Louhen päiväkotilasten vanhemmat kuulivat lapsensa karanteenista heti keskiviikkoiltana – "Kyllähän se yllätti, vaikka oli tiedossa, että näin voi käydä"

Päiväkotiryhmä suljettiin 2,5 viikoksi. Sulkeminen liittyy keskiviikkona varmistuneeseen koronatartuntaan.

Soila Puurtinen

Sosteri ilmoitti Carita ja Pekka Karttuselle keskiviikkona, että kaksivuotiaan Miron pitää jäädä karanteeniin.
Sosteri ilmoitti Carita ja Pekka Karttuselle keskiviikkona, että kaksivuotiaan Miron pitää jäädä karanteeniin.

Louhen päiväkotiryhmä Savonlinnassa on suljettu. Hattukallion ryhmän sulkeminen liittyy keskiviikkona varmistuneeseen koronatartuntaan.

Päiväkotiryhmä pysyy suljettuna 2,5 viikkoa, huhtikuun 19. päivään saakka. Sulkemisen kesto varmistui torstai-iltana Sosterin hallituksen sähköpostikokouksessa.

Louhen päiväkotiryhmässä varhaiskasvatuksessa olevan kaksivuotiaan Miron äiti Carita Karttunen kertoo, että Sosteri ilmoitti perheelle Miron karanteenin alkamisesta keskiviikkoiltana 16 jälkeen.

Karttusen mukaan Sosterista oli kerrottu, että päiväkodissa oli ollut joku, jolla on todettu koronatartunta ja että nyt lapsen pitää jäädä karanteeniin.

– Kyllähän se yllätti, vaikka oli se tiedossa, että näin voi käydä. Eihän sille mitään voi, Karttunen sanoo.

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka monta lasta on karanteenissa. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronapandemiaan liittyvien varotoimien takia.

Tartuntaketjujen selvitys alkoi heti keskiviikkona

Päiväkotiryhmä oli suljettuna jo torstaina. Ryhmän sulkemisesta keskiviikkoiltana päätti tartuntatautilääkäri Mirkaleena Erkkilä Sosterista. Torstaina Sosterin hallitus päätti sulkemisen kestosta Erkkilän valmisteleman esityksen mukaisesti. Erkkilä totesi sulkemisen välttämättömäksi, jotta yleisvaarallisen tartuntataudin leviäminen estettäisiin.

Sosteri aloitti tartuntaketjun jäljittämisen heti keskiviikkona tartunnan varmistuttua. Sosteri ilmoitti torstaina iltapäivällä, että tartuntatautien jäljitystiimi on tavoittanut kaikki keskiviikkona todetun koronapotilaan lähikontaktit.

– Koko tartuntaketju on selvitetty. Asia ei vaadi tässä vaiheessa jatkotoimenpiteitä, Sosteri tiedotti.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo, että tartuntaketjuja selvitettäessä koronatesti tehdään kaikille oireileville ihmisille, joihin koronatartunnan saanut on ollut kontaktissa noin vuorokauden kuluessa ennen oireiden alkamista tai oireiden alkamisen jälkeen.

Louhen koulun yhteydessä toimiva Hattukallion päiväkotiryhmä kuuluu hallinnollisesti Anttolan päiväkodin alaisuuteen.

Soila Puurtinen

Louhella toimiva Hattukallion päiväkotiryhmä on suljettu tartuntatautilain perusteella. Ryhmä kuuluu hallinnollisesti Anttolan päiväkotiin.
Louhella toimiva Hattukallion päiväkotiryhmä on suljettu tartuntatautilain perusteella. Ryhmä kuuluu hallinnollisesti Anttolan päiväkotiin.

Koululaiset eri tiloissa

Louhen päiväkotiryhmä on samassa rakennuksessa Louhen koulun kanssa. Koulun rehtori Ilkka Kierikka korostaa, että koulu toimii täysin eri tiloissa kuin päiväkoti. Ulkoiluissa päiväkodin lapsilla ja lähiopetuksessa olevilla koululaisilla on täysin eri rytmi.

– Samoissa peleissä ja leikeissä ei varhaiskasvatuksessa olevien lasten kanssa olla, Kierikka sanoo.

Louhen koulussa on lähiopetuksessa kaksi lasta. Muut koulun 31 oppilasta ovat etäopetuksessa.

Kolme todennettua tartuntaa Sosterin alueella

Louhen päiväkodin sulkemiseen johtanut koronavirustartunta on Sosterin alueella kolmas laboratoriokokeella todettu tartunta.

Tartuntoja voi olla enemmänkin. Jos kyseessä ei ole tartuntaketjun selvittäminen, koronaoireisista potilaista testataan vain terveydenhuollon henkilöstöön kuuluvat, riskiryhmäläiset sekä sairaalahoitoa tarvitsevat.

Koulut etäopetuksessa koko maassa

Varhaiskasvatusta eli päivähoitoa on koko maassa tarjolla kaikille, jos perheet sitä haluavat.

Koko maassa koulut ovat etäopetuksessa 13. toukokuuta saakka, mahdollisesti koko loppukevään. Lähiopetusta on kuitenkin tarjolla 1.–3-luokkalaisille, jos perheet sitä haluavat. Valtioneuvoston päätöksellä etäopetukseen siirryttiin 18.3. Alkuvaiheessa etäopetuksen mahdollisuus oli vain kriittisten alojen työntekijöiden lapsilla, sittemmin se tuli kaikille 1.–3.-luokkalaisille.

Valtioneuvosto suosittelee, että lapset pidettäisiin kotona, jos mahdollista.

Juttua päivitetty kello 15.43. Tartuntaketjut on selvitetty.

Juttua päivitetty kello 21.16. Sosterin hallitus on päättänyt päiväkotiryhmän sulun kestosta.