietetään Roosa nauha -päivää, joka on osa Syöpäsäätiön kampanjaa, jolla kerätään varoja rintasyöpätutkimukselle ja sairastuneiden neuvontapalveluille.

Roosa nauha

- Kampanjalla on tuettu rintasyövän vastaista työtä Suomessa vuodesta 2003.

- Roosa nauha -kampanjalla tuetaankin suomalaista rintasyöpätutkimusta ja pyritään turvaamaan hoidon korkea taso jatkossa sekä kehittämään uudenlaisia hoitomuotoja.

- Suomalaisen syöpätutkimuksen isoimpana haasteena on tutkimusrahoituksen väheneminen: myös rintasyöpätutkijat ovat pitkälti yksityisen rahoituksen varassa.

- Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 naista.

- Kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi on lokakuu, jolloin roosan väristä nauhaa käytetään rintasyövän vastaisen taistelun symbolina ympäri maailmaa.

- Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 13. lokakuuta.

- Liike sai alkunsa jo 1990-luvun alun Yhdysvalloissa. Nykyisin kampanja jo yli 30 maassa.

- Lisätietoja löydät kampanjan nettisivuilta.