Suvorovin muisto eläväksi Savonlinnan seudulla

Hanke: Aleksander Suvorov -teemainen matkailuhanke tuo rahaa Savonlinnan seudulle historian elävöittämiseen.

Soila Puurtinen

Olavinlinna on tunnetuin generalissimus Aleksander Suvorovin muistomerkki Saimaalla.
Olavinlinna on tunnetuin generalissimus Aleksander Suvorovin muistomerkki Saimaalla.

Helmikuussa Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa käynnistynyt Aleksander Suvorov -teemainen matkailuhanke on merkittävä matkailupanostus myös Savonlinnan seudulle.

– Yhteensä 1,3 miljoonan euron hankkeen puitteissa elävöitetään historiaa Savonlinnassa ja Rantasalmella sekä hyödynnetään ja parannellaan sotakanavia Sulkavalla ja Puumalassa, kertoo savonlinnalaisen Pyhän Olavin Killan puheenjohtaja Timo Auvinen.

– Käytännön suunnittelu on vasta alussa, mutta varmasti jo kesään mennessä meillä on lisää kerrottavaa, mitä hankerahoilla tehdään.

Puumalan, Sulkavan ja Rantasalmen kuntien ja Pyhän Olavin Kilta ry:n lisäksi Savonlinan seudulta hankkeessa on mukana Tykkipursiyhdistys ry.

– Suvorov-hankkeeseen osallistuminen on jatkumoa jo vuosia sitten Sulkavalla aloitetulle tykkijolla-hankkeelle, jonka tavoitteena on saada Saimaalle 1700-luvun tykkijollan replika historian elävöittämistapahtumia varten, Auvinen kertoo.

Aiemmin Itä-Savossa uutisoitiin, että Suvorov-hanke tuo EU-rahaa Etelä-Karjalaan. Timo Auvinen muistuttaa, että kyseessä on Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon yhteinen hanke. Etelä-Savon puolella hanketta koordinoi Puumalan kunta.

– Joka tapauksessa uskallan sanoa, että hankerahasta useita kymmeniä tuhansia euroja käytetään Etelä-Savon alueella toteutettaviin tapahtumiin.

Hanke on yhteistyössä venäläisten kanssa toteutettava Euroopan unionin CBC hanke, jota hallinnoidaan Etelä-Karjalassa, josta mukana ovat Lappeenrannan ja Imatran lisäksi joitakin alueen kuntia.

Generalissimus Suvorov on Venäjän kansallissankari, joka määrättiin 1700-luvun lopulla linnoittamaan Itä-Suomea Savonlinnasta Haminaan Pietarin suojaksi.

Tunnetuimmat Suvorov-muistomerkit Saimaalla ovat Olavinlinna ja sen Suvorovin linnake sekä neljä sotakanavaa Savonlinnan ja Lappeenrannan välillä.

Uusimmat uutiset