Näissä hommissa ei pidä ruveta hosumaan — Linnakrouvin pihalle rakennetaan uutta, mutta sitä ennen uuden rakennuksen tieltä katosi lehmus

Ahtailla pihoilla ei ole aina sopivaa sektoria, johon puun pitkät oksat sujuvasti solahtaisivat. Tätä tilannetta kutsutaan tässä työssä haasteeksi.

Tuija Pauhu

Moottorisahaa, laskuköyttä ja kitkajarrua käyttämällä on isokin puu lopulta maassa pölleinä pitkällään. Kimmo Tynys kiikkuu lehmuksessa Linnakrouvin tontilla.

Savonlinnassa kesäravintola Linnakrouvin pihalla oli keskiviikkona säpinää, johon ajoittain huomiota kiinnittivät myöskin ohikulkijat.

Ainakin siinä vaiheessa katseet kääntyivät kohti Linnankadun varrella sijaitsevaa kesäravintolaa, kun pihalla kasvaneen puun puolivälissä tai latvassa kiikkui mies.

Puusta bongattu mies oli Metsäpalvelu J. Konttisen työntekijä Kimmo Tynys. Hän on viimeisen viiden vuoden aikana keskittynyt kaatamaan puita, jotka kasvavat hankalissa ja ahtaissa paikoissa.

Linnankrouvin kiinteistön omistaa sijoitusyhtiö, jonka yhtenä osakkaana on LKV Hannu Naukkarinen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Naukkarinen. Hän on myös osakkaana Linnakrouvin ravintolayhtiössä.

Tuija Pauhu

Yksi viimeisimmistä, paksuista yläoksista saa pian kyydin maahan kesäravintola Linnakrouvin tontilla. Kimmo Tynys ylhäällä ja Esko Konttinen alhaalla. - Tämä on sitä hallittua puunkaatoa, miehet sanovat.

Hannu Naukkarinen kertoo, että syynä puunkaatoon on vireillä oleva rakennushanke.

— Ravintolatontille tehdään pienikokoinen talousrakennus. Siihen valmistuu muun muassa sosiaalitilat henkilökunnalle. Rakennuslupa on kunnossa, ja siksipä tontilla voitiin ensitöiksi ruveta tekemään tilaa uudelle rakennukselle, hän kertoo.

Linnakrouvin tontilla puunkaadossa Kimmo Tynyksen kanssa oli toisena työntekijänä Esko Konttinen.

Tuija Pauhu

Kimmo Tynys kertoo, että hän on keskittynyt jo vuosien ajan hankalissa paikoissa kasvavien puiden tai niin sanottujen vaarapuiden kaatamiseen.

Monihaaraisen, 22 metriä korkean lehmuksen pätkiminen pötkölleen oli jälleen kerran haastava urakka.

— Tämä lehmus on kovin ahtaassa paikassa, rakennusten tiiviisti ympäröimänä. Mutta kyllähän tämäkin puu tästä siististi ja turvallisesti häviää, Esko Konttinen sanoi.

Miehet muistelivat muutamia muitakin haasteellisia puunkaatourakoitaan, joista yksi oli sijainnut melkeinpä Linnakrouvin naapurissa.

— Tuosta Eerikinkadulta pätkimme erään kerran melkoisen ison jalavan, jonka ympärysmitta oli kymmenen senttiä vaille viisi metriä, Tynys ja Konttinen kertoivat.

Uusimmat uutiset