Mikkelin vastaanottokeskuksessa nostettiin Turun puukotusten vuoksi valmiustasoa — viikonloppu ei kuitenkaan tuonut uhkauksia eikä levottomuutta

Viikonloppu sujui rauhallisesti Mikkelin Suonsaaren vastaanottokeskuksessa ja muissa SPR:n Kaakkois-Suomen piirin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa.

Taru Hokkanen

Mikkelin Suonsaaren turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on tällä hetkellä ainut Etelä-Savon alueella toimiva vastaanottokeskus.

Viikonloppu sujui rauhallisesti Mikkelin Suonsaaren vastaanottokeskuksessa ja muissa SPR:n Kaakkois-Suomen piirin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa.
— Kyllä me heti lauantaina nostimme keskuksissa valmiustasoa siinä mielessä, että annoimme henkilökunnalle viestiä seurata tilannetta tarkemmalla silmällä, kertoo piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.
Nuori marokkolaismies puukotti perjantaina Turussa yhteensä kymmentä ihmistä, joista kaksi kuoli vammoihinsa. Poliisi esittää pääepäiltyä vangittavaksi terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä.
Mies oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana.

Kaakkoissuomalaisissa vastaanottokeskuksissa varauduttiin viikonloppuna sekä sisäiseen että ulkoiseen levottomuuteen.
— Kun seurasi some-keskustelua, piti ottaa huomioon se mahdollisuus, että ulkopuolelta tulee jonkinlaisia uhkia, koska vihaviestit ja -puhe olivat tuoreeltaan aika rankkoja, Vainio toteaa.
Vainion tietoon ei kuitenkaan ole tullut viikonlopun ajalta yhtään SPR:n Kaakkois-Suomen vastaanottokeskuksiin kohdistettua suoraa uhkausta tai vihareaktiota.
Vastaanottokeskuksissa ollaan varauduttu myös siihen, että tapahtunut voi aiheuttaa asukkaissa pelkoa ja ahdistusta. Tieto siitä, että epäilty on vähinkäänkin ollut mukana turvapaikanhakuprosessissa, herättää helposti huolen siitä, mitä tapahtunut saattaa aiheuttaa muille turvapaikanhakijoille.

Vastaanottokeskuksissa henkilöstömiehitys on viikonloppuisin kevyempi kuin arkena.
— Nyt kun koko porukka on taas uuden viikon tiimoilta töissä, kaikissa keskuksissa käydään henkilökunnan kanssa tilannetta läpi, Vainio kertoo.
Vaikka viikonlopusta selvittiin hyvin, se ei vielä tarkoita, että tilanne on ohi, vaan sekä sisäiset että ulkoiset häiriöt voivat näyttäytyä vielä jonkin ajan päästäkin.

Vainio toteaa, että Turun väkivallanteko oli hirvittävä, mutta hän toivoo, etteivät suomalaiset sen seurauksena leimaisi kaikkia turvapaikanhakijoita.
— Teko pitää tuomita, mutta kukaan ei voita siinä mitään, jos viha lisääntyy.
— Aivan varmasti teko tuomitaan myös vastaanottokeskuksissa ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Elina Keskitalo

Elina Keskitalo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.