Olavinlinnan elokuuhun on tunkua — Boxing Night tulee myös ensi vuonna, balettia ei

Balettituottaja oudoksuu Olavinlinnan varausten priorisointia — Balettia ei ensi kesänä nähdä, 2019 ehkä, 2020 on liian myöhään.

Antti Varonen

Boxing Night on varannut Olavinlinnan elokuusta itselleen tilaa myös pariksi seuraavaksi vuodeksi.
Boxing Night on varannut Olavinlinnan elokuusta itselleen tilaa myös pariksi seuraavaksi vuodeksi.

Intendentti Jouni Marjamäki Olavinlinnaa tapahtumatarkoituksiin vuokraavasta Suomen kansallismuseosta kertoo, että linnan ensi vuoden elokuun viikonloput on kaikki varattu.

Suosittu nyrkkeilytapahtuma Boxing Night on tehnyt varauksen heti oopperajuhlien jälkeen lauantaille 11.8. mutta esimerkiksi linnaan kesällä 2017 yli 4 000 katsojaa houkutellut balettitapahtuma ei kalenteriin ensi kesänä mahdu.

— Myynnin kannalta paras aika on heti oopperajuhlien jälkeen. Katoksen purkaminen alkaa syyskuun alussa ja kestää noin kuukauden. Yksi varaus on ensi vuonna vielä 1.9.

Yhteistyö vakiintuneiden toimijoiden kuten Boxing Nightin ja Elojubileen kanssa on ehdottomasti järkevää.

Marjamäen mukaan kautta ei voi juuri pitempään jatkaa.

— Siinä kyllä talvi pakkaa päälle. Nytkin taisi elokuun lopulla olla jo aika viileää, alle kymmenen asteen lämpötiloja. Tila on lämmittämätön, ja kesä taittuu syksyksi siinä elokuun lopulla aika herkästi.

Marjamäen mukaan linnan elokuussa on varauksia vuoteen 2020 asti.

— Yhteistyö vakiintuneiden toimijoiden kuten Boxing Nightin ja Elojubileen kanssa on ehdottomasti järkevää. Heillä on toimivat konseptit ja tapahtumissa paljon kävijöitä.

— Vuosikausia oli niin, ettei elokuussa linnassa ollut paljon mitään tilaisuuksia. Nightwishin konsertti oli yhtenä vuonna ja balettia kokeiltiin. Tarvittiin Pasi Pekkonen ja Boxing Night -idea sekä Reko Tammen Elojubilee ennenkuin muutkin alkoivat uskoa, että linnassa toimii muukin kuin ooppera.

Kylmä vuokra 2000 euroa

Linnan päivävuokra on 2 000 euroa, mutta se on kylmä vuokra. Tapahtuman järjestäjä joutuu siihen päälle hoitamaan kaikki järjestelyt.

— Monessa tapahtumatalossa tullaan valmiiseen tilaan tekniikoineen ja henkilökuntineen. Meillähän ei ole mitään tällaista, vaan järjestäjä joutuu sen työn tekemään. Pelkkä tekniikan hankkiminen on varmaan kymppitonnin luokkaa.

Periaatteella kuka ehtii ensin linnan varaaminen ei toimi.

— Katsotaan myös sitä mikä lisäarvo tapahtumalla on kohteelle, mitä tuotetta linnaan halutaan tuoda. Katsotaan myös esimerkiksi ravintolamyyntiä.

Alkukesään ei pysty tilaisuuksia ottamaan.

— Oopperajuhlien harjoituskausi alkaa heti, kun katsomorakennelma on saatu pystyyn. Viimeiset turvallisuusvarmistukset tehdään aika myöhäänkin eikä sitä ennen voi ottaa yleisöä.

Järjestys harmittaa balettia

Ballet Olavinlinna -tapahtuman vastaava tuottaja Mirja Borgström on linnan varaustilanteesta hyvin harmissaan.

— Omituisesti se meni. Tammikuussa vastasin linnan intendentin kyselyyn, että tapahtumaa on tarkoitus seuraavinakin vuosina jatkaa. Muutaman viikon päästä tuli tieto, että 2018 oopperan jälkeen linnassa on Boxing Night, Elojubilee ja yksityistilaisuus ja baletti olisi mahdollinen syyskuussa. Se ei ollenkaan käy.

Borgströmille on ilmoitettu myös, että sama marssijärjestys pätee seuraavaankin vuoteen.

— Perustelujen mukaan edellä mainitut tapahtumat ovat vakiinnuttaneet paikkansa eikä baletin jatkoon oikein luotettu. Aikaisemmin pidettyjen balettijuhlien vaikeudet ovat tainneet vaikuttaa arviointeihin, vaikka minulla ei ole niiden kanssa mitään tekemistä.

Tuija Pauhu

Irina Kolesnikova tanssi Ballet Olavinlinnan Joutsenlammessa viime kesänä.
Irina Kolesnikova tanssi Ballet Olavinlinnan Joutsenlammessa viime kesänä.

Vain linna ja elokuun alku käy

Borgströmin mukaan baletille paras aika olisi heti oopperan jälkeen.

— Tanssijat lähtevät Pietarista niihin aikoihin maailmankiertueelle ja voivat silloin Olavinlinnaankin tulla. Lisäksi on tämä lämpötilatekijä.

Mikään muu paikka, esimerkiksi Savonlinnasali, ei käy.

— Tulee orkesteri ja sata esiintyjää, kuljetukset rekoilla. Hinta on niin korkea, että Savonlinnasalin 800 katsojaa per esitys ei riitä. Tämä on puhtaasti yritysriski ja ainoa tulolähde on pääsylipputulot.

St Petersburg Ballet Theatren kahta Joutsenlampi-esitystä elokuun 11. ja 12. päivä kesällä 2017 seurasi Olavinlinnassa yhteensä yli 4 000 katsojaa ja kokonaisuudessaan tapahtuma onnistui Borgströmin mukaan loistavasti.

Imatralla Borgström tekee vuodenvaihteessa kolmen esityksen balettitapahtuman reilun 500 paikan salissa, mutta se tehdään taltioidulla musiikilla ilman orkesteria ja noin 30 yrityksen tuella.

2020 on liian myöhään

Ensi kesäksi balettia ei Olavinlinnan ehdi enää tuoda millään, vaikka tilanne jotenkin muuttuisikin.

— Minulla on tahto ja valmius tapahtuma elokuuksi 2019 tehdä, jos vain oikea ajankohta löytyy. Perjantaina on asiasta oopperajuhlien kanssa neuvottelu.

Jos tilaa ei vuoden 2019 kalenterista löydy, pitää Borgström jatkamista vuonna 2020 epätodennäköisenä.

— Siihen mennessä on isolla työllä saatu yleisöpohja pitkälti kadonnut ja taas pitäisi tehdä iso työ sen saamiseksi. Rutistuksessa ei ole minkäänlaista julkista tukea mukana, vaan kaikki tehdään omalla yksityisellä riskillä.

Palavereja on pidetty

Aiemmin linnaan otettiin kriteerit täyttäviä tapahtumia varausjärjestyksessä, mutta asiasta nousi eripuraa menneen kesän kohdalla.

Elokuun 11. ja 12. päivä oli alunperin varattu vielä oopperalle, mutta se ei niitä käyttänytkään ja baletti tuli tilalle.

Nyrkkeilyllä ei ollut varausta, mutta se oli aiemmin astunut kehään heti oopperan jälkeen.

— Olivat sitä mieltä, että ensimmäinen vapaa viikonloppu olisi kuulunut heille. Asiasta pidettiin kaupungintalolla palveria, ja intendentti sanoi päättävänsä priorisointinsa mukaisesti.

Tähdet kehuvat Saimaata maailmalla

Borgströmin mielestä balettia ei kannattaisi valinnoissa kuitenkaan väheksyä.

— Baletti on kansainvälistä ja tuo Savonlinnalle matkailumainetta. Pietarin baletin kansainvälisillä sivuilla Olavinlinna, Savonlinna ja Saimaa ovat olleet näyttävästi esillä ja he tekevät niitä tunnetuiksi maailmalla kiertäessään. Prima ballerina Irina Kolesnikovalta kysyttiin Ranskan tekevisiossa mikä on paras paikka maailmassa, ja hän vastasi että Saimaa.

Borgström korostaa, että tekemisessä onkin paljon sydäntä ja hyvää tahtoa molemmin puolin mukana.

— Muutenhan nämä olisivat mahdottomia tehdä. Tällaiset maailmantähdet ovat tottuneet maailmanluokan olosuhteisiin, joita meillä ei ole, mutta silti he haluavat tänne tulla.

— Olen todella iloinen ja onnellinen, että sain tehdä Baletin Olavinlinnaan. Kovin mielelläni tekisin toistekin.