”Katuvaloverkko sammuisi lamppu kerrallaan” — Savonlinnan talousarvioehdotus merkitsisi rajua vähennystä kiinteistöjen, teiden ja puistojen kunnossapitoon

Tekninen johtajan Kari Tikkasen mielestä kaupunginhallituksen talousarvioesitys tarkoittaisi merkittävää tason laskua kiinteistöjen, teiden ja puistojen kunnossapidossa.

Soila Puurtinen

Savonlinnan katuvaloista vasta osa on uusia led-valoja. Iso osa on vanhoja hehkulamppuja, joita ei varastojen tyhjennyttyä saa edes lisää.
Savonlinnan katuvaloista vasta osa on uusia led-valoja. Iso osa on vanhoja hehkulamppuja, joita ei varastojen tyhjennyttyä saa edes lisää.

Savonlinnan kaupunginhallituksen talousarvioesitys tarkoittaisi merkittäviä karsintoja sivistystoimen ja teknisen toimen omiin talousarvioihin.

Toimialat päättävät säästöjen kohdentamisesta tammikuussa, jos kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion ensi maanantaina.

Tekninen johtaja Kari Tikkanen sanoo, että todennäköisesti jouduttaisiin vähentämään merkittävästi kiinteistöjen, teiden ja puistojen kunnossapitoa sekä sammuttelemaan katuvaloja.

— Meillä on 140 kilometriä katuvaloverkkoa saneeraamatta. Tänä vuonna pystyttiin saneeraamaan 15 kilometriä.

— Vanhoissa verkoissa on elohopealamppuja, joita ei enää saa EU:ssa käyttää. Sitä mukaa, kun lamput palavat, katuvaloverkko sammuu lamppu kerrallaan omaan mahdottomuuteensa, Tikkanen sanoo.

Kaupungin varikolla on vielä hehkulamppuja jonkin verran varastossa. Lisää ei saa.

Tikkanen arvioi, että lämmöt jouduttaisiin sulkemaan kaikista kaupungin omistamista, tyhjillään olevista kiinteistöistä säästövaatimusten saavuttamiseksi.

— Sen jälkeen niillä kiinteistöillä ei enää paljon mitään tehtäisi, Tikkanen sanoo.

Tikkanen muistuttaa, että Nälkälinnanmäen vanhan kirjaston lämmityksen päällä pitämisestä on väännetty kättä muutaman vuoden ajan. Nyt hän yllättäen tunnustaa, että oli hyvä, kun lämmöt pidettiin päällä. Maakuntamuseo muutti äskettäin Nälkälinnanmäelle Riihisaaren makasiinin remontin ajaksi.

— Jos Nälkälinnanmäen kirjasto olisi laitettu kylmilleen, museo olisi kai pitänyt laittaa telttaan, Tikkanen sanoo.

Nuorisovaltuuston ehdottamat linja-autovuorotkin kariutumassa

Todennäköisesti säästötoimet Tikkasen mukaan johtavat siihen, että ensi vuodelle suunniteltu ilta- ja viikonloppuvuorojen lisääminen linja-autoreitille ei onnistu. Vuorojen lisäämistä on esittänyt nuorisovaltuusto, ja tekninen lautakunta varasi budjettiesityksessään siihen 80 000 euroa.

— Se oli toinen kahdesta lisäyksestä, jotka lautakunta teki kuluvaan vuoteen verrattuna. Kaikki muut määrärahankorotukset johtuvat kustannusnoususta.

Toinen kahdesta lisäyksestä oli 30 000 euron korotus yksityistieavustuksiin. Juuri sen suuruista leikkausta kaupunginhallitus esittää avustuksiin.

Juttua muutettu: "Kirjasto" muutettu "museoksi" Tikkasen kommentissa.