Koronatartuntojen riski on Savonlinnan seudulla edelleen suuri – Määräyksistä ei pidä lipsua, jotta tilanne pysyy varmasti hallinnassa

Yksi tuore tartuntaketju on nyt Savonlinnan seudulla selvittelyssä. Säiden vaihtelut eivät saa vaikuttaa siihen, etteikö ihmisten tapaamissäännöistä ja turvaväleistä tarvitsisi enää välittää.

Soila Puurtinen

Kaupoissa ja muissa yleisissä tiloissa olevia käsihygienialaitteita täytyy käyttää. Korona on keskuudesamme edelleen, muistuttaa Sosterin johto.
Kaupoissa ja muissa yleisissä tiloissa olevia käsihygienialaitteita täytyy käyttää. Korona on keskuudesamme edelleen, muistuttaa Sosterin johto.

Savonlinnan seudulla on koronatartuntariskiin suhtauduttava edelleen hyvin vakavasti, ja koronatartuntojen leviämistä on pyrittävä välttämään kaikin keinoin.

Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro ja johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanovat seuranneensa huolestuneina, kuinka kevään edetessä ja säiden lämmetessä kansalaisten huoleton liikkuminen julkisilla paikoilla on lisääntynyt esimerkiksi Savonlinnassa.

– Osa ihmisistä toki noudattaa edelleen hyvin rajoituksia, molemmat sanovat.

Varovaisuuteen on aihetta nyt myös siksi, että Sosterissa selvitetään parhaillaan uutta ja varsin tuoretta koronavirustartuntaketjua.

– On mahdollista, että Savonlinnassa on voi olla viruksen kantajia, joita ei ole vielä testattu. Voi myös olla, etteivät kaikki uusimpaan tartuntaketjuun mahdollisesti kuuluvat henkilöt pahimmassa tapauksessa tule edes testatuiksi.

– Sen vuoksi ihmisten on nyt tosi tärkeää pitää kiinni annetuista ohjeista. Tartuntatilanne on Savonlinnan seudulla edelleen aktiivinen, Panu Peitsaro painottaa vakavasti.

Niin Peitsaro kuin Jaana Luukkonenkin ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, että Savonlinnassa ihmiset ovat alkaneet kulkea kaupungilla suurissa ryhmissä ja väkeä ollut kaiken kaikkiaan paljon liikkeellä.

– Minulle tuli viikonloppuna huolestunut olo esimerkiksi siitä, millaista vilinää tuolla kauppojen kulmilla on viime päivinä ollut. Meillä on täällä koronatartuntojen suhteen edelleen tilanne päällä, Peitsaro sanoo.

Annetuista ohjeistuksista näytetään nyt lipsuvan ja turvavälit näyttävät erityisesti unohtuneen

Sosterissa siis tuli viime viikolla ilmi yksi uusi koronatartunta. Tämän tapauksen ketjuselvityksessä on tullut ilmi kaksi uutta positiivista koronatulosta. Ketjun selvitys on nyt käynnissä niin kauan kunnes otettuihin näytteisiin saadaan vastaukset.

Tilanne on Panu Peitsaron mukaan käytännössä se, ettei tällä hetkellä voida tarkalleen tietää, onko Savonlinnan seudulla minkä verran niin sanottuja koronatartunnan aktiivisia kantajia.

– Meillä oli nyt viikonloppuna koronatesteissä muutamia henkilöitä, joiden katsotaan kuuluvan yhteen ilmi tulleeseen tartuntaryppääseen.

– Saimme sunnuntaina 17 kappaletta näytevastauksia, joista osa liittyi tartuntaketjuselvitykseen. Niiden joukossa ei ollut yhtään positiivista testitulosta, mutta tämän Savonlinnan seudun tuoreimman tartuntaketjun selvitys oli sunnuntaina edelleen meneillään, Peitsaro kertoi sunnuntaina iltapäivällä.

Sosterissa viime viikolla ilmi tullut tartuntatapaus ja -ketju on tullut tänne Peitsaron mukaan Suomen rajojen ulkopuolelta.

Panu Peitsaron mukaan osa ihmisistä lipsuu koronaohjeiden noudattamisessa erityisesti siinä, että turvaväleistä ei pidetä huolta ulkona, eikä ostoksillakaan käytäessä.

Hän painottaa, että esimerkiksi kauppaliikkeiden tarjoamia ilmaisia käsihygieniatuotteita ja -laitteita täytyy ehdottomasti käyttää.

Näyttää siltä kuin ihmiset olisivat nyt säiden lämmetessä unohtaneet tartuntariskiin liittyvät oleelliset tapaamis- ja kohtaamissäännöt. — Jaana Luukkonen

– Kaikki säännöt, joilla voimme pysäyttää ja hillitä tartuntaketjujen etenemistä ovat voimassa

THL:n karanteeniohjeeseen 14 vuorokauden karanteenista täytyy suhtautua edelleen erittäin vakavasti.

– Kun tullaan ulkomailta Suomeen, niin siitä 14 vuorokauden karanteeniajasta täytyy ehdottomasti jokaisen ihmisen huolehtia, Peitsaro sanoo.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on edelleenkin voimassa

Johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kehottaa kansalaisia noudattamaan kaikkia koronatartunnasta annettuja ohjeita edelleen erittäin huolellisesti.

Hän kertoo myös seuranneensa hyvin hämmästyneenä tilanteita, joita hän on havainnut Savonlinnassa viime päivinä.

– Näyttää siltä kuin ihmiset olisivat nyt säiden lämmetessä unohtaneet tartuntariskiin liittyvät oleelliset tapaamis- ja kohtaamissäännöt. Edelleen on voimassa 10 hengen kokoontumiset kieltävä rajoitus toukokuun loppuun saakka. Tartuntojen leviämisvaraa ei ole Sosterin alueella kaikonnut minnekään.

– Ihan kaikki ohjeet ihmisten etäisyyksistä ja hygieniasta huolehtimisesta ovat erittäin tärkeitä koko ajan. Niin ikään riskiryhmiin kuuluvia ja ikäihmisiä täytyy suojella edelleen. Toisia ihmisiä ei voi vieläkään tapailla huolettomasti.

Luukkonen muistuttaa siitäkin, että oireetonkin ihminen voi levittää koronatartuntaa 1-2 vuorokauden ajan ennen oireiden alkamista.

Hän myös painottaa, että kahden viikon mittaisesta karanteeniajasta on pidettävä ehdottomasti kiinni, silloin kun karanteeniohjeet sitä edellyttävät.

Matkustamiseen täytyy suhtautua erittäin pidättyväisesti

Savonlinnan uusimmnan tartuntaketjun alkuperästä ei kerrota tässä vaiheessa.

THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat ohjeistaneet, että kun jonkin sairaanhoitopiirin väestömäärä on suhteellisen pieni, niin ihmisten yksityisyyden suojaamiseksi ei tartuntojen alkuperää kerrota edelleenkään julkisuuteen.

– Tilanne muuttuu harkittavaksi vain silloin, jos tartuntojen määrä kasvaa merkittävästi.

– Kun matkustusrajoituksetkin ovat hiljalleen avautumassa, niin matkustamiseen täytyy ihmisten suhtautua erittäin kriittisesti, Jaana Luukkonen neuvoo kansalaisia.

Sosterin alueella ei ollut tullut ennen viime viikon tuoreinta koronatapausta tietoon uusia tartuntoja kuukauteen. Positiivisia näytteitä oli sitä ennen kymmenen ja nyt hiljattain on saatu kolme uutta positiivista tulosta.