Savonlinnan kompensaatiopaketin julkitulon ajankohtaa ei tiedetä vieläkään - Ministeri Berner on antanut työryhmälle esityksensä paketin sisällöstä

Kompensaatiotyöryhmän puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo antaneensa työryhmälle puheenjohtajan esityksen, jota osapuolet nyt käsittelevät. Päätökset tekee valtioneuvosto kehysriihessään.

Sami Kero / HS

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner uskoo, että tammikuinen kompensaatioesitys olisi ollut vietävissä ennen kehysriihtä valtioneuvoston pohjaesitykseen.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner uskoo, että tammikuinen kompensaatioesitys olisi ollut vietävissä ennen kehysriihtä valtioneuvoston pohjaesitykseen.

Vielä ei tiedetä Savonlinnan kompensaatiopaketin julkistamisen ajankohtaa.

Kompensaatiotyöryhmän puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoo antaneensa työryhmälle puheenjohtajan esityksen, jota osapuolet nyt käsittelevät.

— Se kerrotaan julkisuuteen siinä yhteydessä kun esityksen luovuttamisesta pääministerille on sovittu, Berner kertoo sähköpostiviestissään Itä-Savolle.

Berner lupasi tammikuussa, että esitys julkistetaan heti, kun työryhmä saavuttaa yhteisymmärryksen. Silloin hän arveli esityksen tulevan julkiseksi helmikuun puoliväiin mennessä.

Kompensaatiotyöryhmä julkistaa aikanaan esityksen siitä, millä tavoin Savonlinnalle pitäisi kompensoida opettajankoulutuksen menettäminen. Valtioneuvosto päättää toteutettavista kompensaatioista kehysriihessään huhtikuun lopussa.

Kompensaatiotyöryhmän alkuperäinen määräaika päättyi marraskuun lopussa. Tammikuun lopulla Berner arveli saavansa esityksen julkiseksi helmikuun puoliväliin mennessä.

Esityksen viivästyminen on saanut Itä-Savon verkkolehden keskustelijat epäilemään, että merkittäviä kompensaatioita ei olisikaan tulossa.

Vaikka työryhmän ympärillä on täysi radiohiljaisuus, maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.) ja Etelä-Savon kauppakamarin puheenjohtaja Heikki Hämäläinen kertoivat tammikuun lopulla, että esityksessä on merkittäviä asioita. He eivät kertoneet, mitä ne ovat.

Kompensaationeuvottelujen alkaessa ryhmän maakunnalliset ja savonlinnalaiset jäsenet olivat yksimielisiä ainakin siitä, että Savonlinnaan pitää perustaa biotuotetekniikan keskus, jota Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto suunnittelevat Lypsyniemeen, Kuitulaboratorion yhteyteen. Noin 30 miljoonan euron keskukseen liittyisi vahva kansainvälinen tutkijayhteisö sekä insinöörikoulutuksen laajentaminen.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi lokakuussa, että biotuotekeskus on vahvoilla jos kompensaatiotyöryhmä tuo asian hänen pöydälleen. Orpo ei itse kuulu kompensaatiotyöryhmään, mutta hän totesi istuvansa rahakirstun päällä ja joutuvansa katsomaan, mitkä työryhmän esittämistä keinoista ovat parhaita.
Ammattikorkeakoulutasoisten opiskelijapaikkojen lisääminenkin on ollut tavoitteena kaikilla, mutta ainakin neuvottelujen alkuvaiheessa kaupungin tavoitteet olivat merkittävästi korkeammat kuin ammattikorkeakoulun oma esitys.

Itä-Suomen yliopisto on päättänyt lopettaa opettajankoulutuksen Savonlinnassa ensi talven jälkeen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi eduskunnan täysistunnossa Savonlinnalle kompensaatioratkaisun, joka on alueen elinvoiman kannalta parempi kuin opettajankoulutuksen säilyttäminen olisi ollut.

Kompensaatiotyöryhmään kuuluvat työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) erityisavustajat.
Kaupunkia edustavat kaupunginjohtaja Janne Laine ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk.).
Etelä-Savon maakuntaa edustaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.). Etelä-Savon kauppakamaria edustaa puheenjohtaja Heikki Hämäläinen.
Hallituspuolueitten eduskuntaryhmiä edustavat kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) Mäntyharjusta sekä kansanedustajat Hanna Kosonen (kesk.) ja Kaj Turunen (ps.) Savonlinnasta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.