Katso video: Savonlinnan Urheilusukeltajat Nobelinniemen tutuilla rasteilla — Uusia harrastajia kaivattaisiin, kun laitesukelluksen peruskurssi on alkamassa taas keväällä

Sukeltajat kävivät avantosukelluspäivänä katsastamassa muun muassa Punkaharjun vanhaa soutulossia, joka makaa järven pohjassa lähellä rautatiesiltaa.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Urheilusukeltajien Henri Pyykkö valmiina lähtöön. Kamppeita 
on niin paljon päällä, että Pyykön mukaan lähtöä odotellessa miehellä 
alkoi olla kuuma.
Savonlinnan Urheilusukeltajien Henri Pyykkö valmiina lähtöön. Kamppeita on niin paljon päällä, että Pyykön mukaan lähtöä odotellessa miehellä alkoi olla kuuma.

Kolme miestä häviää Punkaharjun Nobelinniemen kärkeen sahatusta avannosta jään alle sukellukselle.

Lähtijöistä Henri Pyykkö sanoo, että sukelluksella ollaan tällä kertaa kolme varttia.

Pyyköllä on kavereinaan Ismo Falck ja Savonlinnan Urheilusukeltajien puheenjohtaja ja koulutusvastava Ari-Pekka Hakulinen.

Urheilusukeltajat viettivät lauantaina Noobelinniemessä vuosittain järjestettävää avantosukelluspäivää. Hakulinen kertoo sukellusreissun jälkeen, ettei vuodenaika vedenalaisen maailman valokuvaamiseen ole vielä ihan paras mahdollinen.

— Vaikka olimme liikkeellä puolilta päivin, on aurinko tähän aikaan vuodesta niin matalalla, ettei jään läpi tule valoa vielä kamalan runsaasti, hän kertoo.

Nobelinniemessä on seuran sukeltajille tuttuja rasteja. Lähelle niemenkärkeä on painunut upoksiin kaksi proomua.

Soila Puurtinen

Alkuverryttelyä avannon reunalla.
Alkuverryttelyä avannon reunalla.

Noin sadan metrin päässä proomuista, lähellä rautatiesiltaa, makaa Punkaharjun vanha soutulossi, joka on kiinnostanut Museoviraston tutkijoitakin.

Henri Pyykkö kertoo sukeltaneensa hakemassa lossista näytteitä, kun Museoviraston väki kävi 3D-mallintamassa upoksissa olevaa lossia.

Pyykkö on aloittanut sukellusharrastuksen vuonna 2011 ja kurssitti itseään aluksi Thaimaassa.

— Thaimaan sukelluskurssi oli kolmen päivän pikakurssi, että sen jälkeen kouluttautuminen piti ottaa uudelleen ohjelmaan, ja keskittyä pitkän kaavan mukaan sukeltamisen käytäntöön ja tekniikkaan, hän kertoo.

Soila Puurtinen

Ismo Falck, Henri Pyykkö ja Ari-Pekka Hakulinen ovat juuri astuneet avantoon ja edessä on kolmen vartin sukellus Punkaharjun Nobelinniemen vedenalaiseen maailmaan.
Ismo Falck, Henri Pyykkö ja Ari-Pekka Hakulinen ovat juuri astuneet avantoon ja edessä on kolmen vartin sukellus Punkaharjun Nobelinniemen vedenalaiseen maailmaan.

Mahdollisuudet harrastukselle ovat Savonlinnassa erinomaiset

Laitesukellusta harrastavien joukko on viime vuosina hiipunut Savonlinnassa, mikä ihmetyttää seuran puheenjohtajaa.

— Kyllä ilmiö kieltämättä kummastuttaa, koska olosuhteet laitesukellukselle ovat Savonlinnassa erinomaiset läpi vuoden. Täällä on paljon mielenkiintoisia kohteita ja sulaa vettäkin riittää, Ari-Pekka Hakulinen sanoo.

Hakulinen oli käynyt viikko sitten tekemässä moottorisahalla avantoa Nobelinniemeen.

Ari-Pekka Hakulinen

Henri Pyykkö tutkii vanhaa soutulossia. Luonnonvaloa tulee veden alle vielä niukasti. Kevättä kohti tilanne paranee.
Henri Pyykkö tutkii vanhaa soutulossia. Luonnonvaloa tulee veden alle vielä niukasti. Kevättä kohti tilanne paranee.

Pakkanen oli viikolla niin ankara, että ensimmäinen urheilusukeltajien urakka lauantaina olikin avannon aukaiseminen.

Jäätä oli viikossa tullut reippaasti ja miehet saivatkin nostella ylös melkoisia jääkuutioita, jotta sukeltajat pääsivät pulahtamaan veteen.

Savonlinnan Urheilusukeltajien jäsenet ottavat osaa myös Montolan Kaivossukeltajien sukellustapahtumiin. Montolan kaivossukelluskohde sijaitsee Pieksämäellä.

Henri Pyykkö pitää luolasukellusta järvisukellukseen verraten turvallisempana lajina ainakin siinä mielessä, että luolasukelluksessa eksymisen vaara on pienempi laajaan järvialueeseen nähden.

Kolmantena miehenä Nobelinniemessä jään alle sukeltanut Ismo Falck on harrastanut sukellusta kaksi vuotta.

Hänellä on takanaan noin sata pidempää sukellusta. Jo nuorena hän harrasti vapaasukellusta.

— Laji alkoi kiinnostaa, koska siinä on niin paljon uuden oppimista. Haasteita riittää.

Seura järjestää koulutusta, ja keväällä on taas alkamassa uusi laitesukelluksen peruskurssi. Sinne toivotaan runsasta osanottoa.