Eriarvoistaako koulun maksullinen liikuntapäivä lapsia? — Ainakaan laki ei kiellä tarjoamasta vaihtoehtoja

Savonlinnan Mertalan koulu tarjoaa ratsastus- ja laskettelumahdollisuutta noin 30 eurolla — Parin euron kyytimaksulla pääsee Poukkusalmeen ja koululla liikunta ei maksa mitään.

Tuija Pauhu

Mertalan koulun talviliikuntapäivänä on mahdollisuus maksua vastaan myös lasketella tai ratsastaa.
Mertalan koulun talviliikuntapäivänä on mahdollisuus maksua vastaan myös lasketella tai ratsastaa.

Muutamat vanhemmat ovat suivaantuneet Mertalan koulun maaliskuun toiselle viikolle suunnittelemasta 7.-9. luokkien ulkoliikuntapäivästä.

Vanhemmat pitävät lasten ja perheiden eriarvoistamisena ja jopa laittomana sitä, että noin 30 euron maksua vastaan lapsilla on mahdollisuus lähteä Vuohimäelle ratsastamaan tai Ruunarinteille laskettelemaan

Vaihtoehtoja ovat lähteminen kahden euron kyytimaksulla Poukkusalmeen pilkille, hiihtämään ja luistelemaan tai kokonaan ilmainen liikunta koululla.

— Kaikkea saa paheksua mitä järjestetään. Minulle on tullut tästä kolme palautetta, ja olen kohteliaasti niihin vastannut, että mietimme toimintatapoja. Meillehän olisi kaikista helpointa olla kokonaan järjestämättä talviliikuntapäivää, kommentoi rehtori Markku Kiiski.

Ulkoliikuntapäivä voisi tietysti olla pelkkää hiihtämistä, mutta sekin voisi Kiisken mukaan olla eriarvoistavaa, kun ei kaikilla ole suksia.

— Tosin suurempi ongelma talviliikuntapäivinä tuntuu olevan se, että lapsilla ei ole talvivaatteita. Lumeen pitäisi lähteä tennareissa.

Kouluissa on järjestetty talviliikuntapäiviä hyvin pitkään ja pitkään niissä on myös tarjottu vaihtoehtoja, jotka eivät kaikki ole täysin ilmaisia.

— Mikään lakihan sitä ei kiellä, rinnalla on aina maksuttomiakin vaihtoehtoja. Mertalasta on joskus aikoinaan lähdetty ulkoliikuntapäivään jopa Tahkolle asti, mutta nyt on jo pitempään pysytty tässä lähellä yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Yrittäjien kanssa on neuvoteltu lapsille edullinen mahdollisuus tutustua uusiin lajeihin.

Kiisken mielestä yhteistyö on parempi tapa hoitaa asioita kuin vastustamiskampanjat.

— Tällaisissa tapauksissa voisi kampanjoinnin sijaan reilusti ottaa yhteyttä minuun, jos lapsi haluaa laskettelemaan ja rahaa ei ole. Varmasti voitaisiin jotain keksiä.

Lisämaksullisia ulkoilupäiviä on järjestetty muillakin Savonlinnan kouluilla.

Esimerkiksi Talvisalosta on tänä talvena käyty Harjun Portissa Punkaharjulla luistelemassa ostamalla omat junaliput ja maksamalla paikan päälle 8 euron harrastemaksu.