Lue 14.10.2014 ilmestynyt juttu: Valtuusto siunasi teatterin muuton Savonlinnasaliin — Katso miten äänestettiin

Itä-Savon lukijat ovat ihmetelleen, miten teatteri joutui Savonlinnasalin liiketoiminnasta vastaamaan. Tarina on pitkä, mutta ratkaiseva kaupunginvaltuuston kokous pidettiin 13.10.2014.

Soila Puurtinen

Itä-Savon lukijat ovat ihmetelleet, miten teatteri joutui Savonlinnasalin liiketoiminnasta vastaamaan. Tarina on pitkä, mutta ratkaiseva kaupunginvaltuuston kokous pidettiin 13.10.2014.
Itä-Savon lukijat ovat ihmetelleet, miten teatteri joutui Savonlinnasalin liiketoiminnasta vastaamaan. Tarina on pitkä, mutta ratkaiseva kaupunginvaltuuston kokous pidettiin 13.10.2014.

Savonlinnan teatteri on hakenut noin 80 000 euron lisärahaa selvitäkseen vuoden 2017 vuokrista. Kaupunginvaltuusto ei saa anomusta käsittelyynsä, koska kaupunginhallitus päätti, että sivistyslautakunnan pitää hakea rahat omasta budjetistaan, jos se haluaa lisärahat myöntää.

Itä-Savon lukijat ovat ihmetelleen, miten teatteri joutui Savonlinnasalin liiketoiminnasta vastaamaan. Tarina on pitkä, mutta ratkaiseva kaupunginvaltuuston kokous pidettiin 13.10.2014.

Silloin kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.10. 2014 sopimuksen, jolla Savonlinnasalin liiketoiminnat luovutettiin teatteriyhdistykselle. Sopimuksen mukaan yhdistys otti vastuun salin taloudesta ja toiminnasta vuoden 2015 alussa.

Samalla valtuusto päätti, että kaksivuotisen siirtymäkauden aikana yhdistys aiemmista suunnitelmista poiketen sai avustuksensa leikkaamattomana. 890 000 euron avustukseen sisältyi teatteriyhdistyksen oma avustus sekä katemaksu, jonka kaupunki on maksanut vuosittain Savonlinnasali Oy:n investointien kuoletukseen. Siten teatterille päätettiin vuosille 2015 ja 2016 ylimääräinen 150 000 euron rahoitus.

Siirtymäkauden jälkeen eli vuodesta 2017 alkaen teatteriyhdistyksen avustusta leikattiin 150 000 eurolla.

Savonlinnasali Oy on kaupungin sataprosenttisesti omistama yhtiö. Savonlinnan teatteriyhdistys on yhdistys, jonka jäseninä tuolloin olivat Savonlinna ja Enonkoski. Enonkoski on sittemmin eronnut yhdistyksestä.

Koska kaupunki pitää pöytäkirjoja verkkosivuillaan vain kahden vuoden ajan, Itä-Savo julkaisee uusintana kokousta seuraavana päivänä paperilehdessä ilmestyneen jutun. Jutun lopussa ovat myös äänestyslistat. Äänestyksessä teatterin siirtoa kannattivat kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta Anna-Liisa Uimosta lukuunottamatta. Siirtoa vastustivat SDP, vihreät ja vasemmistoryhmä sekä keskustan Uimonen. Kristillisdemokraattien ryhmä jakaantui puolesta ja vastaan äänestäneisiin.

Lue alta kokouspäivää seuraavana aamuna Itä-Savossa ilmestynyt juttu:

Valtuusto siunasi teatterin muuton Savonlinnasaliin

Savonlinnan kaupunginvaltuuston enemmistöllä ei ollut huomautettavaa sopimuksesta, jolla Savonlinnasalin liiketoiminnat luovutetaan teatteriyhdistykselle. Yhdistys ottaa vastuun salin taloudesta ja toiminnasta ensi vuoden alussa.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi sopimuksen, jolla Savonlinnasalin liiketoiminnat luovutettiin teatteriyhdistykselle. Sopimuksen mukaan yhdistys otti vastuun salin taloudesta ja toiminnasta vuoden 2015 alussa.

Valtuusto hylkäsi äänin 29–22 Teemu Hirvosen (sd.) esityksen, jonka mukaan teatterin tilakysymyksestä käynnistettäisiin uusi selvitys, jossa tutkittaisiin myös mahdollisuus teatterin toimintojen siirtymiseksi kaupungin omistamaan Sääminki-taloon.

Hirvosen esitykseen sisältyi myös se, että valtuusto olisi perunut aiemman päätöksensä, jolla Savonlinnan teatteriyhdistyksen vuosiavustus sidottiin teatterin muuttamiseen Savonlinnasalin.

Valtuusto muutti kaupunginhallituksen esitystä siten, että teatterin ja Savonlinnasalin fuusioon tarvittava 150 000 euron vuotuinen sopeuttamisraha etsitään talouden sopeuttamisohjelman yhteydessä yleiskatteisena. Pekka Nousiaisen (kesk.) esittämällä tavalla esityksestä poistettiin äänin 30-20 vaatimus, jonka mukaan sopeuttamisraha pitäisi etsiä nimenomaan sivistystoimen talousarviosta. Näin korjattu esitys oli sitten Hirvosen esitystä vastassa lopullisessa äänestyksessä.

Nousiainen kummasteli, mistä on tullut signaali, että nimenomaan kulttuurirahat olisivat vaarassa.

Teemu Hirvonen huomautti, että Nousiaisen ehdotus ei poista sitä tosiasiaa, että teatteriyhdistyksellä ei ole taloudellisia edellytyksiä ottaa taloudellista vastuuta Savonlinnasalin toiminnasta.
Hirvosen mukaan kaupunginhallituksen alkuperäinen esitys vaaransi muun kulttuuritoiminnan, vapaan sivistystyön ja urheiluseuratoiminnan – jos siis Savonlinnasalin ja teatterin sopeutusraha olisi haettu sivistystoimen budjetista.

– Savonlinnasaliin siirtymisestä ei saa säästöä, eikä säästöä voi ottaa muiden kulttuuritoimijoiden selkänahasta.

Jouni Backman (sd.) ilmoitti tipahtaneensa kärryiltä teatterikeskustelussa. Hän muistutti, että valtuuston enemmistön aikaisemmat päätökset perustuivat ajatukseen, että rahaa säästyisi teatterin muuttaessa Savonlinnasaliin.

– Looginen johtopäätös olisi, että muihin toimintoihin olisi säästöjen ansiosta rahaa käytettävissä enemmän rahaa kuin aiemmin. En ymmärrä ollenkaan, miksi edellytetään sivistystoimelta 150 000 euroa säästöjä.

Lopputulema Backmanin mukana olisi, että sivistystoimelta vietäisiin 150 000 rahat, teatteriyhdistys ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin ja Savonlinnasalin ylläpitäjänä on taloudellisissa vaikeuksissa oleva yhdistys.

– Kolme kärpästä yhdellä iskulla. Valitettavasti se on niille kaikille kuolinisku.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk.) laski, että kaupunki avustaa teatteritoimintaa nyt 500 000 eurolla vuodessa ja että teatteri maksaa tuosta summasta 160 000 euroa vuokraa ulkopuoliselle eli Kisalinnaan.

– Kun tuo raha ei enää mene ulkopuoliselle toimijalle, se kiertää kaupungille, Parkkinen sanoi.

Savonlinnasalin katemaksuja kaupunki maksaa 400 000 euroa vuodessa. Tästä summasta ja teatterin avustuksesta yhteensä on laskettu tulevan 150 000 euron säästö, kun teatteri muuttaa Savonlinnasaliin.

– Teatterille halutaan antaa kahden vuoden sopeutumisaika, jonka jälkeen katsotaan ratkaisut jatkon osalta. Teatteriyhdistys on luvannut tehdä töitä niin, että säästöjä alkaa syntymään.
Parkkisen mukaan 150 000 euron säästötarve ei kuitenkaan poistu mihinkään.

– Säästöt on haettava jostain. Nousiaisen esitys yleiskatteisista säästöistä on hyvä esitys sikäli, että loppuu propaganda siitä, että kaikki kaupungin kulttuuriavustukset loppuisivat.

Parkkinen korosti, että teatteriyhdistys itse on hyväksynyt Savonlinnasaliin muuttamisen.

– Jos teatteriyhdistys on valmis tähän ratkaisuun, ihmettelen, miksei tämä ratkaisu kaupunginvaltuustolle kelpaa, Parkkinen sanoi.

Juha Bilund (vas.) arvioi, että teatteriyhdistys on hyväksynyt Savonlinnasaliin muuttamisen hiljaisen pakon edessä.

– Teatteriyhdistys on pistänyt päänsä hirttosilmukkaan, valtuutettu Arto Liukko (kd.) puolestaan tiivisti.

Riitta Härkönen (sd.) muistutti kaupungin strategiasta, jonka mukaan kaupungissa on ympärivuotinen kulttuuritarjonta. Teatterin ja Savonlinnasalin fuusio lopettaa ympärivuotisen kulttuuritarjonnan

– Ilmeisesti siten pyyhitään takapuolta strategialla.

Teatteriyhdistyksen hallituksen jäsen, valtuutettu Ulla Seppänen (kok.) ja monet muut valtuutetut korostivat, että teatteriyhdistys on koko ajan suhtautunut rakentavasti Savonlinnasali-suunnitelmaan

– Teatteriyhdistyksellä on ollut vain yksi vaihtoehto: mennä Savonlinnasaliin tai menettää avustus, Seppänen kiteytti.

Seppänen toivoi ennen kaikkea työrauhaa Savonlinnasalille ja teatterille.

Näin äänestettiin:


Valtuustolla ei ole huomautettavaa Savonlinnasali Oy:n ja Savonlinnan teatteriyhdistys ry:n toimintojen siirtämistä koskevasta liikkeenluovutussopimuksesta eikä vuokrasopimuksesta. Savonlinnan teatteriyhdistys ry siirtyy Savonlinnasaliin 1.1.2015.

Puolesta 29 ääntä: Sari Behm (kd.), Leena Kettunen (kesk.), Sampsa Kokko (kok.), Juha Kukkonen (ps.), Mikko Jantunen (kesk.), Raimo Laamanen (kok.), Aate Laukkanen (kok.), Tuomas Loikkanen (kesk.), Matti Lundenius (ps.), Harri Luukkanen (kesk.), Jouni Matilainen (kesk.), Pekka Nousiainen (kesk.) Anne Otranen-Silvennoinen (kok.), Matti-Pekka Parkkinen (kesk), Eero Piironen (kesk.), Seija Puputti (kok.), Veikko Puustinen (ps.), Erkki Rakkolainen (ps.), Kauko Rauhansalo (kesk.), Onni Ronkanen (kok.), Juhani Rouvinen (kok.), Anneli Räisänen (kesk.), Ulla Seppänen (kok.), Tuukka Suomalainen (kesk.), Kirsi Torikka (kesk.), Seppo Kosonen (ps.), Tommi Tuunainen (kesk.), Kati Verho (ps.), Jarkko Wuorinen (kesk.).

Vastaan 22 ääntä: Anja Backman (sd.), Jouni Backman (sd.), Juha Bilund (vas.), Stephen Condit (vihr.), Karoliina Helander (sd.), Teemu Hirvonen (sd.), Riitta Härkönen (sd.), Pirkko Juuti (sd.), Jouni Koskela (kd.), Erja Linnamurto (sd.), Jarmo Linnamurto (sd.), Aila Makkonen (sd., Anna-Kristiina Mikkonen (sd.), Eija Stenberg (sd.), Juha Parkkinen (vihr.), Arto Liukko (kd.), Erkki Muukkonen (sd.), Olli Sironen (sd.), Teemu Tiainen (sd), Anna-Liisa Uimonen (kesk.), Varpu Vaarnamo (vihr.), Esa Valkonen (vas.)

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.