Rantakala syntyy vedestä, muikuista, voista, sipulista ja tillistä

Rantakalalla saa jälleen herkutella muun muassa Savonranta-päivässä lauantaina.

Antti Varonen

Savonrannalla ajatellaan, että rantakala on perinteinen nuottamiesten ruoka eikä siihen laiteta perunoita.
Savonrannalla ajatellaan, että rantakala on perinteinen nuottamiesten ruoka eikä siihen laiteta perunoita.

Kun rantakalaa keitetään lauantaina Savonranta-päivän juhlaväelle, vesi mitataan pataan sangollisissa ja muikkuja on tilattu 60 kiloa. Siitä pitäisi riittää syötävää lähes 300 hengelle.
Rantakala syntyy vedestä, muikuista, voista, sipulista ja tillistä.
Maria Dyster Oriniemen Maa- ja Kotitalousseurasta naurahtaa, että yksityiskohtainen resepti on pieni salaisuus, ei sitä paljasteta. Perusaineksien lisäksi mausteena käytetään suolaa ja pippuria.
Savonrannalla rantakalaan eivät kuulu peruna. Rantakala on aitoa nuottamiesten ruokaa, eikä järvellä todennäköisesti koskaan ollut mukana perunoita.
— Se on sitten kalakeittoa, jos keittoon lisätään perunat, huomauttaa Dyster.
Sitten on vielä makuasioita. Toisen mielestä sipuli on paikallaan, toisen mielestä ei. Suolan määrä taas on pitkälti tottumus. Joku lisää, toisen mielestä suolaa on emännän mitalla juuri sopivasti.
Dyster korostaa, että suola täytyy mitata kalakilojen mukaan ja ehdottomasti kiehumaan liemeen jo ennen kuin kalat lisätään.
— Se on iha, mutta suola ei imeydy kaloihin enää jälkikäteen.
Rantakalan keittäminen muikuista vaatii erityistä tarkkuutta. Jos kalat lisää liian aikaisin, ne muussaantuvat helposti.
Paras valmistusastia on ehdottomasti vanha valurautainen pata.
Oriniemen Maa- ja Kotitalousseuran iskujoukolla, Maria Dysterillä ja kumppaneilla, on lauantaina jännitettävää. Vielä vuosi sitten rantakalaa oli varattu lähes 500 hengelle, mutta tällä kertaa annosta on tuntuvasti pienennetty.
Syy on siinä, että ilmainen rantakala muuttui viime kesänä maksulliseksi. Muutos vei noin 200 ruokailijaa ja ruokaa jäi melkoisesti tähteeksi.
Tällä kertaa seura varautuu lähes 200 annokseen. Kaupunki ei enää kustanna sopan valmistuskustannuksia, vaan ne ovat omana riskinä.
.— Menekki täytyy yrittää arvioida mahdollisimman tarkasti, että edes rantakalan tarvikekustannukset saataisiin katettua.
Lautasellinen rantakalaa maksaa 5 euroa, ja annokseen kuuluu leipä sekä mehu.

Kirsti Lajunen

Kirsti Lajunen