Rivitalohuoneisto tuhoutui täysin tulipalossa Savonlinnan Inkerinkylässä varhain torstaiaamuna – palovaroitin pelasti asukkaan

Palo ei levinnyt naapurihuoneistoihin. Syttymissyy toistaiseksi tuntematon. Vahingot ovat niin mittavat, että koko talo jouduttaneen purkamaan.

Soila Puurtinen

Palanut kohde on keskellä kuuden paritalon kiinteistöä. Palo onnistuttiin rajaamaan yhteen huoneistoon.
Palanut kohde on keskellä kuuden paritalon kiinteistöä. Palo onnistuttiin rajaamaan yhteen huoneistoon.

Soila Puurtinen

Kaksikerroksinen asuinhuoneisto paloi täydellisesti Telakkatiellä torstaiaamuna.
Kaksikerroksinen asuinhuoneisto paloi täydellisesti Telakkatiellä torstaiaamuna.

Noin 80 neliömetrin suuruinen kaksikerroksinen asuinhuoneisto tuhoutui täysin tulipalossa Savonlinnan Inkerinkylässä Telakkatiellä varhain torstaiaamuna. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Savonlinnan pelatuslaitos sai ilmoituksen palopaikalle kello 5.15. Myös Savonlinnan vpk, Miekkoniemen vpk ja Kerimäen yksikkö osallistuivat sammutustöihin.

Palokuntien saapuessa kuuden asunnon kaksikerroksisessa rivitalossa sijaitseva yläkerran huoneisto oli jo täyden palon vaiheessa. Palo saatiin hallintaan noin tunnissa, ja kello 6.15 tehtiin jo jälkisammutustöitä.

Soila Puurtinen

Paloa oli sammuttamassa kolme palokuntaa Savonlinnasta ja Kerimäeltä.
Paloa oli sammuttamassa kolme palokuntaa Savonlinnasta ja Kerimäeltä.

Huoneiston asukas onnistui pelastautumaan huoneistosta palovaroittimen ansiosta parvekkeen kautta ja ehti varoittaa palosta myös naapurustoaan.

—Asukkaalta tämä oli ansiokasta toimintaa. Palo ei levinnyt muihin huoneistoihin eikä henkilövahinkoja tapahtunut, sanoo päivystävä palomestari Eero Aho Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Soila Puurtinen

Tulipalon syttymissyy on toistaiseksi tuntematon.
Tulipalon syttymissyy on toistaiseksi tuntematon.

Jälkisammutustyötä ovat vielä käynnissä.

Palon syttymissyy on tuntematon. Tutkinta aloitetaan yhdessä poliisin kanssa.

—Tässä kohtaa ei voi olla teroittamatta toimivan palovaroittimen tärkeyttä. Tulipalo ei pidä ääntä, ja tälläkin kohtaa palovaroitin oli kultaakin kalliimpi, Aho korostaa.

Huoneiston omistaa Savonlinnan Vuokratalot Oy

Palanut huoneisto sijaitsi kaupungin vuokratalossa osoitteessa Telakkatie 5. Kohde oli nimeltään Metsärinne, kohteessa on kaikkiaan 26 asuinhuoneistoa, joista kuusi samassa rinnetalossa kuin palanut huoneisto.

Huoneisto sijaitsi talon toisen kerroksen päädyssä. Samassa kerroksessa on kolme muuta huoneistoa. Rinnetalon ensimmäisessä kerroksessa on kaksi huoneistoa. Huoneistoista kaksi oli tyhjillään.

Kiinteistö on rakennettu vuonna 1992 eikä kuulu Savonlinnan Vuokratalot Oy:n purettavien kohteiden listalle.

—Kohde oli tietenkin vakuutettu, ja ihan ensimmäisenä tästä tehdään vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön. Tässä pitää tietysti tutkia onko rakennus enää korjauskelpoinen, pohtii Savonlinnan vuokratalot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki.

Kohde on vakuutettu If:ssä. Viimeisin kilpailutus tehtiin viime vuonna. Vakuutusyhtiön tarkastaja käy tutkimassa kohteen paloviranomaisten kanssa, jonka jälkeen jatkotoimista tiedetään enemmän.

Soila Puurtinen

Kattorakenteet paloivat täysin.
Kattorakenteet paloivat täysin.

Neljän huoneiston asukkaille etsitään uusi koti

Palossa yhteensä neljä asuntoa kärsi savu- ja vesivahinkoja eikä niissä voi asua. Vuokrataloyhtiö etsii asukkaille uudet kodit. Osa asukkaista on perheitä.

—Kahdelle asukkaalle isännöitsijä on ehtinyt jo löytääkin uudet kodit. Vaihtoehtoja on melko hyvin tarjolla, Kurki kertoo.

Hän kävi katsomassa palaneen kohteen ja piti näkyä lohduttomana.

—Tämä on todella ikävää ennen muuta asukkaille, jotka joutuvat lähtemään kodeistaan juuri juhannuksen alla. Koetamme auttaa heitä parhaamme mukaan.

Koko rakennus jouduttaneen purkamaan

Kohteen isännöitsijä Teemu Immonen kertoo yhdeksän aikaan torstaiaamuna, että palotarkastaja tarkistaa kohteen vielä aamupäivän aikana. Myös vakuutusyhtiön tarkastaja tutkii rakennuksen.

—Silloin asioista saadaan tarkempaa tietoa. Teknisesti talo on käsitykseni mukaan asianmukainen ja palokatkot estivät palon leviämisen naapurihuoneistoihin.

Immonen pitää todennäköisenä, että rakennus joudutaan purkamaan kokonaan. Vahingot ovat rakennuksen ikään nähden niin suuret ettei korjaustöihin kannattane ryhtyä.

Ensi vaiheessa yksin asuneille asukkaille, joiden kodit kärsivät vahinkoja tulipalossa, on löydetty uudet kodit samasta rakennuksesta. Perheellisille asukkaille etsitään asuntoja samalta alueelta.

Juttua päivitetty 21.6. kello 7.52 ja kello 8.36 ja kello 8.59 Savonlinnan Vuokratalot Oy:sta saaduilla lisätiedoilla vahinkoa kärsineistä asunnoista, uusien kotien etsinnästä sekä kohteen vakuutuksista.