”Kadunvarrelta saamamme palaute oli yksinomaan tsemppaavaa” — Taidelukiolaisten ilmastomarssi keräsi noin 80 osanottajaa Savonlinnassa

Marssin tiedottamisesta vastannut Anni Mehtonen uskoo, että nuorten ilmastovaikuttaminen jatkuu jossain muodossa.

Timo Seppäläinen

Taidelukiolaisten organisoima, käytännön ilmastotekoja peräänkuuluttanut marssi kulki reipasta tahtia halki kaupungin noin 70—80 henkilön voimin.
Taidelukiolaisten organisoima, käytännön ilmastotekoja peräänkuuluttanut marssi kulki reipasta tahtia halki kaupungin noin 70—80 henkilön voimin.

Taidelukiolaisten organisoima marssi ilmastotekojen puolesta keräsi noin 80 osanottajaa Savonlinnassa perjantaina.

Taidelukiolaisten lisäksi Linnalan Nuoret osallistui näkyvästi puolen päivän aikaan Taidelukiolta lähteneelle marssille. Joitain ylä- ja alakoulujen oppilaitakin oli mukana. Taidelukiolaisten lisäksi muita lukiolaisia ei marssilla näkynyt.

Politiikassa vaikuttavista henkilöistä paikalla olivat kansanedustajaehdokas, kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Lauri Kosonen (vihr.) sekä sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Merja Mustonen samasta puolueesta.

Ilmastomarssin tiedottamisesta vastannut Anni Mehtonen oli erittäin tyytyväinen marssin sujumiseen.

— Porukkaa oli mukana yllättävän paljon, ja kadunvarrelta saamamme palaute oli yksinomaan tsemppaavaa, Mehtonen hehkutti.

Aikuisten tuki on iso asia

Mielenilmaus eteni taidelukiolta kauppatorille ja sieltä Nälkälinnanmäen, Viiskulman ja kaupungintalon ohi Sokokselle saakka.

Sokoksen edessä luettiin nuoreten ilmastokampanjoinnin esikuvaksi nousseen ruotsalaisen Greta Thunbergin puhe.

Lisäksi lukion oppilas Sanni Lampila muistutti omasa puheessaan, että Savonlinnan tai Suomen ei pidä vähätellä omaa osuuttaan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Molemmat ovat tärkeitä lenkkejä vaikuttamisen ketjussa.

 — Tämä oli mahtava kokemus. Ilmastovaikuttaminen jatkuu jossain muodossa ihan varmasti. Tänään marssilla kävi kyllä selväksi myös se, miten tärkeää aikuisten kannustus ja tuki meille nuorille on, Mehtonen pohtii.

Yli puolet taikkarilaisista osallistui

Taidelukion rehtori Reima Härkönen laski, että 85 oppilasta eli 55 prosenttia lukion ykkös- ja kakkosluokkalaisista ilmoitti etukäteen Wilma-viestillä osallistuvansa ilmastolakkoon.

Noin 10 prosenttia opiskelijoista oli poissa, mutta ei ilmoittanut poissaolosta Wilmaan. Loput 35 prosenttia teki normaalin koulupäivän.

Abit eivät mielenilmaukseen voineen osallistua kirjoitusten takia. Osa poissaolleista opiskelijoista saattoi olla flunssassa, Härkönen epäilee.

— Ylimääräiset 18 marssille osallistunutta oppilasta oli tekemässä aamulla klo 8 – 10 enkun kurssikoetta, Härkönen kertoo.

Lainekin kannustaa aktiivisuuteen

Nuoret eivät olleet etukäteen yhteydessä kaupungin johtoon tai pyytäneet puheenvuoroa kaupungilta, kaupunginjohtaja Janne Laine toteaa.

— Hienoa joka tapauksessa, että nuoremme ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia. 

Hänen mukaansa Savonlinnan kaupunki pyrkii estämään ilmaston lämpenemistä esimerkiksi tehostamalla energian käyttöä rakennuksissaan ottamalla käyttöön energiatehokkaita uusia teknologioita. Energian tuotanto aiheuttaa noin puolet Suomen hiilidioksidipäästöistä. 

— Suomi on kokonaisuudessaan hoitanut leiviskänsä hyvin globaalisti olemalla harvoja maita joka on pystynyt hiilidioksidipäästöjä vähentämään. Tämä on hyvä saavutus koska olemme harvaanasuttu maa ja meillä on kylmä talvi sekä paljon energiaintensiivistä teollisuutta, jotka kaikki vaikuttavat energiankulutukseen, Laine toteaa.

Juttua täydennetty 15.03.2019 kello 16.05 sekä 18.3.2019 kello 20.18 lisäämällä mukana olleen Merja Mustosen nimi.

Luetuimmat

Kommentoidut