Savonlinnan Tuomiokirkon urut remonttiin helmikuusta huhtikuuhun— Vuonna 1991 valmistuneet urut kaipaavat perusteellista puhdistusta, myös vajonneet pillit pitää nostaa ja tukea

Tuomiokirkon suurten urkujen huolto kestää kaksi kuukautta.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Tuomiokirkon Silbermann-urut vaimenevat pariksi kuukaudeksi helmikuun alusta alkaen. Tulossa on tarpeellinen suurremontti.
Savonlinnan Tuomiokirkon Silbermann-urut vaimenevat pariksi kuukaudeksi helmikuun alusta alkaen. Tulossa on tarpeellinen suurremontti.

Savonlinnan Tuomiokirkossa ei kuulla suurten urkujen soitto ajalla 3.2— 3.4. Syynä on urkujen huolto.

Kirkkourut ovat useista tuhansista osista koottu monimutkainen kokonaisuus, jota täytyy huoltaa säännöllisesti tai urut lakkaavat soimasta.

Savonlinnan Tuomiokirkon 45-äänikertaiset barokkiurut rakensi Urkurakentamo Martti Porthan Oy vuonna 1991. Urkuja ei ole puhdistushuollettu vielä kertaakaan, vaan niiden kuntoa on ylläpidetty säännöllisillä vuosihuolloilla.

Tuomiokirkon urkuhuolto ajoittuu hiljaiseen ajankohtaan, joulun ja pääsiäisen välille. Tuomiokirkon messut järjestetään normaaliin tapaan, mutta huollon aikana messuissa soivat urkupositiivi, flyygeli ja urkuharmoni.

— Urkuihin kertyy vuosien varrella likaa. Huollossa on kyseessä urkujen puhdistus, jossa kaikki pillit irrotetaan ja puhdistetaan, samoin tietysti muutkin rakenteet ja sopukat käydään puhdistaen ja tarkistaen läpi. Pillien ja muiden osien paikalleen laiton jälkeen sointi ja viritys tarkistetaan pilli kerrallaan, kertoo johtava kanttori Minna Raassina.

— Tuomiokirkon uruissa on käytetty historiallisia ratkaisuja, joihin on otettu mallia Saksan Freibergin tuomiokirkon uruista. Niinpä pillien metalli on huomattavan pehmeää. Uruissamme pillien tuenta on ollut osittain riittämätöntä, ja pillejä on vuosien varrella "langennut" sieltä täältä. Niitä on korjailtu yksitellen ja tuettu milloin milläkin narusidonnalla. Nyt vääntyneet pillit korjataan ja pillien tukirakenteita lisätään.

Huollon yhteydessä rekisterimuistipaikkoja lisätään 256:sta 10 000:een. Sormiopillistöihin lisätään myös automaattikiristäjät, joiden tarkoitus on vähentää käsisäätöjen tarvetta säävaihtelujen yhteydessä.