Saimaan veden pinta on painumassa ennätysmäisen alhaalle

Vähäsateisen kesän myötä Vuoksen vesistöalueen suurten järvien vedenpinnat ovat painuneet ajankohdan keskitason alapuolelle. Syyskuun loppuun mennessä Saimaan pinta alenee vielä jopa 25 senttiä.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kesäkuun alusta laskettu sadesumma on vesistöalueella vajaat 100 millimetriä, kun vastaavana aikana sataa keskimäärin noin 150 millimetriä. Seuraavalle kahden viikon jaksolle ennustetut sateet kääntävät toteutuessaan monien pienempien järvien vedenpinnat nousuun, mutta esimerkiksi Saimaassa lasku jatkuu, hieman aiempaa hitaampana.

Ympäristö.fi-sivun kartta osoittaa, että 13.8.2019 Saimaan pinta oli Savonlinnan Pihlajavedellä 75,79 metriä merenpinnan yläpuolella. Saimaan vedenkorkeus on noin 20 senttiä alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. 18. elokuuta vuonna 2018 Savonlinnan Pihlajavedellä Saimaan pinnan korkeus oli 76,15 metriä. Vuoden takaiseen nähden veden pinta oli siis noin 36 senttiä alempana kuin tänä vuonna samaan aikaan.

Ennusteen mukaan Saimaan pinta alenee syyskuun loppuun mennessä vielä 10–25 senttiä ja pysyy keskimääräistä alempana ainakin alkutalveen saakka. Vuonna 2018 syyskuun lopulla Savonlinnan Pihlajaveden korkeus oli 75,89 metriä, kun nyt Saimaan pinta saattaa laskea jopa 75,54 metriin.

Saimaan vedenpinnan korkeus voi vaihdella vuosittain melkoisesti. Vaihtelu on suurta myös yhden vuoden sisällä. Järvenpinta voi vaihdella normaalin rajoissa lähes puolitoista metriä. Normaali vaihteluväli Savonlinnan Pihlajavedellä on on 75,10–76,50 metriä.

Kommentoidut