Norppalive on auki — Heti ensimmäisenä iltana kaksi norppaa linssiluteina

Norppakivi on sama, jolla Pullervo köllötteli toissa vuonna. Norpan lisäksi livenä voi seurata metsäpeuraa tai liito-oravaa.

Tiistai-iltana norppia näkyi kaksin kappalein.
Tiistai-iltana norppia näkyi kaksin kappalein.

WWF:n suosittu norppalive on avautunut.

Tänä vuonna norppalivessä kuvataan samaa norppien suosimaa löhöilykiveä kuin toissa vuonna, WWF Suomen viestintäasiantuntija Joonas Fritze kertoo.

Kun livekamera aukesi tiistaina, saivat sen katselijat heti samana iltana hienon näyn, kun peräti kaksi norppayksilöä kiipesi vierekkäisilel kiville poseeraamaan.

Norpat ovat paikkauskollisia ja vuonna 2016 suuren suosion saanut Pullervo-norppa viihtyy alueella. Fritzen mukaan Itä-Suomen yliopiston tutkija Meeri Koivuniemi kuvasi maanantaina Pullervon lähellä norppaliven kiveä.

WWF tekee norppalivessä yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden, savonlinnalaisen luontokuvaajan Juha Taskisen kanssa ja teknisten kumppaneiden kanssa.

Suuren suosion takia norppalive-lähetys on katkeillut tiistaina. Jos norppaliven ruutu on mustana, kannattaa päivittää sivua tai tulla hetken päästä uudestaan, Fritze neuvoo.

Fritze arvelee, että norppalive on niin suosittu, koska saimaannorppa on niin harvinainen eläin.

— Suurimmalla osalla ihmisiä ei ole ollut sitä onnea, että norpan olisi luonnossa nähnyt. Me tarjoamme sen mahdollisuuden. On tossa myös mindfullnesia. Liplattavan veden näkeminen voi olla rauhoittavaa ja miellyttävää, jonka norpan näkeminen kruunaa.

Myös se on tärkeää, että norppa viihtyy kivellä pitkään sinne kiivettyään.

— Ihmisillä on aikaa kertoa kaverille, jolla on aikaa kertoa kaverille, että nyt se norppa on siinä, Fritze toteaa.

Näillä näkymin norppalive on päällä touko-kesäkuun vaihteeseen.

— Norpat vaihtavat karvansa keväällä toukokuussa. Kun karvanvaihtoaika on ohi, eivät ne sen jälkeen vietä aikaa samalla lailla kuivalla maalla. Kameran pitäminen livenä olisi turhaa, Fritze sanoo.

 

Tavoitteena on suora lähetys ympäri vuoden

Tänä keväänä WWF on luonut luontolivesivuston, jossa voi seurata norppakiven lisäksi tällä hetkellä metsäpeuraa tai liito-oravaa.

— Norppaliven suuren suosion vuoksi päätimme kokeilla myös muiden lajien livestriimaamista. Huhtikuussa avasimme liito-orava ja metsäpeurakamerat. Tavoitteena on, että luontolivessä on vuoden ympäri joku suora lähetys käynnissä, Fritze kertoo.

Tiistai-illasta lähtien sivustolla voi kuunnella myös ääniliveä, eli luonnon ääniä suorana.

Tämän viikon aikana liito-oravakamera siirretään toiseen paikkaan, sillä kolossa, jota kamera nyt kuvaa, ei asu enää liito-oravaa.

— Viikon loppupuolella pitäisi olla uusi pesäkolo ja liito-orava päivittäin kuvissa. Toivomme, että pääsisimme kuvaamaan sellaista pesäkoloa, jossa poikaset alkaisivat kohta vipeltää pesäkolon ulkopuolella, Fritze sanoo.

Norppaliveä voi katsoa täällä.

Juttua päivitetty tiistaina kello 21.28, lisätty tieto norppalivessä näkyneiden norppien lukumäärästä.

Uusimmat uutiset