1950-luvun linja-auto tekee lenkin Punkaharjun harjumaisemassa kolmesti päivässä juhannuksesta alkaen

Kiertely alueen taidenäyttelyissä auttaa pidentämään matkailijan viipymää, uskoo hotelliyrittäjä Saimi Hoyer.

Soila Puurtinen

1950-luvulta peräisin oleva, vuonna 2003 entisöity bussi on tuttu näky Punkaharjulla tänä kesänä.
1950-luvulta peräisin oleva, vuonna 2003 entisöity bussi on tuttu näky Punkaharjulla tänä kesänä.

Kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen säätiön hotelli Punkaharjulle lainaama museolinja-auto näkyy taajaan liikenteessä tulevana kesänä juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Se liikennöi harjualueen matkailuyritysten väliä kolmesti päivässä hyppää kyytiin, hyppää pois -periaatteella. Kyytiin pääsee kuka vain ja vieläpä ihan ilmaiseksi, kertoo Punkaharjun luontomatkailu Oy:n toimitusjohtaja Teemu Moisio.

—Toivottavasti tästä saadaan tämän kesän positiivinen ja hyväntuulinen ilmiö Punkaharjulle, Moisio toivoo.

Yritetään tehdä tämä tyylikkäästi, ihmisläheisesti ja sopivan kotikutoisesti. — Toimitusjohtaja Teemu Moisio

Punkaharjulaislähtöinen, liike-elämässä menestynyt Sorjonen lainasi bussin hotelli Punkaharjulle viime syksynä. Hänestä se sopi hyvin täydentämään vanhaa rakennusta ja sen pihaa. 

Punkaharjulaiset yritykset tarttuivat tarjottuun mahdollisuuteen tapansa mukaan yhdessä. Auto liikennöi juhannusaatosta eteenpäin reittiä hotelli Punkaharju - taidekartano Johanna Oras - matkailukeskus Harjunportti - metsämuseo Lusto - Aseman taidelaituri - Kruunupuisto.

Matkaan kuuluu myös ajelu vuosisadan tieksi valitulla Harjutiellä, jonka jälkeen matka jatkuu kohti lähtöpistettä.

—Välimatkat eivät ole pitkiä, vain 5-10 minuuttia per ajoväli, Moisio kertoo. Nämä on mahdollista taittaa myös polkupyörällä, mutta bussin kyydissä matkanteko on helpompaa.

Soila Puurtinen

Bussiin mahtuu noin 20 henkilöä kerrallaan. Tarkoitus on, että bussiin pääsee ja siitä voi jäädä pois millä pysäkillä haluaa ja koluta vaikka kaikki alueen nähtävyydet yksi kerrallaan.
Bussiin mahtuu noin 20 henkilöä kerrallaan. Tarkoitus on, että bussiin pääsee ja siitä voi jäädä pois millä pysäkillä haluaa ja koluta vaikka kaikki alueen nähtävyydet yksi kerrallaan.

Auttaa pidentämään viipymää

Hotelliyrittäjä Saimi Hoyer on tarjotusta mahdollisuudesta kiitollinen kuten myös siitä, että yhteistyö harjualueen yrittäjien kesken toimii niin hyvin.

—Tämä auttaa meitä hurjan paljon siinä, että asiakas viipyisi meillä pidempään. Sen sijaan, että käydään oopperassa ja ollaan yksi yö viihdyttäisinkin pari yötä pidempään.

Taiteen harrastajalle Punkaharju on tänä kesänä oikea kultamaa, Hoyer hehkuttaa.

Luston asemalla on näytillä taidemaalari Nanna Suden, metsämuseo Lustossa monitaiteilija Paavo Halosen, hotelli Punkaharjussa 28.6. lähtien muotikuvaaja Elina Simosen sekä Kruunupuistossa akvarellisti Urpo Martikaisen töitä. Ja lisäksi on tietenkin Johanna Oraksen pysyvä taidekartano.

—Näistä voi valita mieleisensä ja ottaa ohjelmaan vaikkapa vain yhden näyttelyn päivässä.

Hoyer on sitä mieltä, että vanha onnikka sekä risteily höyrylaivalla on yhdistelmä, joka sopii myös lapsiperheille. Höyrylaiva risteilee Savonlinnan matkustajasataman ja Punkaharjun väliä kolmesti viikossa.

Museolinja-auto lähtee lenkilleen hotelli Punkaharjusta joka päivä kello 11, 12.45 ja 14 juhannuspäivästä heinäkuun loppuun. Juhannusaattona lähtöajat ovat kello 11 ja 13. 

Juttua päivtetty 11.6. klo 21.25: Korjattu juhannusaaton aikataulua.