Rakennemuutospaikkakuntien vuokratalopykälä ehtisi avuksi Savonlinnan kerrostalojen purkamiseen — Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki on tyytyväinen, että eduskunnassa on tunnustettu ongelma

Eduskunnan ympäristövaliokunta esittää, että rakennemuutospaikkakuntien vuokrataloyhtiöt voisivat saada jopa 90 prosenttia purettavien talojen lainoista anteeksi niin sanottuina purkuakordeina.

Tuija Pauhu

Hannu Kurki kävi kertomassa eduskunnan sivistysvaliokunnalle, millaisiin vaikeuksiin Savonlinna on joutunut väen vähetessä ja opettajankoulutuksen loppuessa.

Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki on tyytyväinen eduskunnan ympäristövaliokunnan mietintöön, jonka mukaan rakennemuutospaikkakuntien vuokrataloyhtiöt voisivat saada jopa 90 prosenttia purettavien talojen lainoista anteeksi niin sanottuina purkuakordeina.

Kurki kävi muutama viikko sitten ympäristövaliokunnan kuultavana ja kertoi siellä, millaisiin vaikeuksiin Savonlinna on joutunut väen vähetessä ja opettajankoulutuksen loppuessa.

— Selvästi on menty eteenpäin. Valiokunnassa on nyt tunnustettu, että vuokrataloyhtiöillä voi olla todellisia haasteita, joihin ei riitä valtioneuvoston lakiesitykseen sisältyvä 70 prosentin purkuakordi, Kurki sanoo.

Eduskunta päättää laista ensi viikolla ympäristövaliokunnan mietinnön perusteella. Lain on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Kurjen mukaan laki ennättäisi ajoissa helpottamaan Savonlinnan tilannetta.

Savonlinna jatkaa ministeriön kanssa neuvotteluja purkukustannuksiin maksettavista tervehdyttämisavustuksista, joita laki ei määrittele.

Vuokratalot Oy purki viime kesänä 107 asuntoa, ja ensi kesänä se purkaa 130 asuntoa. Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:llä (SAO) ei nykyisen lain voimassa ollessa ole varaa purkaa taloja. Asunnoista 40 prosenttia käytössä, ja yhtiötä uhkaa konkurssi.

Ympäristövaliokunnan jäsen, savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) uskoo, että laki toteutuessaan antaa mahdollisuuden tehdä Savonlinnan Vuokratalot Oy:lle ja Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:lle (SAO) järkevän tervehdyttämisohjelman.

— Konkurssi olisi sekä valtiolle että kaupungille pahin vaihtoehto, Kosonen sanoo.