Kerro mitä mieltä olet Olavinkadusta nyt, kun remontti on Pitkällesillalle saakka valmis — Helsinkiläinen Marja Herranen ja sulkavalainen Tuomo Kukkonen ovat sitä mieltä, että katu on nyt parempi

Miljoonatalon kohdalla voi aloittaa pysäköinnin lähipäivinä, kunhan pysäköintiruudut maalataan ja liikennemerkit laitetaan paikoilleen.

Soila Puurtinen

Olavinkadun kiveykset miellyttävät Tuomo Kukkosta. — Kaupunkikuvan pitää olla vähän fiinimpi eikä pelkkää asvalttia.
Olavinkadun kiveykset miellyttävät Tuomo Kukkosta. — Kaupunkikuvan pitää olla vähän fiinimpi eikä pelkkää asvalttia.

Olavinkadun remontti on nyt valmis Sokoksen edeltä Pitkällesillalle saakka.

Vain pysäköintiruutujen maalaus ja aikarajoitetta osoittavat liikennemerkit puuttuvat Miljoonatalon kohdalta kadun molemmin puolin. Pysäköinnin saa aloittaa lähipäivinä, kunhan merkit ovat paikallaan.

Hesburgerin edusta on toistaiseksi asvaltoimatta vesi- ja viemäritöiden jäljiltä. Alueen maatäyttö saa ennen asvaltointia painua yhden talven ajan, jotta asvaltti ei ala kupruilla.

Kysyimme tiistaiaamuna satunnaisilta ohikulkijoilta, miltä katu heidän nyt mielestään näyttää.

— Minusta on hyvä, että Olavinkadulle tehtiin jotain. Se on ollut kolkko ja sekava. Nyt siihen tuli järjestystä, sanoo sulkavalainen taiteilija Tuomo Kukkonen.

— Puita tosin on liian niukasti. Ruukkuistutukset ovat kivoja, mutta ne ovat siinä vain kesän, Kukkonen sanoo, mutta antaa remontille kokonaisarvosanaksi ”melko hyvä”.

Miljoonatalon edusta on Kukkosen mielestä hyvä. Miljoonatalon edessä kookkaat lehmukset jäivät remontissa koskemattomiksi. Kadun länsipäästä kaikki puut kaadettiin. Sokoksen eteen istutettiin uudet, mutta muita puita on korvattu ruukkuistutuksilla.

Kukkonen uskoo, että autoliikenteelle tarkoitettujen kaistojen vähentäminen ei aiheuta ruuhkia.

— Se on hyvä, että Kirkkokadun risteykseen tuli kääntyville omat kaistat.

Soila Puurtinen

Kerran kesässä Savonlinnassa käyvä Marja Herranen sanoo, että nykyinen Olavinkatu on parempi kuin entinen. Puiden vähenemistä hän ei huomannut ennen kuin asiasta kysyttiin. — Puiden tilalle on kai tullut toisentyyppistä istutusta, hän kysyy.

Kerran kesässä Savonlinnassa käyvä erikoishammaslääkäri Marja Herranen Helsingistä on sitä mieltä, että Olavinkadun remontti on kohennus entiseen.

— Kevyelle liikenteelle on tullut lisää tilaa. Jalkakäytävät eivät ole enää muhkuraiset.

Herranen tulee Savonlinnaan julkisilla kulkuvälineillä ja liikkuu keskustassa kävellen.

— Olen käynyt äitini kanssa Savonlinnassa kerran kesässä yhdeksän vuoden ajan. Katsomme joka vuosi yhden oopperan. Tänä vuonna katsomme Madame Butterflyn.

Olavinkadun jalkakäytävät ovat aiempaa leveämmät, ja ne on päällystetty roomalaisittain ladotulla betonikivellä. Eteläreunan pysäköintitaskut on päällystetty luonnonkivellä.

Pohjoisreunalla ole pysäköintipaikkoja Sokoksen ja Possenkadun välillä.

Olavinkadun pohjoisreunalla on punaisella asvaltilla päällystetty pyörätie.

Kadun eteläreunan jalkakäytävä pelkästään jalkakäytävä, ja liikennemerkit ohjaavat pyöräilijöitä siirtymään pohjoisreunan punaiselle pyörätielle.

Käytännössä monet edelleen pyöräilevät eteläreunan jalkakäytävällä, ilmeisesti vanhasta muistista.

Toimittajan kommentti: Pyöräilijällä on opettelemista

Puiden ja pysäköintipaikkojen väheneminen Olavinkadun pohjoislaidalla on huolestuttanut kaupunkilaisia Olavinkadun remontin aikana.

Sokoksen edustalle istutetut uudet puut kasvavat aikanaan, mutta Sokoksen ja Miljoonatalon väli jää lopultakin puuttomaksi.

Parkkipaikkojen katoaminen esimerkiksi pankin edestä on ongelma liikuntaesteiselle. Mutta muuten: muistatteko vielä, että ennen kevättä 2013 ei kadunvarsipysäköintiä ollut lainkaan kadun eteläreunalla? Nyt parkkipaikat ovat muuttaneet toiselle puolelle katua.

Eniten opettelemista saattaa loppujen lopuksi olla kadun etelälaidan oletetussa polkupyörättömyydessä. Pyöräilijän on luonnotonta siirtyä toiselle puolelle katua ja taas takaisin, jos lähtöpiste ja määränpää ovat kadun eteläreunalla.