Terveyspalvelujen ostot ja vaihtoautojen kauppa auttoivat Suur-Savon osuuskaupan hyvään tulokseen viime vuonna – "Savonlinnan-investoinnit ovat osittain talkootyötä kaupungin hyvinvoinnin puolesta", sanoo Heikki Hämäläinen

Työvoimapula näkyy myös kesätyöntekijöiden etsinnässä.

Soila Puurtinen

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen sanoo, että Savonlinnan kaupungille oli iso helpotus, kun yritys Tottin.
Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen sanoo, että Savonlinnan kaupungille oli iso helpotus, kun yritys Tottin.

Osuuskauppa Suur-Savon vuosi 2019 oli lyhyesti sanoen onnistunut. Konsernin liikevaihto kasvoi 4,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli 395 miljoonaa euroa.

Suhteellisesti suurin kasvu tapahtui terveyspalveluissa, joissa saatiin edellisvuoteen verrattuna 27,7 prosentin kasvu. Taustalla on täyden vuoden konserniin kuulunut Lääkärikeskus Ikioma Oy sekä Etelä-Savon työterveys Oy:n uudet toimipisteet Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Osuuskaupan konserniin kuuluva Etelä-Savon työterveys osti vuoden aikana vielä lisää Ikioman osakkeita ja Kangasniemeltä Beckerintien Hampaan liiketoiminnan.

– Terveyspalvelujen integraatio konsernin kokonaisuuteen onnistui erittäin hyvin. Kiitos siitä kuuluu etenkin osaavalle henkilökunnalle, kiittelee osuuskaupan toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Toiseksi suurin suhteellinen kasvu oli autokaupassa, joka kasvoi 23,8 prosenttia. Hämäläisen mukaan vaihtoautokauppa on saatu uuteen nousuun, ja Ruotsista haetut vaihtoautot menevät nopeasti kaupaksi.

Riittääkö Savonlinnassa talvimatkailijoita?

Majoituskauppa kasvoi sekä Mikkelissä että Savonlinnassa. Matkailu- ja ravitsemiskaupan 3,2 prosentin kasvuun vaikuttivat esimerkiksi investoinnit. Savonlinnasta osuuskauppa osti kesähotelli Tottin.

Hämäläisen mukaan Tottia on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa ympärivuotiseksi hotelliksi. Lähistöltä osuuskauppa omistaa ennestään hotelli Seurahuoneen.

Riittääkö Savonlinnassa tosiaan tarpeeksi talvimatkailijoita? Hämäläinen sanoo toivovansa, että tulevaisuudessa riittäisi. Hänen mielestään alueosuuskaupan tärkeä tehtävä on tukea alueensa elinvoiman kehitystä.

– Savonlinnan-investoinnit ovat osittain talkootyötä kaupungin hyvinvoinnin puolesta. Savonlinnan kaupungille oli iso helpotus, kun ostimme Tottin, Hämäläinen sanoo.

Polttoainekaupassa kiivas hintakilpailu

Osuuskaupan markettikaupan puolella kasvu oli viime vuonna 2,3 prosenttia. Tähän vaikutti esimerkiksi Pieksämäen Prisman avautuminen vuoden 2018 lopulla. Toisaalta uusi Prisma myös kasvatti osuuskaupan pääomakuluja.

Martti Ripaoja

Suur-Savon osuuskaupan viime vuosi oli onnistunut, Kuvassa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen Pieksämäen Prisman avajaisissa.
Suur-Savon osuuskaupan viime vuosi oli onnistunut, Kuvassa toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen Pieksämäen Prisman avajaisissa.

Polttoainekaupassa yhtiöiden välinen kiihkeä hintakilpailu ja polttoaineiden maailmanmarkkinahinnan heilahtelu näkyi liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihdon 0,2 prosentin pudotuksena.

Ruuan verkkokauppa käynnistynyt Urpolassa vakaasti

Bruttoinvestointeja osuuskauppa teki tilikauden aikana 13,9 miljoonan euron edestä. Mikkelissä investoitiin esimerkiksi Urpolan S-marketin ruuan verkkokaupan käynnistämiseen sekä Sokos Hotel Vaakunan auditorion uudistamiseen ja kylpyhuoneiden peruskorjauksen aloittamiseen loppuvuodesta.

– Vaakunassa majoitustoiminta on käynnissä koko ajan, joten remonttia tehdään hiljalleen siinä ohessa, Hämäläinen luonnehtii.

Ruuan verkkokauppa taas on lähtenyt Urpolassa vakaasti käyntiin.

Vuonna 2019 Pertunmaan Sale peruskorjattiin ja Savonlinnassa uudistettiin Seurahuoneen aulatilat sekä Muikkuterassi. Lisäksi Savonlinnassa osuuskauppa teki esisopimuksen Neste Mertalan liiketoiminnan siirtymisestä osuuskaupalle lokakuussa 2020.

Missä ovat kokit?

Osuuskauppa Suur-Savo oli viime vuonna edelleen maakunnan merkittävin työllistäjä. Vuoden aikana se työllisti keskimäärin 1 286 henkilöä eli 42 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Toisaalta Hämäläisen mukaan työvoimapula vaikeuttaa rekrytointeja.

– On vaikea löytää kokkeja töihin, ja kesätyöntekijöitä joudumme etsimään yhä enemmän myös alle 18-vuotiaista, kun täysi-ikäisiä tekijöitä ei aina löydy, Hämäläinen kertoo.

Stellan kahvila laajenee

Kuluvana vuonna Osuuskauppa Suur-Savo suunnittelee investoivansa yli 15 miljoonalla eurolla. Listaan kuuluu esimerkiksi yhdeksään S-markettiin toteutettava konseptiuudistus, Mikkelin kauppakeskus Stellan S-Stella-kioskin siirto viereiseen liiketilaan sekä Cafe Stellan laajentaminen.

Juvan Abc-huoltoaseman keittiö- ja ravintolatiloissa hiljalleen käynnistetty remontti jatkuu. Savonlinnan hotelli Tottissa jatketaan peruskorjausta.

Uusimmat uutiset